Chorwacja: Socjaldemokrata górą w I turze wyborów prezydenckich

[2019-12-23 10:58:21]

Były socjaldemokratyczny premier Zoran Milanović wygrał pierwszą turę wyborów prezydenckich. W drugiej turze zmierzy się z urzędującą, centroprawicową prezydent Kolindą Grabar-Kitarović.

Milanović (SDP) uzyskał 29,55% poparcia. Natomiast na związaną z tworzącą także rząd i dominującą od uzyskania niepodległości na tamtejszej scenie politycznej Chorwacką Wspólnotą Demokratyczną (HDZ) prezydent Grabar-Kitarović oddało głos 26,65% wyborców.

Trzecie miejsce zajął znany z prawicowych i konserwatywnych poglądów piosenkarz folkowy Miroslav Škoro. Zagłosowało na niego 24,45% głosujących. Škoro, który startował jako kandydat niezależny i krytykował cały polityczny establishment, miał nadzieję, że stanie się czarnym koniem tych wyborów. Zdobył on spory elektorat w bardzo krótkim czasie.

Na kandydatkę radykalnie lewicowego Frontu Pracowników Katarinę Peović oddało głos ponad 21 tys. wyborców, co stanowiło 1,12% głosujących.

Frekwencja była o kilka procent wyższa niż 5 lat temu i wyniosła 51,2%.

II tura wyborów prezydenckich odbędzie się 5 stycznia.

wch

fot. Wikimedia Commons

28 marca:

1689 - Filozof Kazimierz Łyszczyński został skazany na karę śmierci za ateizm.

1914 - W Warszawie urodził się Jan Mulak, polityk socjalistyczny, działacz sportu robotniczego, twórca lekkoatletycznego Wunderteamu.

1942 - Utworzono zbrojną organizację PPR – Gwardię Ludową (decyzja antydatowana na 6 stycznia 1942).

1942 - Urodził się Neil Kinnnock, brytyjski polityk, 1983-92 przywódca Partii Pracy, 1994-99 europarlamentarzysta.

1947 - Pod Jabłonkami koło Baligrodu w Bieszczadach w zasadzce zorganizowanej przez UPA zginął gen. Karol Świerczewski.

1967 - Zmarła Berta Lask, pisarka i dziennikarka niemiecka pochodzenia żydowskiego, działaczka Niemieckiej Partii Komunistycznej.

1977 - Meksyk i Hiszpania wznowiły stosunki dyplomatyczne, zerwane w 1939 roku po ustanowieniu w Hiszpanii dyktatury gen. Francisco Franco.

1979 - W amerykańskiej elektrowni atomowej Three Mile Island doszło do awarii reaktora.

2015 - Zmarł Krzysztof Gazda, działacz związkowy Inicjatywy Pracowniczej, zastępca przewodniczącej komisji zakładowej w fabryce Chung Hong