Konwencja programowa Lewicy "Recepta dla Polski"

[2021-05-25 08:50:51]

"Recepta dla Polski" - tak nazwano pakiet rozwiązań, którym Lewica chce naprawić sytuację w Polsce po pandemii koronawirusa. Został przedstawiony 23 maja podczas konwencji w pięciu blokach: Zdrowie, Opieka, Edukacja, Praca i Klimat.

Na pierwszym miejscu przedstawiono plany dla systemu opieki zdrowotnej. Lewica chce zwiększenia nakładów na niego do 7,2 proc. PKB. Proponuje wyższe wynagrodzenia dla personelu medycznego i dofinansowanie szpitali powiatowych kwotą 850 mln euro. W planach jest m.in. objęcie po zakończeniu pandemii koronawirusa wszystkich Polaków badaniami profilaktycznymi. Politycy Lewicy chcą także, aby produkcja szczepionek odbywała się w Polsce.

Stworzymy ogólnopolską sieć dziennych domów opieki - zapowiedziała Karolina Pawlicka, deklarując, że sieć obejmie także mniejsze miasta. - Od lat polityka społeczna stoi w miejscu. Nie możemy tak dalej trwać, chcemy przeorganizować całą pomoc społeczną.

Lewica zapowiedziała podwyższenie świadczeń na dzieci oraz 200 tys. bezpłatnych miejsc w żłobkach. Zaproponowała wsparcie dla osób z niepełnosprawnością np. poprzez zapewnienie osobistych asystentów. Każdy senior otrzyma "pakiet wsparcia", a w nim m.in. pulsoksymetr i ciśnieniomierz. Kolejki do sanatorium mają być krótsze. Lewica chce utworzyć dzienne domy opieki dla osób starszych.

W sferze edukacji Lewica zgłosiła następujące postulaty:
- psycholog w każdej szkole
- 2 tygodnie szkolnej integracji na start
- program nauczania - jakość, nie ilość
- edukacja zdrowotna, klimatyczna i zdrowotna
- ciepły i zdrowy posiłek dla każdego ucznia
- program „Młodzi Europejczycy”
- podwyżki dla nauczycieli

Partia zapowiedziała walkę z patologiami rynku pracy, w tym likwidację powszechnego zjawiska zastępowania umów o prace śmieciówkami oraz zwolnienia lekarskie płatne w 100 proc

Dobra praca, to taka praca, która jest dobrze płatna. Polska ma piątą najniższą medianę zarobków w Europie - mówiła Magdalena Biejat. Dlatego wprowadzimy minimalną pensję 3500 zł w budżetówce i będziemy ją waloryzować co roku.

Mówiąc o ochronie środowiska i zmianach klimatu Anita Sowińska, postulowała, aby Polska przeznaczała rocznie o 8 mld zł więcej rocznie na odnawialne źródła energii w stosunku do tego, co jest już zaplanowane.

Musimy osiągnąć neutralność klimatyczną do 2050 roku lub wcześniej - powiedziała. Jeżeli tego nie zrobimy, to czekają nas susze, powodzie i huragany, które już teraz niszczą nasz kraj - ostrzegała.

Sowińska mówiła także, że Lewica chce powiększenia obszaru parków narodowych, w tym m.in. Białowieskiego i Bieszczadzkiego, a także powołanie nowych np. Turnickiego Parku Narodowego.

Poza tym zadeklarowała, że Lewica chce obniżenia stawki opłat za śmieci o 1/4.

wch

fot. fb Lewica

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

19 maja:

1825 - Zmarł Henri de Saint-Simon, francuski historyk, filozof, wolnomularz i socjalista.

1895 - Zmarł José Martí, kubański poeta, pisarz, przywódca ruchu niepodległościowego – uważany za bohatera narodowego.

1911 - Rewolucja meksykańska: zwycięstwo chłopskiej partyzantki Emiliana Zapaty nad wojskiem federalnym w bitwie o Cuautla.

1912 - W Warszawie zmarł Bolesław Prus, wybitny polski pisarz, prozaik, nowelista i publicysta okresu pozytywizmu, współtwórca polskiego realizmu, kronikarz Warszawy, myśliciel i popularyzator wiedzy, działacz społeczny, propagator turystyki.

1931 - W Jaworznie podczas krwawych starć górników z policją zginęło 5 osób.

1942 - T. Koral i H. Dębnicka z Wydziału Sabotażu Polskich Socjalistów dokonali zamachu bombowego na zorganizowane przez okupanta kasyno gry w Warszawie. Był to pierwszy zamach bombowy w stolicy.

2010 - Rząd tymczasowy w wydanym dekrecie uznał Rozę Otunbajewą (SDPK) pełnoprawnym prezydentem Kirgistanu i przedłużył jej mandat do końca 2011 roku.