Tunezja: Oficjalne wyniki wyborów parlamentarnych

[2011-10-28 08:54:24]

23 października w Tunezji odbyły się pierwsze wolne wybory od odzyskania przez kraj niepodległości w 1956 roku, a także pierwsze wybory parlamentarne od wybuchu "jaśminowej rewolucji", która obaliła rządy prezydenta Zina el-Abidina Ben Aliego i zapoczątkowała proces "arabskiej wiosny" na terenie Afryki Północnej i Bliskiego Wschodu. Według komisji wyborczej frekwencja wyniosła ponad 90 proc.

Zdecydowanym zwycięzcą wyborów są umiarkowani islamiści z Partii Odrodzenia (Nahda), powołujący się na inspiracje ze strony rządzącej Turcją Partii Sprawiedliwości i Rozwoju (AKP). Ugrupowanie to zdobyło 90 miejsc w 217-osobowym Zgromadzeniu Konstytucyjnym. Centrolewicowy Kongres na rzecz Republiki (CPR) zdobył 30 miejsc. Kolejne ugrupowanie centrolewicowe - Demokratyczne Forum na rzecz Pracy i Wolności (Ettakatol) otrzymało 21 mandatów, populistyczna Ludowa Petycja na rzecz Wolności Sprawiedliwości i Rozwoju (Aridha Chaabia) zdobyła 19, a centrolewicowa Postępowa Partia Demokratyczna (PDP) - 17 mandatów.

W parlamencie znalazły się ponadto centrowa Inicjatywa (Al Moubadara) i centrolewicowa koalicja Demokratyczny Biegun Postępowy (PDM) - po 5 mandatów, liberalne ugrupowanie Tunezyjskie Aspiracje (Afek Tounes) - 4 mandaty, wywodząca się z tradycji hodżyzmu Tunezyjska Robotnicza Partia Komunistyczna (PCOT) - 3 mandaty i Ruch Socjaldemokratów (MDS) - 2 mandaty. Pozostałe mandaty zdobyli kandydaci niezależni oraz mniejsze ugrupowania w tym m.in. panarabska lewica z Ruchu Demokratyczny Patriotów (MOUPAD), socjalliberałowie z Liberalnej Partii Maghrebu (PLM) oraz centroprawicowa Wolna Unia Patriotyczna (UPL).

Szymon Martys

Militaryzacja w Europie
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
23 lutego (sobota), godz. 16.00-19.30
Zapraszam

22 lutego:

1840 - W Deutz urodził się August Bebel, jeden z twórców i liderów niemieckiej socjaldemokracji.

1846 - Rewolucja krakowska: Rząd Polski ogłosił zniesienie poddaństwa i pańszczyzny, obiecał parobkom uposażenie z dóbr narodowych, a rzemieślnikom utworzenie warszatów narodowych.

1848 - Wiosna Ludów: we Francji wybuchła rewolucja lutowa.

1900 - Likwidacja drukarni "Robotnika" przez carską policję.

1922 - Powstała Robotnicza Partia Kanady.

1943 - Urodził się Terry Eagleton, brytyjski filozof neomarksistowski i teoretyk kultury, literaturoznawca.

1948 - 58 osób zginęło, a 123 zostały ranne w zamachu bombowym w Jerozolimie, przeprowadzonym przez żydowską organizację terrorystyczną Irgun.

1949 - Zawieszenie broni w wojnie izraelsko-arabskiej.