Powstała Koalicja Przeciw Młodzieży Wszechpolskiej

[2005-09-22 00:54:15]

Powstała Koalicja Przeciw Młodzieży Wszechpolskiej – nieformalne porozumienie kilku lewicowych organizacji, które jak powiedział Maciej Wieczorkowski, będą dążyły do wyeliminowania MW z publicznej debaty. Koalicję tworzą m.in. Pracownicza Demokracja, Porozumienie Kobiet 8 Marca, stowarzyszenie Nigdy Więcej, Młodzi Socjaliści, Unia Lewicy III RP i sztab wyborczy prof. Marii Szyszkowskiej.

Andrzej Żebrowski z Pracowniczej Demokracji nazwał młodzieżówkę Ligi Polskich Rodzin wylęgarnią faszyzmu, dodając że trzeba uświadomić społeczeństwo, iż oddając głos na tę partię, popierają skrajnie prawicowych bojówkarzy.

Maciej Wieczorkowski z Unii Lewicy III RP podkreślił, że działalność MW stanowi poważne zagrożenie dla demokracji, dlatego też trzeba wprowadzić w życie zasadę "Zero tolerancji dla nietolerancji". W podobnym tonie wypowiadał się Jacek Purski ze stowarzyszenia Nigdy Więcej który stwierdził, że każdy marsz działaczy MW spotka się z kontrmanifestacją sformowaną przez uczestników Koalicji.

Przed budynkiem, w którym odbywała się konferencja prasowa Koalicji zebrała się grupa członków MW, którzy usiłowali zakłócić to wydarzenie. Nie doszło jednak do rękoczynów.

Każdy, kto popiera akcję, może otrzymać vlepkę kampanii. Wystarczy wysłać e-maila na adres: anty_mw@o2.pl

Bartosz Machalica

16 kwietnia:

1775 - Urodził się Wojciech Gutkowski, inżynier wojskowy, uczestnik insurekcji kościuszkowskiej i wojen napoleońskich, autor oświeceniowej utopii "Podróż do Kalopei", w której opisał nierzeczywiste, demokratyczne społeczeństwo.

1844 - W Paryżu urodził się Anatol France, poeta, powieściopisarz i krytyk francuski o postępowych poglądach; laureat Nagrody Nobla.

1889 - W Londynie urodził się Charles Chaplin, reżyser, scenarzysta, aktor, producent filmowy i kompozytor muzyki do swoich filmów; jeden z najwybitniejszych artystów w historii kina.

1896 - W Moineşti urodził się Tristan Tzara, francuski malarz i eseista pochodzenia rumuńskiego, twórca dadaizmu, zwolennikiem marksizmu, wstąpił w 1937 r. do FPK, brał udział w hiszpańskiej wojnie domowej, a w czasie II wojny światowej w Resistance.

1919 - W Warszawie odbył się zjazd Związku Polskiej Młodzieży Socjalistycznej; przewodniczącym Komitetu Centralnego wybrano Stanisława Dubois.

1920 - Początek 10-dniowego strajku ekonomicznego 50 tys. włókniarzy okręgu łódzkiego, Żyrardowa, Zawiercia i Częstochowy.

1934 - W Zawierciu urodziła się Halina Snopkiewicz, postępowa powieściopisarka, tłumaczka, autorka powieści dla młodzieży.

1936 - "Krwawy czwartek" we Lwowie: w czasie pogrzebu zabitego przez policję bezrobotnego Antoniego Kozaka policja zabiła 49 demonstrantów.

2020 - W Oviedo zmarł na COVID-19 Luis Sepúlveda, chilijski pisarz, dziennikarz, reżyser i scenarzysta filmowy, aktywista polityczny i ekologiczny.