Związkowa Alternatywa w ZUS-ie organizuje akcję oddawania krwi i urlopów na żądanie

[2021-11-04 13:03:02]

W związku z przedłużającymi się sporami oraz utrudnianiem rozmów przez pracodawcę i brakiem chęci poprawienia sytuacji materialnej pracowników Związek Zawodowy Związkowa Alternatywa w Zakładzie Ubezpieczeń Społecznych postanowił przeprowadzić akcję mobilizacyjną w dniach 15-16 listopada 2021 r. Polegać będzie ona na oddawaniu krwi lub braniu urlopu przez pracowników. Związkowcy podkreślają, że w tych trudnych dniach pracownicy powinni zadbać o swoje zdrowie i troszczyć się o zdrowie całego społeczeństwa. A przecież oddawanie krwi to właśnie wyraz troski o zdrowie społeczeństwa. Związkowa Alternatywa zwraca też uwagę, że pracownicy ZUS mało zarabiają, często są zmuszani do nadgodzin, padają ofiarami mobbingu więc wolne korzystnie wpłynęłoby na pracowników. Związek przypomina też, że wzrasta liczba osób chorych na COVID, a pracownicy ZUS mają coraz więcej obowiązków. W tej sytuacji związkowcy liczą na poparcie akcji przez wszystkich pracowników ZUS-u i masowe wzięcie udziału w akcji.

AM

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

2 lipca:

1778 - W Ermenonville zmarł Jan Jakub Rousseau, postępowy francuski pisarz, filozof i pedagog, twórca koncepcji swobodnego wychowania.

1839 - Bunt niewolników na statku Amistad.

1840 - W Rzymie zmarł Bogdan Jański, pierwszy chronologicznie polski socjalista, saintsimonista.

1843 - W Cassino urodził się Antonio Labriola filozof, teoretyk marksizmu, działacz włoskiego ruchu robotniczego.

1925 - Urodził się Patrice Lumumba, kongijski polityk lewicowy. Pierwszy premier niepodległego Konga. Obalony i zamordowany.

1925 - Urodził się Medgar Evers, aktywista ruchu na rzecz praw obywatelskich czarnej ludności w USA; zamordowany w 1963.

1928 - W Wielkiej Brytanii kobiety, które ukończyły 21. rok życia otrzymały czynne i bierne prawo wyborcze.

1949 - Zmarł Georgi Dymitrow, bułgarski działacz komunistyczny. 1933 oskarżony przez nazistów o podpalenie Reichstagu. Uniewinniony. 1946 premier Bułgarii. 1948 sekretarz generalny BPK.

1964 - Prezydent USA Lyndon Johnson podpisał ustawę o swobodach obywatelskich dla Afroamerykanów. Dokument ten podpisał również Martin Luther King.

1976 - Zjednoczenie Wietnamu Północnego z Południowym i utrworzenie Socjalistycznej Republiki Wietnamu.

1979 - Przez uczestników ROPCiO z Krakowa został założony Ruch Porozumienia Polskich Socjalistów. Byli to: Krzysztof Bzdyl, Krzysztof Gąsiorowski, Stanisław Janik-Palczewski, Romana Kahl-Stachniewicz, Mieczysław Majdzik i Stanisław Tor.

1994 - Nowe prawo mieszkaniowe, wprowadzone przez rząd SLD-PSL, zezwoliło na eksmisję na bruk.

2006 - W Managui zmarł Herty Lewites, lewicowy polityk nikaraguański, minister w sandinistowskim rządzie w latach 1979-90.