GPR: 1 Maja tylko w Dąbrowie Górniczej

[2006-04-29 00:43:50]

Grupa na rzecz Partii Robotniczej wezwała do uczestniczenia w 1-majowym pochodzie, zaplanowanym w Dąbrowie Górniczej i organizowanym m.in. przez Wolny Związek Zawodowy "Sierpień`80". GPR nie weźmie udziału w obchodach Święta Pracy w Warszawie.

Zdaniem działaczy GPR, tylko pochód w Dąbrowie Górniczej będzie rzeczywistą demonstracją robotniczą, zgodną z prawdziwą tradycją 1-majowego święta. Formuła sztucznie kleconych pochodów – w ramach których radykalna lewica miała robić za "mięso armatnie" socjalliberałów i nieudolnych biurokratów związkowych – już się wyczerpała. Imprezy te były uzupełniane pochodami "alternatywnymi", organizowanymi przez grupy radykalnej lewicy. Jedynym ich celem było zademonstrowanie własnego istnienia. Ani w jednych, ani w drugich, nie brali udziału robotnicy - napisali działacze GPR w dzisiejszym oświadczeniu.

GPR oświadczyła, że sytuacja lewicy zdecydowanie się zmieniła po powstaniu Komitetu Pomocy i Obrony Represjonowanych Pracowników. Lewica nie jest już skazana na obchodzenie 1 maja razem (lub w bliskim sąsiedztwie) z SLD - stwierdził Florian Nowicki, działacz GPR. Organizacja podkreśla, że rozpoczęła się regularna i owocna współpraca radykalnej lewicy ze związkowcami z WZZ "Sierpień`80", który stał się główną siłę robotniczej lewicy w Polsce.

Magdalena Ostrowska

2 czerwca:

1882 - Zmarł Giuseppe Garibaldi, włoski rewolucjonista, żołnierz i polityk, działacz i bojownik na rzecz zjednoczenia Włoch.

1916 - Zakończył się strajk warszawskich tramwajarzy, złamany represjami policji.

1941 - W odwecie za opór stawiany przez miejscową ludność niemieckim spadochroniarzom podczas desantu na Kretę rozstrzelali oni kilkudziesięciu mężczyzn z wioski Kondomari.

1946 - Włosi opowiedzieli się w referendum za zniesieniem monarchii i ustanowieniem republiki.

1967 - Jedna osoba zginęła, a 60 zostało rannych w wyniku starć lewicowej młodzieży z policją w trakcie demonstracji przeciwko wizycie szacha Iranu Rezy Pahlawiego w Berlinie Zachodnim.

2007 - W Rostocku (płn. Niemcy) 80 tys. alterglobalistów demonstrowało przeciwko szczytowi G8. Doszło do gwałtownych starć z policją.

2018 - Pedro Sánchez (PSOE) został premierem Hiszpanii.