Organizacje lokatorskie piszą do Rzecznika Praw Obywatelskich

[2010-02-17 10:42:28]

Cztery organizacje lokatorskie: Warszawskie Stowarzyszenie Lokatorów, Polska Unia Lokatorów, Kancelaria Sprawiedliwości Społecznej i Komitet Obrony Mieszkań w Głogowie wystosowały do Rzecznika Praw Obywatelskich pismo w sprawie niedawnej nowelizacji Ustawy o ochronie praw lokatorów, mieszkaniowym zasobie gminy i o zmianie Kodeksu cywilnego, wpisującej do niej pojęcie tzw. "najmu okazjonalnego".

Pismo poparły Wolny Związek Zawodowy "Sierpień 80" i Polska Partia Pracy.

Do ustawy wpisany został "najem okazjonalny" czyli wynajem lokalu przez osobę prywatną, dla której nie jest to główne źródło dochodów. Zawierający umowę na tych zasadach lokator będzie musiał między innymi wskazać adres pod który, bez wcześniejszej decyzji sądu, będzie mógł być eksmitowany.

Organizacje lokatorskie zwracają uwagę, że rząd przyznał tym samym nadzwyczajne uprawnienia posiadaczom mieszkań. Głównym jest prawo do wymówienia umowy w ciągu tygodnia. Jest to bardzo krótki termin, w praktyce uniemożliwiający wyszukanie jakiegokolwiek spełniającego podstawowe standardy i finansowo dostępnego mieszkania. Drugim nieuzasadnionym uprawnieniem jest według nich możliwość zwrócenia przez właściciela kaucji za mieszkanie dopiero po miesiącu od opuszczenia lokalu przez lokatora.

W wystosowanym wniosku do Rzecznika Praw Obywatelskich stowarzyszenia lokatorskie zwróciły się o wystąpienie do Trybunału Konstytucyjnego o orzeczenie niezgodności ustawy z zasadami konstytucji. Zmieniona ustawa narusza ich zdaniem stabilność prawa i nie respektuje zasady równości stron zawierających umowę.

Rzecznik Praw Obywatelskich może przekazać wniosek do Trybunału Konstytucyjnego.

Z żadną z wymienionych organizacji lokatorskich przed uchwaleniem nowelizacji ustawy nie były przeprowadzane konsultacje.

Rafał Zieleniewski

PPS dlaczego się nie udało, kupię!!!
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

15 grudnia:

1886 - Urodziła się Wanda Krahelska, działaczka PPS, członkini Organizacji Bojowej PPS, współtwórczyni Rady Pomocy Żydom „Żegota”, plastyczka i wydawca

1916 - Urodził się Miguel Arraes, polityk brazylijski, parlamentarzysta. W latach 1993-2005 przewodniczący Brazyliskiej Partii Socjalistycznej. Trzykrotnie wybrany na stanowisko gubernatora stanu Pernambuco.

1935 - Centralny Komitet Wykonawczy podjał decyzję o rozwiązaniu Organizacji Młodzieżowej TUR; młodzi socjaliści zostali oskarżeni przez zachowawcze kierownictwo partii o zbytni radykalizm i sympatie jednolitofrontowe.

1937 - W Hiszpanii siły republikańskie przeszły pod Teruelem do ofensywy w celu odepchnięcia frankistów od Madrytu.

1948 - Początek kongresu zjednoczeniowego PPR i PPS, na ktorym powstała PZPR.

1983 - W Argentynie wydano Dekret o powołaniu Narodowej Komisji ds. Osób Zaginionych (CONADEP). Badała gwałcenie praw człowieka w czasach prawicowej dyktatury wojskowej w latach 1976-83. Udokumentowała 8.960 przypadków "zaginięć".