Iran: Krytyka kontroli programu nuklearnego

[2010-02-28 15:33:08]

Jak donosi Associated Press, jeden z przywódców Iranu powiedział, że USA i ich sojusznicy wpływają na ONZ-owską agencję kontroli programu nuklearnego.

Ajatollah Ali Chamenei (na zdjęciu) powiedział 28 lutego w telewizji państwowej, że ostatnie raporty Międzynarodowej Organizacji Energii Atomowej pokazują, że tej międzynarodowej agencji brakuje niezależności. Dodał, że to ciało kontrolne nie powinno być pod wpływem USA i innych krajów, ponieważ to może podważyć prestiż i reputację agencji.

Komentarze Chamenei`ego pojawiły się dwa tygodnie po tym, jak IAEA wyraziła obawę, że Iran może aktualnie pracować nad głowicą nuklearną.

Zachód oskarża Iran o używanie cywilnego programu nuklearnego do maskowania próby zbudowania broni nuklearnej. Iran utrzymuje, że program służy celom pokojowym.

Jarosław Klebaniuk

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona
RASIZM I PRZEMOC – ROSNĄCE ZAGROŻENIE!
Trwa batalia o Twoją prywatność. Włącz się!
cała Polska
aż wygramy;)
Prawo do płacy!
Teren całego kraju
od 15 listopada

8 grudnia:

1886 - Urodził się Diego Riviera, meksykański malarz, socjalista, mąż Fridy Kahlo.

1912 - W Przemyślu otwarto Dom Robotniczy, wybudowany z inicjatywy Hermana Liebermana, posła PPSD do parlamentu wiedeńskiego.

1919 - W Warszawie rozpoczęła się konferencja kobiet członkiń PPS, która wybrała Centralny Wydział Kobiecy PPS i określiła zasady pracy partyjnej wśród kobiet.

1923 - Rozpoczął się II Zjazd Związku Niezależnej Młodzieży Socjalistycznej; organizację opuściła frakcja komunistyczna.

1943 - Stanisław Chudoba, sekretarz KC RPPS, został rozstrzelany przez Niemców w Warszawie.

1980 - W Nowym Jorku przed własnym domem został zamordowany John Lennon, genialny muzyk, socjalista.

1986 - We Francji po wielotysięcznych demonstracjach studentów i licealistów oraz skandalu wywołanym śmiercią studenta pobitego przez policję, prawicowy rzad wycofał kontrowersyjny projekt zmian w szkolnictwie wyższym, a jego autor podał się do dymisji.

1988 - We Wrocławiu rozpoczął się pierwszy kongres PPS-RD.

2010 - W strajku generalnym w Czechach wzięło udział około 148 tys. osób a dalszych 190 tys. aktywnie wspierało strajkujących.