Protesty po śmierci mężczyzny w Lubinie (akt.)

[2021-08-10 09:13:51]

Prokuratura Rejonowa w Lubinie (woj. dolnośląskie) prowadzi śledztwo po śmierci 34-letniego Bartosza Sokołowskiego, który zmarł 7 sierpnia po interwencji policji. Śledczy badają, czy doszło do przestępstwa nieumyślnego spowodowania śmierci oraz przekroczenia uprawnień przez policjantów.

W niedzielę przed komendą powiatową w Lubinie zgromadziła się grupa, która głośno protestowała przeciwko działaniu policji. Zapalano znicze , a część protestujących rzucała jajkami w elewację komendy. Po pewnym czasie grupa ok. 30 osób zaczęła szturmować wejście do budynku. Policjanci użyli wobec nich gazu łzawiącego. W odpowiedzi manifestujący zaczęli rzucać w kierunku policjantów oraz budynku kamieniami, butelkami, a także - jak twierdzi policja - koktajlami Mołotowa. Manifestanci podpalili także śmietnik, który ugasiła straż pożarna.

Zatrzymanych zostało łącznie 62 protestujących.

Pełnomocniczka rodziny zmarłego, mec. Renata Kolerska poinformowała media, że sekcja zwłok odbyła się już w poniedziałek, prokuratura odmówiła rodzinie wydania protokołów sekcji oraz oględzin zwłok. Prokuratura oświadczyła, że przyczyna zgonu Bartosza S. jest nieznana - powiedziała.

wch

7 grudnia:

1921 - USA: Działacze anarchistyczni Nicola Sacco i Bartolomeo Vanzetti skazani na śmierć za rzekome zabójstwo.

1924 - W Lizbonie urodził się Mario Soares, polityk Portugalskiej Partii Socjalistycznej. W latach 1976-78 oraz 1983-85 obejmował urząd Premiera Rządu Portugalii, a w latach 1986-1996 prezydent Portugalii (dwie kadencje).

1928 - W East Oak Lane koło Filadelfii urodził się Noam Chomsky, współtwórca (wraz z Zelligiem Harrisem) gramatyki transformacyjno-generatywnej, lewicowy myśliciel, krytyk imperializmu.

1935 - III Kongres Stronnictwa Ludowego; postulaty wywłaszczenia majątków obszarniczych bez odszkodowania.

1990 - W Monachium zmarł na AIDS Horst Bienek, niemiecki pisarz, publicysta, tłumacz, reżyser filmowy, uczeń B. Brechta, więzień łagrów.

2002 - Demokratyczną Partię Lewicy utworzyli w Kutnie przedstawiciele lewicowych komitetów lokalnych, które powstały przed wyborami samorządowymi w tym samym roku na skutek konfliktów w Sojuszu Lewicy Demokratycznej