"Kultura dla Tolerancji" w Krakowie

[2006-04-28 18:52:02]

Ponad 1000 osob zgromadził dzisiejszy Marsz Tolerancji w Krakowie, był on elementem trwającego obecnie krakowskiego Festiwalu "Kultura dla Tolerancji".

Uczestnicy demonstracji zgromadzili sie na Placu Matejki skąd o godzinie 15.00, eskortowani przez kilkudziesięciu policjantów, rozpoczęli przemarsz plantami pod Wawel. W tym samym czasie na Rynku Głównym odbywał się 300 osobowy Marsz Tradycji i Kultury zorganizowany przez Młodzież Wszechpolską. Około godz. 16.00 Marsz Równości został zaatakowany przez Wszechpolaków, działaczy innych organizacji narodowych, skinów i pseudokibiców. Usiedli oni na trasie prowadzącej pod Wawel, krzycząc: "Nie wpuścimy", "Tu jest Polska, nie Bruksela", Kraków gejów nie popiera". W odpowiedzi usłyszeli okrzyki: "Faszyści" i "Nietolerancja to dewiacja". Policja usunęła prawicowych bojówkarzy umożliwiając dalszy przemarsz. U podnóża Wawelu Marsz Tolerancji został po raz kolejny zaatakowany. Przeciwnicy demonstracji rzucali w kierunku jej uczestników, z murów otaczających Wzgórze Wawelskie, kamieniami. Również wtedy musiała interweniować policja.

Marsz Tolerancji zakończył się pod pomnikiem Smoka Wawelskiego gdzie przemówienia wygłosiła m.in. Izabela Jaruga-Nowacka i Robert Biedroń. Uczestnicy demonstracji rozeszli się w większych grupach w dalszym ciągu chronieni przez policję.

Organizatorami były Fundacja Kultura dla Tolerancji i Kampania Przeciw Homofobii. W Marszu wzięły udział także reprezentacje innych środowisk gejowskich i lesbijskich, organizacje feministyczne, działacze lewicowi i anarchistyczni oraz liczni krakowscy studenci.

mb

2 czerwca:

1882 - Zmarł Giuseppe Garibaldi, włoski rewolucjonista, żołnierz i polityk, działacz i bojownik na rzecz zjednoczenia Włoch.

1916 - Zakończył się strajk warszawskich tramwajarzy, złamany represjami policji.

1941 - W odwecie za opór stawiany przez miejscową ludność niemieckim spadochroniarzom podczas desantu na Kretę rozstrzelali oni kilkudziesięciu mężczyzn z wioski Kondomari.

1946 - Włosi opowiedzieli się w referendum za zniesieniem monarchii i ustanowieniem republiki.

1967 - Jedna osoba zginęła, a 60 zostało rannych w wyniku starć lewicowej młodzieży z policją w trakcie demonstracji przeciwko wizycie szacha Iranu Rezy Pahlawiego w Berlinie Zachodnim.

2007 - W Rostocku (płn. Niemcy) 80 tys. alterglobalistów demonstrowało przeciwko szczytowi G8. Doszło do gwałtownych starć z policją.

2018 - Pedro Sánchez (PSOE) został premierem Hiszpanii.