Niemcy: Olaf Scholz kandydatem SPD na kanclerza

[2021-05-11 10:00:20]

Olaf Scholz otrzymał na zdalnym zjeździe SPD 96,2 proc. głosów. 513 członków partii poparło go, 20 było przeciwnych, a 12 osób wstrzymało się od głosu.

Scholz zapowiedział, że chce rządzić na czele szerokiego sojuszu na rzecz nowego postępu, lecz nie wskazał konkretnych opcji koalicyjnych. Wezwał do budowania społeczeństwa opartego na wzajemnym szacunku. Podkreślił, że szczególnie teraz - po pandemii - chodzi o stworzenie perspektyw dla młodego pokolenia, ale także o uznanie dorobku życia poprzez bezpieczną emeryturę, na pewnym i stabilnym poziomie.

Odnosząc się do chęci objęcia urzędu kanclerza Niemiec Scholz podsumował: Potrafię to!

dw, wch

fot. Wikimedia Commons

Czym jest wolność ?
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
27.01.2022 (czwartek), h. 17.00
GNIEW LUDOWY POZA PRAWICOWYMI POPULIZMAMI
Warszawa, Wspólny Pokój, ul. Jazdów 10/2,
19 stycznia, godz. 18.00-21.00

29 stycznia:

1867 - W Walencji urodził się Vicente Blasco Ibáñez, hiszpański pisarz, publicysta i lewicowy działacz społeczny.

1929 - Lew Trocki został wydalony z ZSRR.

1939 - Urodziła się Germaine Greer, australijska feministka, pisarka, dziennikarka i wykładowczyni literatury angielskiej; powszechnie uważana za jedną z najbardziej znaczących działaczek feministycznych XX wieku.

1946 - Mord na 16 cywilnych mieszkańcach wsi Zaleszany na Podlasiu, za który odpowiedzialność ponosi oddział Pogotowia Akcji Specjalnej Narodowego Zjednoczenia Wojskowego dowodzony przez Romualda Rajsa ps. „Bury”.

1990 - Po raz ostatni wyprowadzono sztandar Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej. Oznaczało to jej samorozwiązanie.

2000 - Tysiące alterglobalistów protestowało przeciwko Światowemu Forum Ekonomicznemu w Davos (Szwajcaria). Doszło do starć z policją.

2001 - Chilijski dyktator Augusto Pinochet został oskarżony o zbrodnie dokonane podczas swoich rządów i osadzony w areszcie domowym.

2006 - Ubiegająca się o reelekcję socjaldemokratka Tarja Halonen wygrała po raz drugi wybory prezydenckie w Finlandii.

2018 - Viorica Dăncilă (PSD) jako pierwsza kobieta objęła urząd premiera Rumunii.