SPPNN i NL rozpoczeły akcję "Zdrowie prawem, nie towarem"

[2006-04-28 18:54:46]

Redaktor pisma socjalistycznego "Dalej!" - August Grabski - przesłał redakcji lewica.pl informację na temat kampanii "Zdrowie prawem, nie towarem" rozpoczętej przez Stowarzyszenie Pacjentów Primum Non Nocere oraz Nową Lewicę.

W apelu podpisanym przez przewodniczącego SPPNN Adama Sandauera oraz NL Piotra Ikonowicza czytamy m.in. Trwa systematyczne ograniczanie powszechnej, darmowej opieki medycznej. Ludzie musza coraz dłużej czekać na wizytę u specjalisty, badania, zabiegi operacyjne. Masowo powstają prywatne szpitale i gabinety lekarskie w których trzeba płacić, ale za to się nie czeka.

Liderzy obu organizacji podkreślają, że wielu pracowników ochrony zdrowia mało zarabia na jednym etacie, w związku z czym są zmuszeni pracować na kilku.

Organizatorzy kampanii podkreślają, że popierają postulat podwyżek pensji w systemie ochrony zdrowia, domagają się by lekarz nie musiał pracować na kilku etatach, a pacjent nie był odsyłany z placówek publicznych do prywatnych oraz chcą ograniczenia możliwości pracy na kilku etatach.

Adam Sandauer i Piotr Ikonowicz zaapelowali o włączenie się innych osób i organizacji w kampanię "Zdrowie prawem, nie towarem".

Kampanię poparło również pismo "Obywatel". Do grona sygnatariuszy apelu dołączył redaktor naczelny dwumiesięcznika Remigiusz Okraska.

Szymon Martys

20 stycznia:

1801 - Urodził się Jan Czyński, socjalista, demokrata (fourierysta), zwolennik zakładania wolnych zrzeszeń przez robotników, rzecznik emancypacji mieszczaństwa, autor pojęcia "Polacy wyznania mojżeszowego".

1859 - Zmarła Bettina von Arnim, niemiecka pisarka. Występowała na rzecz zniesienia ucisku Polaków, emancypacji kobiet i szerzenia oświaty wśród ludu.

1892 - Urodził się Bronisław Taraszkiewicz, białoruski działacz polityczny, filolog; 1922–27 poseł na Sejm RP, 1925–27 przewodn. lewicowej "Hromady", od 1925 w KP Zach. Białorusi, więziony; od 1933 w ZSRR, 1937 aresztowany i stracony.

1943 - Urodził się Armando Guebuza, polityk mozambijski, działacz lewicowej partii FRELIMO; od 2005 prezydent Mozambiku.

1949 - Urodził się Göran Persson, w latach 1996-2006 premier Szwecji i lider Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej (SAP).

1973 - W wyniku zamachu zginął Amilcar Cabral, jeden z przywódców ruchu wyzwoleńczego w Gwinei-Bissau, założyciel i sekretarz generalny lewicowej PAIGC.

1996 - Na terenach Autonomii Palestyńskiej zostały przeprowadzone wybory. Prezydentem został Jaser Arafat.

2009 - Na Gwadelupie wybuchły rozruchy społeczne.