Meksyk: Lit uznany za minerał strategiczny

[2022-04-23 12:57:32]

Izba niższa parlamentu w Meksyku uchwaliła projekt ustawy zgłoszony przez prezydenta Andrésa Manuela Lópeza Obradora. Jeśli Senat zagłosuje podobnie, lit zostanie uznany za minerał strategiczny i w życie wejdzie zakaz prowadzenia prywatnych poszukiwań i wydobycia.

Prezydent skorzystał z konstytucyjnego prawa umożliwiające mu złożenie ograniczonej liczby projektów ustaw bezpośrednio do rozpatrzenia przez parlament, z pominięciem komisji.

Na konferencji prasowej, na której zapowiedział, że złoży projekt ustawy do parlamentu. AMLO pokreślił jak bardzo ważne jest, aby analizowane prawo zostało uchwalone: Zwracam się z apelem do ustawodawców, abyśmy chronili lit i stworzyli firmę, która będzie zajmować się wszystkim, co jest związane z litem, korzystając ze wsparcia ośrodków badawczych w kraju i doświadczeń innych państw.

Apel prezydenta przekonał członków niższej izby parlamentu. W 24 godziny po tym, jak projekt ustawy do nich trafił, został przegłosowany.

Jeżeli ustawa ta zostanie uchwalona, otworzy ona furtkę prawną, która umożliwi nacjonalizację zasobów litu w Meksyku. AMLO zapowiedział, że wszystkie kontrakty zostaną zweryfikowane. Oznacza to, że władze będą mogły uznać niektóre przyznane koncesje na wydobycie litu za niezgodne z prawem i je unieważnić.

Największe na świecie złoża litu znajdują się w Andach, u zbiegu granic Boliwii, Argentynie i Chile, w tzw. Triángulo del Litio ("trójkącie litowym").

og, wch

Na zdjęciu sala obrad meksykańskiej Izby Deputowanych, fot. Wikimedia Commons

Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

9 sierpnia:

1930 - Urodził się Jacques Parizeau, kanadyjski ekonomista i polityk, zwolennik interwencjonizmu, nacjonalizacji i niepodległości Quebecu. Premier Quebecu w latach 1994-96.

1943 - Koło wsi Borów (pow. kraśnicki) oddział NSZ rozstrzelał 26-28 partyzantów Gwardii Ludowej i 4 mieszkańców pobliskich wsi.

1945 - Japonia: Amerykanie zrzucili bombę atomową na Nagasaki, zabijając ok. 75 tys. ludzi.

1963 - Zmarł Jan Gronkiewicz, działacz związkowy i polityczny, radny miasta Częstochowy, poseł do KRN i Sejmu Ustawodawczego, przeciwnik zjednoczenia PPS i PPR.