Powell przyznaje, że kłamał przed atakiem na Irak

[2005-09-09 14:45:43]

Były sekretarz stanu USA Colin Powell przyznał, że jego przemówienie o Iraku na forum Rady Bezpieczeństwa ONZ jest plamą na jego przeszłości. W lutym 2003 roku, nieco ponad miesiąc przed rozpoczęciem amerykańskiej inwazji na terytorium irackie, Powell zapewniał Radę Bezpieczeństwa, że istnieją dowody na posiadanie przez Irak broni masowej zagłady. „To plama. To ja przedstawiłem to światu i (to) zawsze będzie częścią mojej przeszłości (...). To bolesne” – powiedział były szef dyplomacji USA w rozmowie z amerykańską telewizją ABC.

Powell podkreślił także, iż wówczas służby wywiadowcze nie funkcjonowały zbyt dobrze. „Było kilka osób w społeczności wywiadowczej, które wówczas wiedziały, że na niektórych z tych źródeł (z których pochodziły materiały dowodowe) nie można polegać – mówił.

Były sekretarz dodał w wywiadzie, że nigdy nie udało się znaleźć domniemanych powiązań między Bagdadem a atakami na Nowy Jork w 2001 roku, co po atakach amerykańska administracja sugerowała.

Powell powiedział też, że pomimo iż zawsze był "nieskory do wojaczki", poparł prezydenta USA George’a W. Busha. „Kiedy prezydent podjął decyzję, że nie można już tolerować, aby ten (iracki) reżim nadal łamał wszelkie rezolucje ONZ, poparłem użycie siły” – mówił.

5 lutego 2003 roku na forum Rady Bezpieczeństwa ONZ Colin Powell oskarżył Irak o dopuszczanie się „poważnych naruszeń” rezolucji Rady Bezpieczeństwa ONZ nr 1441 z listopada 2002 roku. Wówczas twierdził, że reżim Saddama Husajna dysponuje bronią masowego rażenia i jest zdecydowany kontynuować prace nad tą bronią. Zgodnie ze stanowiskiem Waszyngtonu, rezolucja 1441, która Irakowi groziła „poważnymi konsekwencjami”, stanowiła wystarczający powód do rozpoczęcia inwazji. Do tej pory nie znaleziono dowodów na istnienie w tym czasie w Iraku broni masowej zagłady.

Piotr Szumlewicz

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

17 maja:

1936 - Obradujący we Lwowie Kongres Pracowników Kultury w Obronie Pokoju przyjął rezolucję potępiającą faszyzm.

1937 - W Hiszpanii utworzono lewicowy rząd Lopeza Negrina.

1942 - W Warszawie ukazał się pierwszy numer pisma "Robotnik", dwutygodnika politycznego Polskich Socjalistów.

1944 - W obozie koncentracyjnym Ravensbrück zmarła Milena Jesenská, czeska dziennikarka, pisarka i tłumaczka.

1987 - Zmarł Gunnar Myrdal, ekonomista, polityk i socjolog szwedzki, laureat Nagrody Nobla z ekonomii 1974.

1990 - Światowa Organizacja Zdrowia usunęła homoseksualizm z listy chorób i zaburzeń.

2010 - Portugalia stała się 8. krajem na świecie, który zalegalizował małżeństwa osób tej samej płci.

2010 - 44 funkcjonariuszy policji zginęło w zasadzce naksalitów (maoistycznej partyzantki ludowej) w dystrykcie Dantewada w indyjskim stanie Chhattisgarh.

2012 - We Francji utworzono centrolewicowy rząd Jean-Marca Ayraulta (PS).

2016 - Christian Kern (SPÖ) został kanclerzem Austrii.