Gdańsk: Podziękujmy Renomie!

[2010-05-07 22:45:48]

Leszek, trzydziestokilkuletni mieszkaniec Gdańska wracał w nocy z piątku na sobotę z imprezy. Zapomniał o bilecie w autobusie. Czterej pracownicy firmy Renoma (prywatnego przedsiębiorstwa wynajętego przez władze miasta do kontrolowania biletów) zaczęli go bić i dusić. - Czy brak biletu to wystarczający powód do przemocy? - pytają gdańscy Młodzi Socjaliści. Czy prowizja za mandat to już dla kontrolerów za mało? Czy firma, w której kolejny raz powtarza się taka sytuacja powinna nadal mieć kontrakt z samorządem? Sprawą pobicia zajęła się już gdańska policja a Młodzi Socjaliści postanowili zorganizować demonstrację i przygotowali petycję w tej sprawie do prezydenta miasta.

To już nie pierwszy raz, gdy pracownicy tej firmy biją pasażerów - mówią trójmiejscy działacze - W imię czego? Większych zysków przedsiębiorstwa czy rozładowania własnej frustracji niskimi zarobkami? Musimy w tej sytuacji zaprotestować i zaproponować swój pomysł. Młodym Socjalistom chodzi o to, aby prywatną firmę zastąpiła komunalna spółka i aby wpływy z mandatów trafiały do publicznej kasy, a nie prywatnej kieszeni właścicieli Renomy. W celu spopularyzowania swojego postulatu stworzyli stronę www.Renomie-Podziekujmy.pl. Jednym z głównych argumentów jest to, że transport publiczny i tak jest dotowany przez miasto, a wpływy z biletów to niewielki odsetek kosztów. Trzeba więc po prostu skończyć z fikcją, że dzięki biletom mamy tramwaje oraz autobusy, i podobnie jak w wielu miastach zachodnioeuropejskich i skandynawskich wprowadzić całkowicie bezpłatną komunikację miejską. To przyniesie korzyści zarówno dla mieszkańców, jak i dla środowiska naturalnego. Przeczytasz o tym na stronie Free Public Transport.

Demonstracja sprzeciwu wobec przemocy kontrolerów Renomy planowana na dzisiaj została jednak przez Urząd Miasta Gdańska zakazana. Prezydentom Gdańska już wkrótce kończą się mandaty samorządowców. Proponujemy zatem, aby od listopada otwarcie rozpoczęli działalność w Renomie i tam zajęli się - również mandatami - napisali organizatorzy w specjalnym oświadczeniu, równocześnie dodając, że dostosują się do zakazu, ale zjawią się przed urzędem miasta, aby poinformować o zakazie przybyłych na planowaną demonstrację mieszkańców oraz złożyć petycję. Pomimo podanej przez megafon jednoznacznej informacji o odwołaniu zgromadzenia publicznego ze względu na zakaz, policja potraktowała osoby chcące złożyć petycję jako nielegalnych demonstrantów a ochrona nie chciała wpuścić kilkuosobowej delegacji z petycją.

Przypomnijmy: dwa lata temu, gdy miał miejsce równie bulwersujący przypadek pobicia, Młodzi Socjaliści zorganizowali kampanię informacyjną oraz demonstrację. Miasto wówczas również nie chciało rozmawiać o problemie, a rok temu odnowiło Renomie kontrakt po wygranym przez nią przetargu.

Alicja Szczypta

Wrocław: Protest przeciwko neoliberalnej polityce władz miasta
Wrocław, Pręgierz
11 lutego (sobota), godz. 13.00 - 14.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

28 stycznia:

1831 - W Paryżu zawiązał się komitet francusko-polski pod prezydencją gen. La Fayette'a, którego celem było niesienie pomocy Polsce przeciwko carskiej Rosji.

1886 - W warszawskiej Cytadeli stracono czterech proletariatczyków: P. Bardowskiego, St. Kunickiego, M. Ossowskiego i J. Pietrusińskiego.

1905 - W Królestwie Polskim rozpoczął się strajk szkolny.

1911 - Z powodu strajku studentów na Uniwesytecie Jagiellońskim uczelnia została tymczasowo zamknięta.

1919 - Zmarł Franz Mehring, niemiecki filozof, teoretyk i historyk marksistowski, przedstawiciel lewicowego skrzydła niemieckiej i międzynarodowej socjaldemokracji, współtwórca Komunistycznej Partii Niemiec.

1933 - Urodził się Krzysztof Teodor Toeplitz, pseudonim dziennikarski KTT, dziennikarz, felietonista, publicysta, krytyk filmowy, autor scenariuszy filmowych (m. in. serialu "Czterdziestolatek"), sztuk teatralnych i programów telewizyjnych.

1943 - W Krakowie grupa bojowa GL PPS (WRN) pod dowództwem M. Bomby dokonała zamachu bombowego na Arbeitsamt (Urząd Pracy), niszcząc kartoteki osób przeznaczonych na roboty przymusowe w Niemczech.

2011 - Rewolucja w Egipcie: w ramach akcji „Piątek Gniewu” doszło do masowych protestów i krwawych starć z siłami bezpieczeństwa, w wyniku których zginęło kilkadziesiąt osób.