Iran: Krytyka kontroli programu nuklearnego

[2010-02-28 15:33:08]

Jak donosi Associated Press, jeden z przywódców Iranu powiedział, że USA i ich sojusznicy wpływają na ONZ-owską agencję kontroli programu nuklearnego.

Ajatollah Ali Chamenei (na zdjęciu) powiedział 28 lutego w telewizji państwowej, że ostatnie raporty Międzynarodowej Organizacji Energii Atomowej pokazują, że tej międzynarodowej agencji brakuje niezależności. Dodał, że to ciało kontrolne nie powinno być pod wpływem USA i innych krajów, ponieważ to może podważyć prestiż i reputację agencji.

Komentarze Chamenei`ego pojawiły się dwa tygodnie po tym, jak IAEA wyraziła obawę, że Iran może aktualnie pracować nad głowicą nuklearną.

Zachód oskarża Iran o używanie cywilnego programu nuklearnego do maskowania próby zbudowania broni nuklearnej. Iran utrzymuje, że program służy celom pokojowym.

Jarosław Klebaniuk

drukuj poleć znajomym poprzedni tekst nastepny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za pośrednictwem aplikacji LewicaPL dla iOS i Androida:

Oferta pracy!
Od zaraz
Rekrutacja na Podyplomowe Gender Studies IBL PAN
Warszawa, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72
do 16 października br.
LeftRadio - Lewicowe radio
NOWY NUMER MAGAZYNU "NIGDY WIĘCEJ"
wiosna-lato 2014
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona
RASIZM I PRZEMOC – ROSNĄCE ZAGROŻENIE!
Trwa batalia o Twoją prywatność. Włącz się!
cała Polska
aż wygramy;)
Prawo do płacy!
Teren całego kraju
od 15 listopada
Kontrnarracja wobec IPN
cbwydawnictwo.home pl
od zaraz

21 września:

1909 - Urodził się Kwame Nkrumah, polityk ghański, działacz ruchu panafrykańskiego w Europie i USA. Jeden z inicjatorów utworzenia OJA. 1957-60 premier, 1960-66 prezydent Ghany. Realizował koncepcję tzw. socjalizmu afrykańskiego. Obalony przez wojskowych.

1928 - Czterodniowy strajk 10 tysięcy włókniarzy łódzkich przeciwko nowemu regulaminowi pracy; zakończony zwycięstwem.

1976 - USA: Orlando Letelier, minister w rządzie Salvadora Allende, został zabity w Waszyngtonie przez bombę podłożoną przez tajnych agentów Pinocheta.

1997 - W wyborach parlamentarnych w Polsce zwyciężyła AWS - 33,8% (201 mandatów), przed SLD - 27,1% (164), UW - 13,4% (60), PSL - 7,3% (27) i ROP - 5,6% (6). UP, zdobywając 4,74 %, nie weszła do sejmu.

2009 - Obalony i wypędzony z Hondurasu były prezydent Manuel Zelaya potajemnie wrócił do stolicy kraju Tegucigalpy, gdzie schronił się w ambasadzie Brazylii.