USA: Cheney planuje atak na Iran

[2005-09-09 14:53:37]

W sierpniowym wydaniu pisma "The American Conservative" były urzędnik CIA Philip Giraldi pisze, że Pentagon, wypełniając polecenia wiceprezydenta Dicka Cheneya zlecił Dowództwu Strategicznemu USA opracowanie planów możliwej odpowiedzi amerykańskich sił zbrojnych na podobny do tego sprzed czterech lat atak terrorystyczny na Amerykę.

Plan ten zakłada ogromnej skali atak lotniczy z wykorzystaniem broni konwencjonalnej oraz taktycznej broni jądrowej.

Jak stwierdził informator Giraldiego związany z Siłami Powietrznymi USA: "Tak jak w przypadku Iraku, nasza odpowiedź nie będzie zależała od tego, czy Iran brałby faktycznie udział w tym ataku. W Iraku znajduje się ponad 450 celów strategicznych, włączając w to liczne obiekty, w których trwają prace nad rozwojem broni atomowej. Wiele z tych obiektów jest wzmocnionych lub ukrytych głęboko pod ziemią, nie mogą one zatem zostać zniszczone bronią konwencjonalną, stąd otwartą jest opcja ataku atomowego".

Sebastian Mackowski

Czym jest wolność ?
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
27.01.2022 (czwartek), h. 17.00
GNIEW LUDOWY POZA PRAWICOWYMI POPULIZMAMI
Warszawa, Wspólny Pokój, ul. Jazdów 10/2,
19 stycznia, godz. 18.00-21.00

29 stycznia:

1867 - W Walencji urodził się Vicente Blasco Ibáñez, hiszpański pisarz, publicysta i lewicowy działacz społeczny.

1929 - Lew Trocki został wydalony z ZSRR.

1939 - Urodziła się Germaine Greer, australijska feministka, pisarka, dziennikarka i wykładowczyni literatury angielskiej; powszechnie uważana za jedną z najbardziej znaczących działaczek feministycznych XX wieku.

1946 - Mord na 16 cywilnych mieszkańcach wsi Zaleszany na Podlasiu, za który odpowiedzialność ponosi oddział Pogotowia Akcji Specjalnej Narodowego Zjednoczenia Wojskowego dowodzony przez Romualda Rajsa ps. „Bury”.

1990 - Po raz ostatni wyprowadzono sztandar Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej. Oznaczało to jej samorozwiązanie.

2000 - Tysiące alterglobalistów protestowało przeciwko Światowemu Forum Ekonomicznemu w Davos (Szwajcaria). Doszło do starć z policją.

2001 - Chilijski dyktator Augusto Pinochet został oskarżony o zbrodnie dokonane podczas swoich rządów i osadzony w areszcie domowym.

2006 - Ubiegająca się o reelekcję socjaldemokratka Tarja Halonen wygrała po raz drugi wybory prezydenckie w Finlandii.

2018 - Viorica Dăncilă (PSD) jako pierwsza kobieta objęła urząd premiera Rumunii.