Tunezja: Oficjalne wyniki wyborów parlamentarnych

[2011-10-28 08:54:24]

23 października w Tunezji odbyły się pierwsze wolne wybory od odzyskania przez kraj niepodległości w 1956 roku, a także pierwsze wybory parlamentarne od wybuchu "jaśminowej rewolucji", która obaliła rządy prezydenta Zina el-Abidina Ben Aliego i zapoczątkowała proces "arabskiej wiosny" na terenie Afryki Północnej i Bliskiego Wschodu. Według komisji wyborczej frekwencja wyniosła ponad 90 proc.

Zdecydowanym zwycięzcą wyborów są umiarkowani islamiści z Partii Odrodzenia (Nahda), powołujący się na inspiracje ze strony rządzącej Turcją Partii Sprawiedliwości i Rozwoju (AKP). Ugrupowanie to zdobyło 90 miejsc w 217-osobowym Zgromadzeniu Konstytucyjnym. Centrolewicowy Kongres na rzecz Republiki (CPR) zdobył 30 miejsc. Kolejne ugrupowanie centrolewicowe - Demokratyczne Forum na rzecz Pracy i Wolności (Ettakatol) otrzymało 21 mandatów, populistyczna Ludowa Petycja na rzecz Wolności Sprawiedliwości i Rozwoju (Aridha Chaabia) zdobyła 19, a centrolewicowa Postępowa Partia Demokratyczna (PDP) - 17 mandatów.

W parlamencie znalazły się ponadto centrowa Inicjatywa (Al Moubadara) i centrolewicowa koalicja Demokratyczny Biegun Postępowy (PDM) - po 5 mandatów, liberalne ugrupowanie Tunezyjskie Aspiracje (Afek Tounes) - 4 mandaty, wywodząca się z tradycji hodżyzmu Tunezyjska Robotnicza Partia Komunistyczna (PCOT) - 3 mandaty i Ruch Socjaldemokratów (MDS) - 2 mandaty. Pozostałe mandaty zdobyli kandydaci niezależni oraz mniejsze ugrupowania w tym m.in. panarabska lewica z Ruchu Demokratyczny Patriotów (MOUPAD), socjalliberałowie z Liberalnej Partii Maghrebu (PLM) oraz centroprawicowa Wolna Unia Patriotyczna (UPL).

Szymon Martys

Co dalej z Ukrainą ?
Wrocław
25.04.2019
Zapraszam

24 kwietnia:

1794 - W Warszawie ukonstytuował się klub jakobinów pod nazwą Zgromadzenie Obywateli Ofiarujących Posługę i Pomoc Magistraturom Narodowym w Celu Dobra Ojczyzny.

1906 - Organizacja Techniczno-Bojowa PPS odbiła 10 więźniów Pawiaka.

1916 - Wybuch powstania wielkanocnego w Dublinie; jedną z głównych sił antybrytyjskich była socjalistyczna Irlandzka Armia Obywatelska (ICA) pod dowództwem Jamesa Connolly’ego.

1923 - II Zjazd Młodzieży Wszechpolskiej postulował wprowadzenie zasady numerus clausus (ograniczenie liczby studentów żydowskich na wyższych uczelniach).

1983 - Socjalistyczna Partia Austrii (SPÖ) wygrała wybory parlamentarne.

1988 - W I turze wyborów prezydenckich we Francji François Mitterrand zdobył 34,1% głosów.

2013 - Niedaleko stolicy Bangladeszu Dhaki zawalił się ośmiokondygnacyjny budynek Rana Plaza, mieszczący kilka zakładów odzieżowych. Zginęło 1127 osób, a około 2500 zostało rannych.