USA: Cheney planuje atak na Iran

[2005-09-09 14:53:37]

W sierpniowym wydaniu pisma "The American Conservative" były urzędnik CIA Philip Giraldi pisze, że Pentagon, wypełniając polecenia wiceprezydenta Dicka Cheneya zlecił Dowództwu Strategicznemu USA opracowanie planów możliwej odpowiedzi amerykańskich sił zbrojnych na podobny do tego sprzed czterech lat atak terrorystyczny na Amerykę.

Plan ten zakłada ogromnej skali atak lotniczy z wykorzystaniem broni konwencjonalnej oraz taktycznej broni jądrowej.

Jak stwierdził informator Giraldiego związany z Siłami Powietrznymi USA: "Tak jak w przypadku Iraku, nasza odpowiedź nie będzie zależała od tego, czy Iran brałby faktycznie udział w tym ataku. W Iraku znajduje się ponad 450 celów strategicznych, włączając w to liczne obiekty, w których trwają prace nad rozwojem broni atomowej. Wiele z tych obiektów jest wzmocnionych lub ukrytych głęboko pod ziemią, nie mogą one zatem zostać zniszczone bronią konwencjonalną, stąd otwartą jest opcja ataku atomowego".

Sebastian Mackowski

CZY KLASA PRACOWNICZA XXI WIEKU MOŻE OBALIĆ KAPITALIZM?
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

17 sierpnia:

1868 - Urodził się Edward Abramowski, polski myśliciel polityczny. Twórca idei socjalizmu bezpaństwowego. Zwolennik kooperatyzmu

1907 - Urodził się Roger Peyrefitte, pisarz francuski, pionier literatury gejowskiej, autor m.in. "Tajemnych przyjaźni".

1924 - Powstało Ukraińskie Socjalityczne Zjednoczenie Związek Włościański (Sel-Sojuz); partia określała się jako klasowa reprezentacja chłopów ukraińskich i postulowała stworzenie systemu socjalistycznego.

1932 - Utworzono Białowieski Park Narodowy.

1942 - ZSRR: Rozpoczęła się bitwa stalingradzka.

1980 - Gdański Międzyzakładowy Komitet Strajkowy przedstawił 21 postulatów.

1988 - Polska uzyskała połączenie internetowe ze światem - łączem 9600 bps do Kopenhagi.

2005 - W Bułgarii zaprzysiężono centrolewicowy rząd Sergieja Staniszewa (BPS).