UODO: Ocena pracownika na podstawie wpisów na Facebooku bez podstawy prawnej

[2021-11-04 22:06:49]

Urząd Ochrony Danych Osobowych uznał, że Polskie Linie Lotnicze LOT nie miały podstawy prawnej, by oceniać jedną ze stewardess, działaczkę Związku Zawodowego Personelu Pokładowego i Lotniczego na podstawie jej aktywności na Facebooku. Zarazem UODO nakazał władzom spółki, by te usunęły dane dotyczące aktywności stewardessy na facebooku.

Sprawa jest niezwykle istotna, ponieważ ocena wpisów w mediach społecznościowych była dla narodowego przewoźnika jednym z głównych kryteriów zwolnień i wypowiedzeń zmieniających. Decyzja UODO podważa zasadność działań zarządu PLL LOT i kompromituje politykę personalną firmy. Poniżej decyzja UODO w tej sprawie.

Całe pismo UODO można przeczytać tutaj: https://www.za.org.pl/ocena-pracownika-na-podstawie-wpisow-na-facebooku-bez-podstawy-prawnej-uodo-kwestionuje-kryteria-zwolnien-w-pll-lot/

Piotr Szumlewicz

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

17 maja:

1936 - Obradujący we Lwowie Kongres Pracowników Kultury w Obronie Pokoju przyjął rezolucję potępiającą faszyzm.

1937 - W Hiszpanii utworzono lewicowy rząd Lopeza Negrina.

1942 - W Warszawie ukazał się pierwszy numer pisma "Robotnik", dwutygodnika politycznego Polskich Socjalistów.

1944 - W obozie koncentracyjnym Ravensbrück zmarła Milena Jesenská, czeska dziennikarka, pisarka i tłumaczka.

1987 - Zmarł Gunnar Myrdal, ekonomista, polityk i socjolog szwedzki, laureat Nagrody Nobla z ekonomii 1974.

1990 - Światowa Organizacja Zdrowia usunęła homoseksualizm z listy chorób i zaburzeń.

2010 - Portugalia stała się 8. krajem na świecie, który zalegalizował małżeństwa osób tej samej płci.

2010 - 44 funkcjonariuszy policji zginęło w zasadzce naksalitów (maoistycznej partyzantki ludowej) w dystrykcie Dantewada w indyjskim stanie Chhattisgarh.

2012 - We Francji utworzono centrolewicowy rząd Jean-Marca Ayraulta (PS).

2016 - Christian Kern (SPÖ) został kanclerzem Austrii.