Iran: Krytyka kontroli programu nuklearnego

[2010-02-28 15:33:08]

Jak donosi Associated Press, jeden z przywódców Iranu powiedział, że USA i ich sojusznicy wpływają na ONZ-owską agencję kontroli programu nuklearnego.

Ajatollah Ali Chamenei (na zdjęciu) powiedział 28 lutego w telewizji państwowej, że ostatnie raporty Międzynarodowej Organizacji Energii Atomowej pokazują, że tej międzynarodowej agencji brakuje niezależności. Dodał, że to ciało kontrolne nie powinno być pod wpływem USA i innych krajów, ponieważ to może podważyć prestiż i reputację agencji.

Komentarze Chamenei`ego pojawiły się dwa tygodnie po tym, jak IAEA wyraziła obawę, że Iran może aktualnie pracować nad głowicą nuklearną.

Zachód oskarża Iran o używanie cywilnego programu nuklearnego do maskowania próby zbudowania broni nuklearnej. Iran utrzymuje, że program służy celom pokojowym.

Jarosław Klebaniuk

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona
RASIZM I PRZEMOC – ROSNĄCE ZAGROŻENIE!
Trwa batalia o Twoją prywatność. Włącz się!
cała Polska
aż wygramy;)
Prawo do płacy!
Teren całego kraju
od 15 listopada
Kontrnarracja wobec IPN
cbwydawnictwo.home pl
od zaraz

3 lipca:

1941 - Zmarł Tadeusz Boy-Żeleński, pisarz, poeta-satyryk, eseista, tłumacz literatury francuskiej, krytyk literacki i teatralny. autor m.in. "Naszych okupantów i "Piekła kobiet", zamordowany przez hitlerowców.

1942 - W Warszawie aresztowany został kierownik Wydziału Sabotażu Polskich Socjalistów Tadeusz Koral.

1962 - Algieria: Zakończyła się wojna o niepodległość.

1988 - Amerykański krążownik USS Vincennes zestrzelił nad Zatoką Perską irański samolot pasażerski. Zginęło 290 pasażerów.

2005 - Hiszpania: Weszła w życie ustawa legalizujaca małżeństwa homoseksualne i przyznająca parom homoseksualnym identyczne prawa jak parom heteroseksualnym. Prawo to przyznało również nieograniczoną możliwość adopcji dzieci przez pary homoseksualne.

2005 - Powstało stowarzyszenie Młodzi Socjaliści.