"Kultura dla Tolerancji" w Krakowie

[2006-04-28 18:52:02]

Ponad 1000 osob zgromadził dzisiejszy Marsz Tolerancji w Krakowie, był on elementem trwającego obecnie krakowskiego Festiwalu "Kultura dla Tolerancji".

Uczestnicy demonstracji zgromadzili sie na Placu Matejki skąd o godzinie 15.00, eskortowani przez kilkudziesięciu policjantów, rozpoczęli przemarsz plantami pod Wawel. W tym samym czasie na Rynku Głównym odbywał się 300 osobowy Marsz Tradycji i Kultury zorganizowany przez Młodzież Wszechpolską. Około godz. 16.00 Marsz Równości został zaatakowany przez Wszechpolaków, działaczy innych organizacji narodowych, skinów i pseudokibiców. Usiedli oni na trasie prowadzącej pod Wawel, krzycząc: "Nie wpuścimy", "Tu jest Polska, nie Bruksela", Kraków gejów nie popiera". W odpowiedzi usłyszeli okrzyki: "Faszyści" i "Nietolerancja to dewiacja". Policja usunęła prawicowych bojówkarzy umożliwiając dalszy przemarsz. U podnóża Wawelu Marsz Tolerancji został po raz kolejny zaatakowany. Przeciwnicy demonstracji rzucali w kierunku jej uczestników, z murów otaczających Wzgórze Wawelskie, kamieniami. Również wtedy musiała interweniować policja.

Marsz Tolerancji zakończył się pod pomnikiem Smoka Wawelskiego gdzie przemówienia wygłosiła m.in. Izabela Jaruga-Nowacka i Robert Biedroń. Uczestnicy demonstracji rozeszli się w większych grupach w dalszym ciągu chronieni przez policję.

Organizatorami były Fundacja Kultura dla Tolerancji i Kampania Przeciw Homofobii. W Marszu wzięły udział także reprezentacje innych środowisk gejowskich i lesbijskich, organizacje feministyczne, działacze lewicowi i anarchistyczni oraz liczni krakowscy studenci.

mb

1 kwietnia:

1750 - W Dederkałach Wlk. na Wołyniu urodził się Hugo Kołłątaj, oświeceniowy działacz polityczny, publicysta, pisarz, ksiądz; organizator Kuźnicy Kołłątajowskiej.

1938 - Sąd Okręgowy w Krakowie skazał Bolesława Drobnera, działacza socjalistycznego, na 3 lata więzienia.

1940 - Urodziła się Wangari Maathai, kenijska działaczka ekologiczna, założycielka Partii Zielonych Kenii – Mazingira, laureatka Pokojowej Nagrody Nobla 2004.

2007 - W skład rządu Nepalu weszli przedstawiciele partii komunistycznej.

2018 - Carlos Alvarado Quesada (PAC) wygrał wybory prezydenckie w Kostaryce.