Iran: Krytyka kontroli programu nuklearnego

[2010-02-28 15:33:08]

Jak donosi Associated Press, jeden z przywódców Iranu powiedział, że USA i ich sojusznicy wpływają na ONZ-owską agencję kontroli programu nuklearnego.

Ajatollah Ali Chamenei (na zdjęciu) powiedział 28 lutego w telewizji państwowej, że ostatnie raporty Międzynarodowej Organizacji Energii Atomowej pokazują, że tej międzynarodowej agencji brakuje niezależności. Dodał, że to ciało kontrolne nie powinno być pod wpływem USA i innych krajów, ponieważ to może podważyć prestiż i reputację agencji.

Komentarze Chamenei`ego pojawiły się dwa tygodnie po tym, jak IAEA wyraziła obawę, że Iran może aktualnie pracować nad głowicą nuklearną.

Zachód oskarża Iran o używanie cywilnego programu nuklearnego do maskowania próby zbudowania broni nuklearnej. Iran utrzymuje, że program służy celom pokojowym.

Jarosław Klebaniuk

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona
RASIZM I PRZEMOC – ROSNĄCE ZAGROŻENIE!
Trwa batalia o Twoją prywatność. Włącz się!
cała Polska
aż wygramy;)
Prawo do płacy!
Teren całego kraju
od 15 listopada
Kontrnarracja wobec IPN
cbwydawnictwo.home pl
od zaraz

28 lipca:

1794 - W wyniku przewrotu 9 thermidora został zgilotynowany Maksymilian Robespierre, przywódca jakobinów.

1914 - Austro-Węgry wypowiedziały wojnę Serbii; początek I wojny światowej.

1921 - Sekretarz generalny CKW PPS Jerzy Sochacki zrezygnował z funkcji, nie godząc się ze zmianą stanowiska kierownictwa PPS wobec wojny z Rosją Radziecką.

1942 - W Warszawie aresztowany został przewodniczący KC Polskich Socjalistów, H. Wachowicz. Jego funkcję objął W. Markowski.

1944 - W lasach gościeradowskich zginęła w walce z hitlerowcami Wacława Marek, włókienniczka, działaczka KPP, sekretarz 5 Okręgu PPR.

1954 - Urodził się Hugo Chavez, prezydent Wenezueli, przywódca rewolucji boliwariańskiej.

1957 - Powstała Międzynarodówka Sytuacjonistyczna, inspirowana pismami Guy Deborda.

1990 - Powstała Solidarność Pracy z Ryszardem Bugajem i Karolem Modzelewskim. W czerwcu 1992 przekształciła się w Unię Pracy.

2005 - IRA ogłosiła zakończenie walki zbrojnej.