Konwencja programowa Lewicy "Recepta dla Polski"

[2021-05-25 08:50:51]

"Recepta dla Polski" - tak nazwano pakiet rozwiązań, którym Lewica chce naprawić sytuację w Polsce po pandemii koronawirusa. Został przedstawiony 23 maja podczas konwencji w pięciu blokach: Zdrowie, Opieka, Edukacja, Praca i Klimat.

Na pierwszym miejscu przedstawiono plany dla systemu opieki zdrowotnej. Lewica chce zwiększenia nakładów na niego do 7,2 proc. PKB. Proponuje wyższe wynagrodzenia dla personelu medycznego i dofinansowanie szpitali powiatowych kwotą 850 mln euro. W planach jest m.in. objęcie po zakończeniu pandemii koronawirusa wszystkich Polaków badaniami profilaktycznymi. Politycy Lewicy chcą także, aby produkcja szczepionek odbywała się w Polsce.

Stworzymy ogólnopolską sieć dziennych domów opieki - zapowiedziała Karolina Pawlicka, deklarując, że sieć obejmie także mniejsze miasta. - Od lat polityka społeczna stoi w miejscu. Nie możemy tak dalej trwać, chcemy przeorganizować całą pomoc społeczną.

Lewica zapowiedziała podwyższenie świadczeń na dzieci oraz 200 tys. bezpłatnych miejsc w żłobkach. Zaproponowała wsparcie dla osób z niepełnosprawnością np. poprzez zapewnienie osobistych asystentów. Każdy senior otrzyma "pakiet wsparcia", a w nim m.in. pulsoksymetr i ciśnieniomierz. Kolejki do sanatorium mają być krótsze. Lewica chce utworzyć dzienne domy opieki dla osób starszych.

W sferze edukacji Lewica zgłosiła następujące postulaty:
- psycholog w każdej szkole
- 2 tygodnie szkolnej integracji na start
- program nauczania - jakość, nie ilość
- edukacja zdrowotna, klimatyczna i zdrowotna
- ciepły i zdrowy posiłek dla każdego ucznia
- program „Młodzi Europejczycy”
- podwyżki dla nauczycieli

Partia zapowiedziała walkę z patologiami rynku pracy, w tym likwidację powszechnego zjawiska zastępowania umów o prace śmieciówkami oraz zwolnienia lekarskie płatne w 100 proc

Dobra praca, to taka praca, która jest dobrze płatna. Polska ma piątą najniższą medianę zarobków w Europie - mówiła Magdalena Biejat. Dlatego wprowadzimy minimalną pensję 3500 zł w budżetówce i będziemy ją waloryzować co roku.

Mówiąc o ochronie środowiska i zmianach klimatu Anita Sowińska, postulowała, aby Polska przeznaczała rocznie o 8 mld zł więcej rocznie na odnawialne źródła energii w stosunku do tego, co jest już zaplanowane.

Musimy osiągnąć neutralność klimatyczną do 2050 roku lub wcześniej - powiedziała. Jeżeli tego nie zrobimy, to czekają nas susze, powodzie i huragany, które już teraz niszczą nasz kraj - ostrzegała.

Sowińska mówiła także, że Lewica chce powiększenia obszaru parków narodowych, w tym m.in. Białowieskiego i Bieszczadzkiego, a także powołanie nowych np. Turnickiego Parku Narodowego.

Poza tym zadeklarowała, że Lewica chce obniżenia stawki opłat za śmieci o 1/4.

wch

fot. fb Lewica

7 grudnia:

1921 - USA: Działacze anarchistyczni Nicola Sacco i Bartolomeo Vanzetti skazani na śmierć za rzekome zabójstwo.

1924 - W Lizbonie urodził się Mario Soares, polityk Portugalskiej Partii Socjalistycznej. W latach 1976-78 oraz 1983-85 obejmował urząd Premiera Rządu Portugalii, a w latach 1986-1996 prezydent Portugalii (dwie kadencje).

1928 - W East Oak Lane koło Filadelfii urodził się Noam Chomsky, współtwórca (wraz z Zelligiem Harrisem) gramatyki transformacyjno-generatywnej, lewicowy myśliciel, krytyk imperializmu.

1935 - III Kongres Stronnictwa Ludowego; postulaty wywłaszczenia majątków obszarniczych bez odszkodowania.

1990 - W Monachium zmarł na AIDS Horst Bienek, niemiecki pisarz, publicysta, tłumacz, reżyser filmowy, uczeń B. Brechta, więzień łagrów.

2002 - Demokratyczną Partię Lewicy utworzyli w Kutnie przedstawiciele lewicowych komitetów lokalnych, które powstały przed wyborami samorządowymi w tym samym roku na skutek konfliktów w Sojuszu Lewicy Demokratycznej