Niemcy: Olaf Scholz kandydatem SPD na kanclerza

[2021-05-11 10:00:20]

Olaf Scholz otrzymał na zdalnym zjeździe SPD 96,2 proc. głosów. 513 członków partii poparło go, 20 było przeciwnych, a 12 osób wstrzymało się od głosu.

Scholz zapowiedział, że chce rządzić na czele szerokiego sojuszu na rzecz nowego postępu, lecz nie wskazał konkretnych opcji koalicyjnych. Wezwał do budowania społeczeństwa opartego na wzajemnym szacunku. Podkreślił, że szczególnie teraz - po pandemii - chodzi o stworzenie perspektyw dla młodego pokolenia, ale także o uznanie dorobku życia poprzez bezpieczną emeryturę, na pewnym i stabilnym poziomie.

Odnosząc się do chęci objęcia urzędu kanclerza Niemiec Scholz podsumował: Potrafię to!

dw, wch

fot. Wikimedia Commons

Konferencja "Związki zawodowe w II RP (1918-1939)"
Warszawa, X Pawilon Cytadeli
3 grudnia (sobota), godz. 12.00-15.00
Lewica po neoliberalizmie
Wrocław, Wydział Nauk Społecznych Uniwersyteu Wrocławskiego
25.11.2022 (piątek), od godz. 10.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

1 grudnia:

1929 - W Warszawie ukonstytuowało się Robotnicze Towarzystwo Służby Społecznej powstałe z inicjatywy Centralnego Wydziału Kobiecego CKW PPS.

1934 - W Leningradzie zamordowano na polecenie Stalina członka Biura Politycznego i sekretarza KC WKP(b) Siergieja Kirowa; początek represji przeciwko działaczom partyjnym i kadrze Armii Czerwonej.

1955 - Czarnoskóra Rosa Parks nie ustąpiła białemu miejsca w autobusie w Montgomery (Alabama). Początek bojkotu autobusów, który trwał 381 dni i uczynił Martina Luthera Kinga przywódcą ruchu na rzecz równouprawnienia czarnej ludności w USA.

1987 - Zmarł James Baldwin, pisarz afroamerykański. Aktywnie wspierał działalność Martina Luthera Kinga i ruch praw obywatelskich.

1996 - Zmarła Zofia Wasilkowska, polityk polskiej lewicy, wieloletnia sędzia Izby Cywilnej Sądu Najwyższego, pierwsza kobieta-minister w historii Polski.

2011 - Zmarła Christa Wolf, niemiecka pisarka, czołowa postać literatury NRD.

2011 - Ałmazbek Atambajew (SDPK) został prezydentem Kirgistanu.

2018 - Andrés Manuel López Obrador (MORENA) został prezydentem Meksyku.