Tunezja: Oficjalne wyniki wyborów parlamentarnych

[2011-10-28 08:54:24]

23 października w Tunezji odbyły się pierwsze wolne wybory od odzyskania przez kraj niepodległości w 1956 roku, a także pierwsze wybory parlamentarne od wybuchu "jaśminowej rewolucji", która obaliła rządy prezydenta Zina el-Abidina Ben Aliego i zapoczątkowała proces "arabskiej wiosny" na terenie Afryki Północnej i Bliskiego Wschodu. Według komisji wyborczej frekwencja wyniosła ponad 90 proc.

Zdecydowanym zwycięzcą wyborów są umiarkowani islamiści z Partii Odrodzenia (Nahda), powołujący się na inspiracje ze strony rządzącej Turcją Partii Sprawiedliwości i Rozwoju (AKP). Ugrupowanie to zdobyło 90 miejsc w 217-osobowym Zgromadzeniu Konstytucyjnym. Centrolewicowy Kongres na rzecz Republiki (CPR) zdobył 30 miejsc. Kolejne ugrupowanie centrolewicowe - Demokratyczne Forum na rzecz Pracy i Wolności (Ettakatol) otrzymało 21 mandatów, populistyczna Ludowa Petycja na rzecz Wolności Sprawiedliwości i Rozwoju (Aridha Chaabia) zdobyła 19, a centrolewicowa Postępowa Partia Demokratyczna (PDP) - 17 mandatów.

W parlamencie znalazły się ponadto centrowa Inicjatywa (Al Moubadara) i centrolewicowa koalicja Demokratyczny Biegun Postępowy (PDM) - po 5 mandatów, liberalne ugrupowanie Tunezyjskie Aspiracje (Afek Tounes) - 4 mandaty, wywodząca się z tradycji hodżyzmu Tunezyjska Robotnicza Partia Komunistyczna (PCOT) - 3 mandaty i Ruch Socjaldemokratów (MDS) - 2 mandaty. Pozostałe mandaty zdobyli kandydaci niezależni oraz mniejsze ugrupowania w tym m.in. panarabska lewica z Ruchu Demokratyczny Patriotów (MOUPAD), socjalliberałowie z Liberalnej Partii Maghrebu (PLM) oraz centroprawicowa Wolna Unia Patriotyczna (UPL).

Szymon Martys

25 maja:

1892 - Urodził się Josip Broz, ps. Tito, podczas II wojny światowej organizator antyfaszystowskiego ruchu oporu, następnie do śmierci przywódca Socjalistycznej Federacyjnej Republiki Jugosławii.

1921 - Zmarł Émile Combes, polityk francuski, przewodniczący radykalnej lewicy republikańskiej, antyklerykał; doprowadził do zerwania konkordatu i usunięcia religii ze szkół.

1922 - Urodził się Enrico Berlinguer, sekretarz generalny Włoskiej Partii Komunistycznej, ideolog eurokomunizmu.

1926 - Urodził się Jan Józef Lipski; działacz KOR, w 1987 reaktywował PPS, senator OKP; wolnomularz, wybitny krytyk literacki.

1963 - W stolicy Etiopii Addis Abebie powołano Organizację Jedności Afrykańskiej (OJA).

1993 - Zmarł Buddhadasa Bhikkhu, tajski mnich buddyjski, twórca idei "Oświeconego Społeczeństwa" i socjalizmu dhammicznego.

2000 - Po trwającej 22 lata okupacji wojska Izraela wycofały się z południowego Libanu.

2003 - Prezydentem Argentyny został peronista o odchyleniu lewicowym - Néstor Kirchner.

2008 - I Zgromadzenie Krajowe partii Polska Lewica dokonało wyboru przewodniczącego – został nim Leszek Miller.