Turcja: Mord na działaczce lewicowej partii

[2021-06-18 18:01:23]

Deniz Poyraz, członkini prokurdyjskiej, lewicowej Ludowej Partii Demokratycznej (HDP) została zamordowana przez trzech tureckich nacjonalistów, najprawdopodobniej związanych z faszystowską organizacją Szare Wilki.

Napastnicy, którzy wtargnęli z bronią do siedziby partii w Izmirze spodziewali się zastać znacznie więcej osób, ale w ostatniej chwili zaplanowane spotkanie zostało odwołane.

Atak nie wydaje się być przypadkiem. Siedziby HDP są pod ścisłą obserwacją służb, które non stop szukają pretekstów, aby zdelegalizować partię. Nie przeszkodziło to jednak w tragedii. Tureckie państwo posiada długoletnią tradycje wysługiwania się tureckimi faszystami, aby mordować kurdyjskich aktywistów/-tki i siać terror.

kurdystan.info, wch

5 grudnia:

1907 - W Hłuszkach urodziła się Alina Centkiewicz, pisarka, 1946-50 wiceprzewodnicząca Ligi Kobiet, członkini TPD. W 1958 jako szósta kobieta na świecie stanęła na Antarktydzie.

1915 - Powstało Polskie Stronnictwo Ludowe "Wyzwolenie", lewicowa partia chłopska.

1929 - Powołano Centrolew.

1972 - Gough Whitlam z Australijskiej Partii Pracy został premierem Australii.

2005 - W Wielkiej Brytanii wszedł w życie Civil Partnership Act i zarejestrowano pierwszy związek partnerski pary homoseksualnej.

2012 - Zmarł Oscar Niemeyer, brazylijski architekt, przedstawiciel światowej architektury modernistycznej, komunista.

2013 - Zmarł Nelson Mandela, wybitny południowoafrykański polityk, pierwszy czarnoskóry prezydent RPA, laureat pokojowej Nagrody Nobla.