Iran: Krytyka kontroli programu nuklearnego

[2010-02-28 15:33:08]

Jak donosi Associated Press, jeden z przywódców Iranu powiedział, że USA i ich sojusznicy wpływają na ONZ-owską agencję kontroli programu nuklearnego.

Ajatollah Ali Chamenei (na zdjęciu) powiedział 28 lutego w telewizji państwowej, że ostatnie raporty Międzynarodowej Organizacji Energii Atomowej pokazują, że tej międzynarodowej agencji brakuje niezależności. Dodał, że to ciało kontrolne nie powinno być pod wpływem USA i innych krajów, ponieważ to może podważyć prestiż i reputację agencji.

Komentarze Chamenei`ego pojawiły się dwa tygodnie po tym, jak IAEA wyraziła obawę, że Iran może aktualnie pracować nad głowicą nuklearną.

Zachód oskarża Iran o używanie cywilnego programu nuklearnego do maskowania próby zbudowania broni nuklearnej. Iran utrzymuje, że program służy celom pokojowym.

Jarosław Klebaniuk

CZARNY PROTEST TRWA
CAŁA POLSKA
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona
RASIZM I PRZEMOC – ROSNĄCE ZAGROŻENIE!
Trwa batalia o Twoją prywatność. Włącz się!
cała Polska
aż wygramy;)

1 października:

1794 - Insurekcja kościuszkowska: po odezwie Berka Joselewicza W Warszawie powstał żydowski pułk do obrony miasta.

1918 - Pogotowie Bojowe PPS dokonało w Warszawie skutecznego zamachu na szefa niemieckiej policji politycznej Ericha von Schultzego.

1931 - W Hiszpanii kobiety otrzymały prawa wyborcze.

1936 - Hiszpańska wojna domowa: Rozpoczęła się bitwa o Madryt.

1938 - Wojska hitlerowskie wkroczyły do Czechosłowacji i zajęły tzw. Kraj Sudecki.

1949 - Proklamowanie Chińskiej Republiki Ludowej (ChRL).

1978 - Na emigracji w Londynie zmarł Adam Ciołkosz, jeden z przywódców PPS.

1985 - Izraelskie lotnictwo zaatakowało siedzibę Organizacji Wyzwolenia Palestyny w Tunezji. Zbombardowana została osada Hammam asz-Szatt. Zginęło ok. 100 osób.

1989 - W Danii, jako pierwszym kraju na świecie, wprowadzono możliwość zawierania jednopłciowych związków partnerskich.

2006 - Wybory parlamentarne w Austrii wygrali socjaldemokraci z SPÖ, zdobywając 35,3%. Zieloni zajęli 3. miejsce z ponad 11% głosów.

2012 - Zmarł Eric Hobsbawm, wybitny brytyjski historyk marksistowski, członek Brytyjskiej Partii Komunistycznej.