Warszawa: Kobiety przeciwko atomowi (film)

[2011-06-19 02:19:25]

W Warszawie z inicjatywy Beaty Maciejewskiej odbyła się konferencja "Kobiety przeciwko atomowi" organizowana m.in. przez fundację im. Heinricha Boella, Kobiety dla Pomorza, GEF, Zielony Instytut przy wsparciu klubu poselskiego SLD.

Uczestniczki paneli dyskusyjnych przedstawiały argumenty przeciwko energetyce jądrowej, proponując jako alternatywę odnawialne źródła energii, takie jak np. energia słoneczna. Istotną częścią dyskusji było przedstawienie kobiecej perspektywy. Poruszano kwestie ekonomiczne, zdrowotne i związane z bezpieczeństwem.

W panelach wzięły udział m.in. Rebecca Harms, współprzewodnicząca grupy Zieloni/WSE w Parlamencie Europejskim, wiceszefowa SLD, Katarzyna Piekarska i Małgorzata Tkacz-Janik, współprzewodnicząca Zielonych 2004.

Bogumił Kolmasiak

CZY KLASA PRACOWNICZA XXI WIEKU MOŻE OBALIĆ KAPITALIZM?
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

18 sierpnia:

1906 - Wanda Krahelska z OB PPS dokonała nieudanego zamachu bombowego na generała-gubernatora warszawskiego G. Skałona.

1919 - Wybuch strajku powszechnego w Zagłębiu Dąbrowskim; żądania ekonomiczne i polityczne - w tym uwolnienia 186 członków Rady Delegatów Robotniczych.

1920 - W więzieniu we Wronkach strażnicy dotliwie pobili więźniarki-komunistki, m.in. Marię Koszutską.

1944 - W obozie koncentracyjnym w Buchenwaldzie został zamordowany Ernst Thälmann, niemiecki polityk, działacz komunistyczny.

1971 - Australia i Nowa Zelandia wycofały swoje wojska z Wietnamu.

1979 - Kanclerz RFN Helmut Schmidt (SPD) złożył oficjalną wizytę w Polsce.

1980 - Rozpoczął się strajk w Stoczni im. Adolfa Warskiego w Szczecinie.