Powstała Koalicja Przeciw Młodzieży Wszechpolskiej

[2005-09-22 00:54:15]

Powstała Koalicja Przeciw Młodzieży Wszechpolskiej – nieformalne porozumienie kilku lewicowych organizacji, które jak powiedział Maciej Wieczorkowski, będą dążyły do wyeliminowania MW z publicznej debaty. Koalicję tworzą m.in. Pracownicza Demokracja, Porozumienie Kobiet 8 Marca, stowarzyszenie Nigdy Więcej, Młodzi Socjaliści, Unia Lewicy III RP i sztab wyborczy prof. Marii Szyszkowskiej.

Andrzej Żebrowski z Pracowniczej Demokracji nazwał młodzieżówkę Ligi Polskich Rodzin wylęgarnią faszyzmu, dodając że trzeba uświadomić społeczeństwo, iż oddając głos na tę partię, popierają skrajnie prawicowych bojówkarzy.

Maciej Wieczorkowski z Unii Lewicy III RP podkreślił, że działalność MW stanowi poważne zagrożenie dla demokracji, dlatego też trzeba wprowadzić w życie zasadę "Zero tolerancji dla nietolerancji". W podobnym tonie wypowiadał się Jacek Purski ze stowarzyszenia Nigdy Więcej który stwierdził, że każdy marsz działaczy MW spotka się z kontrmanifestacją sformowaną przez uczestników Koalicji.

Przed budynkiem, w którym odbywała się konferencja prasowa Koalicji zebrała się grupa członków MW, którzy usiłowali zakłócić to wydarzenie. Nie doszło jednak do rękoczynów.

Każdy, kto popiera akcję, może otrzymać vlepkę kampanii. Wystarczy wysłać e-maila na adres: anty_mw@o2.pl

Bartosz Machalica

PPS dlaczego się nie udało, kupię!!!
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

16 grudnia:

1918 - Z połączenia SDKPiL i i PPS Lewica powstała Komunistyczna Partia Robotnicza Polski (od 1925 Komunistyczna Partia Polski, KPP).

1922 - Nacjonalista E. Niewiadomski zastrzelił Prezydenta RP Gabriela Narutowicza.

1937 - W całej Polsce odbyły się zorganizowane przez PPS demonstracje, wiece i strajki przeciwko faszyzmowi i endecji, nawiązujące do rocznicy zamordowania pierwszego prezydenta RP Gabriela Narutowicza.

1943 - W Wygodzie pod Częstochową 20 partyzantów AL i AK zostało rozstrzelanych przez hitlerowców za sabotaż w hucie "Raków".

1946 - Léon Blum został przewodniczącym tymczasowego rządu francuskiego.

1948 - Ukazał się pierwszy numer "Trybuny Ludu".

1998 - Rozpoczęły się amerykańsko-brytyjskie naloty na Irak (operacja „Pustynny Lis”).

2011 - Kazachstan: W Żanaozen trakcie tłumienia zamieszek siły porządkowe użyły ostrej amunicji, w wyniku czego zginęło od 14 do kilkudziesięciu osób.