"Kultura dla Tolerancji" w Krakowie

[2006-04-28 18:52:02]

Ponad 1000 osob zgromadził dzisiejszy Marsz Tolerancji w Krakowie, był on elementem trwającego obecnie krakowskiego Festiwalu "Kultura dla Tolerancji".

Uczestnicy demonstracji zgromadzili sie na Placu Matejki skąd o godzinie 15.00, eskortowani przez kilkudziesięciu policjantów, rozpoczęli przemarsz plantami pod Wawel. W tym samym czasie na Rynku Głównym odbywał się 300 osobowy Marsz Tradycji i Kultury zorganizowany przez Młodzież Wszechpolską. Około godz. 16.00 Marsz Równości został zaatakowany przez Wszechpolaków, działaczy innych organizacji narodowych, skinów i pseudokibiców. Usiedli oni na trasie prowadzącej pod Wawel, krzycząc: "Nie wpuścimy", "Tu jest Polska, nie Bruksela", Kraków gejów nie popiera". W odpowiedzi usłyszeli okrzyki: "Faszyści" i "Nietolerancja to dewiacja". Policja usunęła prawicowych bojówkarzy umożliwiając dalszy przemarsz. U podnóża Wawelu Marsz Tolerancji został po raz kolejny zaatakowany. Przeciwnicy demonstracji rzucali w kierunku jej uczestników, z murów otaczających Wzgórze Wawelskie, kamieniami. Również wtedy musiała interweniować policja.

Marsz Tolerancji zakończył się pod pomnikiem Smoka Wawelskiego gdzie przemówienia wygłosiła m.in. Izabela Jaruga-Nowacka i Robert Biedroń. Uczestnicy demonstracji rozeszli się w większych grupach w dalszym ciągu chronieni przez policję.

Organizatorami były Fundacja Kultura dla Tolerancji i Kampania Przeciw Homofobii. W Marszu wzięły udział także reprezentacje innych środowisk gejowskich i lesbijskich, organizacje feministyczne, działacze lewicowi i anarchistyczni oraz liczni krakowscy studenci.

mb

4 lipca:

1919 - Urodził się Jan Strzelecki, socjolog, eseista, taternik. Redaktor pisma "Płomienie", autor głośnego manifestu "O socjalizmie humanistycznym".

1934 - Zmarła Maria Skłodowska-Curie, polska fizyk, chemik, dwukrotna laureatka Nagrody Nobla.

1938 - Zmarł Otto Bauer, austriacki polityk, ekonomista, socjolog. Jeden z teoretyków austromarksizmu.

1946 - Pogrom ludności żydowskiej w Kielcach. Zginęły 42 osoby.

1976 - Zmarł Antoni Słonimski, poeta, felietonista, dramatopisarz, satyryk, krytyk teatralny i działacz społeczny za młodu związany z PPS.

2006 - Robert Fico został premierem Słowacji.

2010 - Zmarł Rafał Górski, działacz związku zawodowego Inicjatywa Pracownicza oraz Federacji Anarchistycznej.