UP: Konsultacje z OPZZ w sprawie Kodeksu Pracy

[2002-04-03 22:40:58]

Dziś odbyło się spotkanie władz OPZZ z parlamentarzystami Unii Pracy. Ze strony UP udział brali m.in. wiceprzewodniczący Izabela Jaruga-Nowacka i Tomasz Nałęcz. Postanowiono, że władze klubu parlamentarnego UP i Ogólnopolskiego Porozumienia Związków Zawodowych będą się konsultować podczas parlamentarnych prac nad nowelizacją Kodeksu Pracy.

Przewodniczący Klubu Parlamentarnego UP, Janusz Lisak, zapowiedział, że podczas prac w Sejmie UP będzie utrzymywać kontakt ze związkami, tak by "finalne rozwiązania miały akceptacje OPZZ".

Przewodniczący Manicki przypomniał stanowisko Prezydium Ogólnopolskiego Porozumienia Związków Zawodowych, w którym czytamy m.in.: "OPZZ opowiada się za ograniczeniem kosztów nakładanych przepisami prawa na pracodawców, ale takie ograniczenie nie może odbywać się ani wyłącznie, ani głównie kosztem pracowników. Oczekujemy na propozycje radykalnego odbiurokratyzowania systemu emerytalnego i uproszczenia procedur ZUS-owskich związanych ze stosunkiem pracy. Zachęcamy rząd do zdjęcia z pracodawców wszystkich obowiązków nie związanych z działalnością pracodawcy jak np. wypłata zasiłków rodzinnych, pielęgnacyjnych i wychowawczych oraz świadczeń pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa."

"Potrzebne jest rozważne, wyważone, spokojne i rozciągnięte w czasie postępowanie, które pozwoli osiągnąć kompromis do zaakceptowania dla strony związkowej" - powiedział dziennikarzom Lisak.

Adrian Zandberg

16 stycznia:

1931 - Urodził się Johannes Rau, polityk niemiecki, działacz SPD, prezydent RFN w latach 1999-2004.

1933 - Urodziła się Susan Sontag, amerykańska pisarka, eseistka, krytyk społeczny i aktywistka praw człowieka.

1945 - We Francji znacjonalizowano zakłady Renault.

2000 - Ricardo Lagos z Partii Socjalistycznej został wybrany na prezydenta Chile.

2004 - Zmarł Kalevi Sorsa, fiński polityk, wieloletni przywódca Partii Socjaldemokratycznej, czterokrotnie pełnił urząd premiera.

2008 - Zmarł Pierre Lambert, francuski trockista, lider Międzynarodowej Organizacji Komunistycznej (Organisation Communiste Internationaliste).

2010 - Aires Ali z centrolewicowej partii FRELIMO został premierem Mozambiku.

2016 - Tsai Ing-wen (Demokratyczna Partia Postępowa) jako pierwsza kobieta wygrała wybory prezydenckie na Tajwanie.