Zorganizowany atak Hamasu na Izrael i izraelski kontratak (akt.)

[2023-10-10 12:35:41]

7 października 2023 roku Hamas dokonał ataku na izraleskie bazy wojskowe i miejscowości położone przy granicy ze Strefą Gazy. Atak na Izrael zaskoczył jego władze, pomimo że monitorowanie działalności Hamasu przez wiele lat okazywało się skuteczne. Rząd w Jerozolimie zapowiedział brutalną odpowiedź i ją realizuje. W przeciągu 3 dni, w konflikcie zginęło już ponad 1000 osób, cywili obu stron, izraelskich żołnierzy oraz palestyńskich partyzantów i terrorystów.

Cała sytuacja obnażyła kryzys instytucjonalny w państwie kierowanym przez Binjamina Netanjahu. Hamas nie tylko dokonał wyrzutu ponad 1000 rakiet na terytorium Izraela, ale opanował posterunki wojskowe i policyjne, wziął wielu cywilów i mundurowych jako zakładników, a także zajął szereg mniejszych miejscowości i kibuców. Do 10 października armia izraelska nie zdołała wyzwolić wszystkich z nich.

Jednocześnie, rząd Netanjahu wprowadził w państwie stan wojenny. Zwiększana jest liczba żołnierzy i zdolność bojowa, wzmaga się atak armii izraelskiej na wiele pozycji Hamasu, a także cele cywilne.

Tym niemniej atak Hamasu pokazał poważny kryzys izraelskich sił bezpieczeństwa. Hamas dokonał inwazji z lądu, morza i powietrza oraz użył sprzęt rzadko stosowany w typowych wojnach, jak motolotnie.

Tomasz Rysz

fot. flickr

PROTESTY ROZLEWAJĄ SIĘ W CAŁEJ EUROPIE – O CO WALCZĄ ROLNICY?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
14 lutego 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

25 lutego:

1944 - Powstała Centralizacja Stronnictw Demokratycznych, Socjalistycznych i Syndykalistycznych – porozumienie polityczne skupiające ugrupowania lewicowe: Robotniczą Partię Polskich Socjalistów, Polskie Stronnictwo Demokratyczne, Polską Ludową Akcję Niepod

1950 - Urodził się Néstor Kirchner, polityk argentyński, peronista o odchyleniu lewicowym, gubernator prowincji Santa Cruz; 2003-2007 prezydent Argentyny.

1984 - Ponad 500 osób zginęło w wyniku eksplozji ropociągu w mieście Cubatão w brazylijskim stanie São Paulo.

1986 - Prawicowy, filipiński dyktator Ferdinand Marcos został zmuszony do ucieczki z kraju. Funkcję prezydenta objęła liderka opozycji Corazon Aquino.

1993 - Pod zarzutem przyjęcia łapówki aresztowano Wojciecha Dobrzyńskiego, dyrektora biura Klubu Parlamentarnego Porozumienia Centrum.

1993 - Początek 48-godzinnego strajku generalnego w regionie łódzkim.

1994 - Żydowski osadnik Baruch Goldstein otworzył ogień do modlących się w Grocie Praojców w Hebronie Palestyńczyków, zabijając 29 osób.

1994 - Odbył się Kongres Jedności PPS, w wyniku którego scalono cztery odłamy partii (bez PPS Ikonowicza).

1996 - Kolejny Kongres Jedności PPS - ostateczne scalenie wszystkich partii używających nazwy PPS.

2013 - We Włoszech centrolewicowa koalicja wygrała przedterminowe wybory parlamentarne.