Tunezja: Oficjalne wyniki wyborów parlamentarnych

[2011-10-28 08:54:24]

23 października w Tunezji odbyły się pierwsze wolne wybory od odzyskania przez kraj niepodległości w 1956 roku, a także pierwsze wybory parlamentarne od wybuchu "jaśminowej rewolucji", która obaliła rządy prezydenta Zina el-Abidina Ben Aliego i zapoczątkowała proces "arabskiej wiosny" na terenie Afryki Północnej i Bliskiego Wschodu. Według komisji wyborczej frekwencja wyniosła ponad 90 proc.

Zdecydowanym zwycięzcą wyborów są umiarkowani islamiści z Partii Odrodzenia (Nahda), powołujący się na inspiracje ze strony rządzącej Turcją Partii Sprawiedliwości i Rozwoju (AKP). Ugrupowanie to zdobyło 90 miejsc w 217-osobowym Zgromadzeniu Konstytucyjnym. Centrolewicowy Kongres na rzecz Republiki (CPR) zdobył 30 miejsc. Kolejne ugrupowanie centrolewicowe - Demokratyczne Forum na rzecz Pracy i Wolności (Ettakatol) otrzymało 21 mandatów, populistyczna Ludowa Petycja na rzecz Wolności Sprawiedliwości i Rozwoju (Aridha Chaabia) zdobyła 19, a centrolewicowa Postępowa Partia Demokratyczna (PDP) - 17 mandatów.

W parlamencie znalazły się ponadto centrowa Inicjatywa (Al Moubadara) i centrolewicowa koalicja Demokratyczny Biegun Postępowy (PDM) - po 5 mandatów, liberalne ugrupowanie Tunezyjskie Aspiracje (Afek Tounes) - 4 mandaty, wywodząca się z tradycji hodżyzmu Tunezyjska Robotnicza Partia Komunistyczna (PCOT) - 3 mandaty i Ruch Socjaldemokratów (MDS) - 2 mandaty. Pozostałe mandaty zdobyli kandydaci niezależni oraz mniejsze ugrupowania w tym m.in. panarabska lewica z Ruchu Demokratyczny Patriotów (MOUPAD), socjalliberałowie z Liberalnej Partii Maghrebu (PLM) oraz centroprawicowa Wolna Unia Patriotyczna (UPL).

Szymon Martys

17 lipca:

1861 - Meksyk: Prezydent Benito Juárez ogłosił dwuletnie moratorium na spłatę zadłużenia zagranicznego w celu odbudowy zrujnowanej gospodarki.

1901 - Urodził się Bruno Jasieński, związany z radykalną lewicą poeta futurystyczny.

1925 - Nieudany zamach na policyjnego prowokatora dokonany przez działaczy KPP: Władysława Hibnera, Władysława Kniewskiego i Henryka Rutkowskiego; po stoczeniu walki z policją sprawcy zostali zatrzymani.

1979 - Nikaragua: Ucieczka z kraju prawicowego dyktatora Luisa Somozy Debayle.

1984 - Francja: W wyniku nieporozumień z prezydentem Mitterandem nt. systemu oświatowego, socjalistyczny premier Pierre Mauroy odszedł ze stanowiska. Zastąpił go Laurent Fabius.

2008 - Zmarł Willi Birkelbach, niemiecki polityk, działacz podziemia antyhitlerowskiego i SPD.