Powstała Koalicja Przeciw Młodzieży Wszechpolskiej

[2005-09-22 00:54:15]

Powstała Koalicja Przeciw Młodzieży Wszechpolskiej – nieformalne porozumienie kilku lewicowych organizacji, które jak powiedział Maciej Wieczorkowski, będą dążyły do wyeliminowania MW z publicznej debaty. Koalicję tworzą m.in. Pracownicza Demokracja, Porozumienie Kobiet 8 Marca, stowarzyszenie Nigdy Więcej, Młodzi Socjaliści, Unia Lewicy III RP i sztab wyborczy prof. Marii Szyszkowskiej.

Andrzej Żebrowski z Pracowniczej Demokracji nazwał młodzieżówkę Ligi Polskich Rodzin wylęgarnią faszyzmu, dodając że trzeba uświadomić społeczeństwo, iż oddając głos na tę partię, popierają skrajnie prawicowych bojówkarzy.

Maciej Wieczorkowski z Unii Lewicy III RP podkreślił, że działalność MW stanowi poważne zagrożenie dla demokracji, dlatego też trzeba wprowadzić w życie zasadę "Zero tolerancji dla nietolerancji". W podobnym tonie wypowiadał się Jacek Purski ze stowarzyszenia Nigdy Więcej który stwierdził, że każdy marsz działaczy MW spotka się z kontrmanifestacją sformowaną przez uczestników Koalicji.

Przed budynkiem, w którym odbywała się konferencja prasowa Koalicji zebrała się grupa członków MW, którzy usiłowali zakłócić to wydarzenie. Nie doszło jednak do rękoczynów.

Każdy, kto popiera akcję, może otrzymać vlepkę kampanii. Wystarczy wysłać e-maila na adres: anty_mw@o2.pl

Bartosz Machalica

17 lipca:

1861 - Meksyk: Prezydent Benito Juárez ogłosił dwuletnie moratorium na spłatę zadłużenia zagranicznego w celu odbudowy zrujnowanej gospodarki.

1901 - Urodził się Bruno Jasieński, związany z radykalną lewicą poeta futurystyczny.

1925 - Nieudany zamach na policyjnego prowokatora dokonany przez działaczy KPP: Władysława Hibnera, Władysława Kniewskiego i Henryka Rutkowskiego; po stoczeniu walki z policją sprawcy zostali zatrzymani.

1979 - Nikaragua: Ucieczka z kraju prawicowego dyktatora Luisa Somozy Debayle.

1984 - Francja: W wyniku nieporozumień z prezydentem Mitterandem nt. systemu oświatowego, socjalistyczny premier Pierre Mauroy odszedł ze stanowiska. Zastąpił go Laurent Fabius.

2008 - Zmarł Willi Birkelbach, niemiecki polityk, działacz podziemia antyhitlerowskiego i SPD.