Lewica dotrzymuje obietnicy w sprawie aborcji

[2023-11-18 15:50:15]

Posłanki i posłowie Lewicy przystąpili do realizacji części ze swoich obietnic wyborczych. Przedstawiciele klubu Lewicy złożyli w Sejmie projekty ustaw dotyczących liberalizacji prawa do przerywania ciąży i dekryminalizacji aborcji.

Pierwszy z projektów zakłada liberalizację prawa aborcyjnego i wprowadza możliwość dokonania legalnej, bezpiecznej i darmowej aborcji do 12 tygodnia ciąży, bez konieczności podawania przyczyny. To prawo dotyczy też aborcji farmakologicznej. Drugi projekt dotyczy dekryminalizacji aborcji oraz dekryminalizacji samej pomocy przy przerywaniu ciąży. Chodzi o to, żeby ktokolwiek kto pomaga kobiecie, która decyduje się na aborcję, nie był ścigany przez państwo i nie ponosił z tego powodu konsekwencji karnych.
W tej drugiej sprawie chodzi też o to, żeby lekarze przestali się bać dokonywać aborcji, jak to ma miejsce obecnie, gdy mogą się spotkać z konsekwencjami prawnymi.

Lewica będzie szukać większości parlamentarnej dla poparcia swoich projektów. Oczywistym jest, że opozycja wygrała wybory przy ogromnym poparciu kobiet i na fali masowego sprzeciwu wobec pisowskiego ataku na prawa kobiet. Wiemy jednak, że część środowiska nowej koalicji nie zamierza popierać prawa do aborcji. Większą szansę na przegłosowanie ma, jak się zdaje, projekt dekryminalizacji aborcji.

"Kwestia legalizacji aborcji nie znalazła się w umowie koalicyjnej, jednakże wszyscy liderzy zadeklarowali, iż chcą wypracowywać rozwiązania dotyczące poprawienia sytuacji kobiet w Polsce tutaj, w parlamencie. Dlatego już od zaraz zaczynamy nad nimi prace, nie ma co czekać ani jednego dnia" - mówiła senator Magdalena Biejat z partii Razem.

Bartłomiej Zindulski

PROTESTY ROZLEWAJĄ SIĘ W CAŁEJ EUROPIE – O CO WALCZĄ ROLNICY?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
14 lutego 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

25 lutego:

1944 - Powstała Centralizacja Stronnictw Demokratycznych, Socjalistycznych i Syndykalistycznych – porozumienie polityczne skupiające ugrupowania lewicowe: Robotniczą Partię Polskich Socjalistów, Polskie Stronnictwo Demokratyczne, Polską Ludową Akcję Niepod

1950 - Urodził się Néstor Kirchner, polityk argentyński, peronista o odchyleniu lewicowym, gubernator prowincji Santa Cruz; 2003-2007 prezydent Argentyny.

1984 - Ponad 500 osób zginęło w wyniku eksplozji ropociągu w mieście Cubatão w brazylijskim stanie São Paulo.

1986 - Prawicowy, filipiński dyktator Ferdinand Marcos został zmuszony do ucieczki z kraju. Funkcję prezydenta objęła liderka opozycji Corazon Aquino.

1993 - Pod zarzutem przyjęcia łapówki aresztowano Wojciecha Dobrzyńskiego, dyrektora biura Klubu Parlamentarnego Porozumienia Centrum.

1993 - Początek 48-godzinnego strajku generalnego w regionie łódzkim.

1994 - Żydowski osadnik Baruch Goldstein otworzył ogień do modlących się w Grocie Praojców w Hebronie Palestyńczyków, zabijając 29 osób.

1994 - Odbył się Kongres Jedności PPS, w wyniku którego scalono cztery odłamy partii (bez PPS Ikonowicza).

1996 - Kolejny Kongres Jedności PPS - ostateczne scalenie wszystkich partii używających nazwy PPS.

2013 - We Włoszech centrolewicowa koalicja wygrała przedterminowe wybory parlamentarne.