"Kultura dla Tolerancji" w Krakowie

[2006-04-28 18:52:02]

Ponad 1000 osob zgromadził dzisiejszy Marsz Tolerancji w Krakowie, był on elementem trwającego obecnie krakowskiego Festiwalu "Kultura dla Tolerancji".

Uczestnicy demonstracji zgromadzili sie na Placu Matejki skąd o godzinie 15.00, eskortowani przez kilkudziesięciu policjantów, rozpoczęli przemarsz plantami pod Wawel. W tym samym czasie na Rynku Głównym odbywał się 300 osobowy Marsz Tradycji i Kultury zorganizowany przez Młodzież Wszechpolską. Około godz. 16.00 Marsz Równości został zaatakowany przez Wszechpolaków, działaczy innych organizacji narodowych, skinów i pseudokibiców. Usiedli oni na trasie prowadzącej pod Wawel, krzycząc: "Nie wpuścimy", "Tu jest Polska, nie Bruksela", Kraków gejów nie popiera". W odpowiedzi usłyszeli okrzyki: "Faszyści" i "Nietolerancja to dewiacja". Policja usunęła prawicowych bojówkarzy umożliwiając dalszy przemarsz. U podnóża Wawelu Marsz Tolerancji został po raz kolejny zaatakowany. Przeciwnicy demonstracji rzucali w kierunku jej uczestników, z murów otaczających Wzgórze Wawelskie, kamieniami. Również wtedy musiała interweniować policja.

Marsz Tolerancji zakończył się pod pomnikiem Smoka Wawelskiego gdzie przemówienia wygłosiła m.in. Izabela Jaruga-Nowacka i Robert Biedroń. Uczestnicy demonstracji rozeszli się w większych grupach w dalszym ciągu chronieni przez policję.

Organizatorami były Fundacja Kultura dla Tolerancji i Kampania Przeciw Homofobii. W Marszu wzięły udział także reprezentacje innych środowisk gejowskich i lesbijskich, organizacje feministyczne, działacze lewicowi i anarchistyczni oraz liczni krakowscy studenci.

mb

WARTOŚCI RODZINNE I PRAWICOWA POLITYKA NIENAWIŚCI
ZOOM
8 lipca (środa), godz. 18.30

10 lipca:

1941 - Pogrom ludności żydowskiej w Jedwabnem.

1966 - USA: W Chicago Martin Luther King rozpoczął kampanię na rzecz godnych warunków mieszkaniowych.

1985 - Nowa Zelandia: Francuskie służby specjalne wysadziły statek "Rainbow Warrior" należący do Greenpeace, aby obrońcy środowiska nie przeszkadzali w testach atomowych na Polinezji. Zginął działacz Greenpeace.

1993 - Sylvie Kinigi została pierwszą kobietą-premierem Burundi.