Iran: Krytyka kontroli programu nuklearnego

[2010-02-28 15:33:08]

Jak donosi Associated Press, jeden z przywódców Iranu powiedział, że USA i ich sojusznicy wpływają na ONZ-owską agencję kontroli programu nuklearnego.

Ajatollah Ali Chamenei (na zdjęciu) powiedział 28 lutego w telewizji państwowej, że ostatnie raporty Międzynarodowej Organizacji Energii Atomowej pokazują, że tej międzynarodowej agencji brakuje niezależności. Dodał, że to ciało kontrolne nie powinno być pod wpływem USA i innych krajów, ponieważ to może podważyć prestiż i reputację agencji.

Komentarze Chamenei`ego pojawiły się dwa tygodnie po tym, jak IAEA wyraziła obawę, że Iran może aktualnie pracować nad głowicą nuklearną.

Zachód oskarża Iran o używanie cywilnego programu nuklearnego do maskowania próby zbudowania broni nuklearnej. Iran utrzymuje, że program służy celom pokojowym.

Jarosław Klebaniuk

drukuj poleć znajomym poprzedni tekst nastepny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za pośrednictwem aplikacji LewicaPL dla iOS i Androida:

LeftRadio - Lewicowe radio
NOWY NUMER MAGAZYNU "NIGDY WIĘCEJ"
wiosna-lato 2014
Wakacje w akcji - letni obóz feministyczny dla kobiet
baza ZHP w Drogomyślu koło Skoczowa (powiat cieszyński, woj. śląskie)
19 lipca - 1 sierpnia 2014
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona
RASIZM I PRZEMOC – ROSNĄCE ZAGROŻENIE!
Trwa batalia o Twoją prywatność. Włącz się!
cała Polska
aż wygramy;)
Prawo do płacy!
Teren całego kraju
od 15 listopada
Kontrnarracja wobec IPN
cbwydawnictwo.home pl
od zaraz

2 sierpnia:

1906 - Organizacja Bojowa PPS dokonała udanego zamachu na szefa żandarmów Królestwa Polskiego, gen. A. Markgrafskiego.

1922 - Początek strajku powszechnego robotników rolnych w Wielkopolsce; strajk zakończył się 13 sierpnia przyznaniem 50-procentowej podwyżki płac.

1924 - Urodził się James Baldwin, pisarz afroamerykański. Aktywnie wspierał działalność Martina Luthera Kinga i ruch praw obywatelskich.

1943 - W obozie zagłady w Treblince wybuchł bunt więźniów.

1944 - Początek likwidacji przez hitlerowców tzw. obozu rodzinnego dla Romów w obozie Auschwitz II-Birkenau. W nocy z 2 na 3 sierpnia w komorze gazowej zgładzili prawie 3 tys. dzieci, kobiet i mężczyzn.

1964 - Rzekomy incydent w Zatoce Tonkińskiej - pretekst do rozpoczęcia przez USA wojny wietnamskiej.

1980 - Włochy: Skrajnie prawicowi terroryści podłożyli bombę na dworcu kolejowym w Bolonii - 85 zabitych, 200 rannych.

2007 - Białoruski Sąd Najwyższy zawiesił na pół roku działalność Partii Komunistów Białorusi.