Organizacje lokatorskie piszą do Rzecznika Praw Obywatelskich

[2010-02-17 10:42:28]

Cztery organizacje lokatorskie: Warszawskie Stowarzyszenie Lokatorów, Polska Unia Lokatorów, Kancelaria Sprawiedliwości Społecznej i Komitet Obrony Mieszkań w Głogowie wystosowały do Rzecznika Praw Obywatelskich pismo w sprawie niedawnej nowelizacji Ustawy o ochronie praw lokatorów, mieszkaniowym zasobie gminy i o zmianie Kodeksu cywilnego, wpisującej do niej pojęcie tzw. "najmu okazjonalnego".

Pismo poparły Wolny Związek Zawodowy "Sierpień 80" i Polska Partia Pracy.

Do ustawy wpisany został "najem okazjonalny" czyli wynajem lokalu przez osobę prywatną, dla której nie jest to główne źródło dochodów. Zawierający umowę na tych zasadach lokator będzie musiał między innymi wskazać adres pod który, bez wcześniejszej decyzji sądu, będzie mógł być eksmitowany.

Organizacje lokatorskie zwracają uwagę, że rząd przyznał tym samym nadzwyczajne uprawnienia posiadaczom mieszkań. Głównym jest prawo do wymówienia umowy w ciągu tygodnia. Jest to bardzo krótki termin, w praktyce uniemożliwiający wyszukanie jakiegokolwiek spełniającego podstawowe standardy i finansowo dostępnego mieszkania. Drugim nieuzasadnionym uprawnieniem jest według nich możliwość zwrócenia przez właściciela kaucji za mieszkanie dopiero po miesiącu od opuszczenia lokalu przez lokatora.

W wystosowanym wniosku do Rzecznika Praw Obywatelskich stowarzyszenia lokatorskie zwróciły się o wystąpienie do Trybunału Konstytucyjnego o orzeczenie niezgodności ustawy z zasadami konstytucji. Zmieniona ustawa narusza ich zdaniem stabilność prawa i nie respektuje zasady równości stron zawierających umowę.

Rzecznik Praw Obywatelskich może przekazać wniosek do Trybunału Konstytucyjnego.

Z żadną z wymienionych organizacji lokatorskich przed uchwaleniem nowelizacji ustawy nie były przeprowadzane konsultacje.

Rafał Zieleniewski

Rekrutacja na Podyplomowe Gender Studies IBL PAN - do 19 października!
Warszawa, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72
do 19 października 2018 roku
Powyborcze reminiscencje czyli quo vadis wrocławska lewico?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
25 października (czwartek), godz. 18.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

17 października:

1760 - Urodził się Henri de Saint-Simon, francuski historyk, filozof, wolnomularz i socjalista.

1908 - Urodził się Kenji Miyamoto, długoletni lider Japońskiej Partii Komunistycznej (Nihon Kyôsantô).

1928 - Rozłam w PPS - powstała prorządowa PPS dawna Frakcja Rewolucyjna.

1938 - W Amsterdamie na emigracji politycznej zmarł Karol Kautsky, czołowy ideolog niemieckiej socjaldemokracji; przywódca marksistowskiego centrum.

1961 - Paryska policja dokonała masakry protestujących Algierczyków, zginęło od 50 do 200 osób.

1997 - Ekshumowane w Boliwii i przewiezione na Kubę zwłoki Ernesto „Che” Guevary pochowano w jego mauzoleum w mieście Santa Clara.