Związkowa Alternatywa wchodzi w spór zbiorowy w Krajowej Administracji Skarbowej

[2021-09-21 18:31:59]

Związek Zawodowy Związkowa Alternatywa w Krajowej Administracji Skarbowej podjął decyzję o wejściu w spór zbiorowy z władzami KAS. Związek domaga się przede wszystkim podwyższenia wynagrodzeń zasadniczych członków korpusu służby cywilnej, funkcjonariuszy Służby Celno–Skarbowej oraz pracowników spoza korpusu służby cywilnej o 20% od 1 stycznia 2022 roku.

Poniżej wszystkie postulaty, które będą przedmiotem sporu zbiorowego z władzami KAS. Związkowy z ZA domagają się:

Dokonania wzrostu wynagrodzeń/uposażeń poprzez pełną realizację uchwały Rady Ministrów z 28 maja 2019 r. nr 44/2019 w sprawie ustanowienia programu wieloletniego „Modernizacja Krajowej Administracji Skarbowej w latach 2020–2022” w zakresie, w jakim uchwała ta przewiduje podwyżki wynagrodzeń i uposażeń dla pracowników i funkcjonariuszy KAS w latach 2020 – 2022.

Podwyższenia wynagrodzeń zasadniczych od 1 stycznia 2021 r. członków korpusu służby cywilnej, funkcjonariuszy Służby Celno–Skarbowej oraz pracowników spoza korpusu służby cywilnej o 3,4%, tj. wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych w okresie 2020 r. w stosunku do 2019 r. ogłoszony w Komunikacie Prezesa Głównego Urzędu Statycznego z 15 stycznia 2021 w sprawie średniorocznego wskaźnika cen towarów i usług konsumpcyjnych w okresie 2020 r.

Podwyższenia wynagrodzeń zasadniczych od 1 stycznia 2022 r. członków korpusu służby cywilnej, funkcjonariuszy Służby Celno–Skarbowej oraz pracowników spoza korpusu służby cywilnej o 20%.

Uruchomienia funduszu nagród dla członków korpusu służby cywilnej za szczególne osiągnięcia w pracy zawodowej, o którym mowa w art. 93 ustawy z dnia 21 listopada 2008 r. o służbie cywilnej w części ponad 3% planowanych wynagrodzeń osobowych.

Związkowa Alternatywa w KAS to kolejny, dynamicznie rozwijający się związek Związkowej Alternatywy w sferze budżetowej. Jego przewodniczącą została Agata Jagodzińska. Już w ciągu pierwszego tygodnia funkcjonowania do organizacji przystąpiło około 200 osób.

Związkowa Alternatywa deklaruje, że jej organizacje będą koordynować działania. W związku z tym, że ustawa nie dopuszcza akcji strajkowych w KAS, związkowcy rozważają podjęcie strajków solidarnościowych z pracownikami administracji skarbowej.

AM

Dość lekceważenia pracowników budżetówki!
Warszawa, ul. Świętokrzyska 12
8 września (piątek), godz. 11.00-14.00
Wspólny opór wobec kapitalizmu. Rozmowa z Zapatystami
Wroclaw, Klub Firlej, ul. Grabiszyńska 56
4 października (poniedziałek), godz. 18.00

16 października:

1854 - W Pradze urodził się Karol Kautsky; ideolog niemieckiej socjaldemokracji nazywamy "papieżem marksizmu"; redaktor naczelny teorytycznego pisma "Die Neue Zeit".

1927 - W Gdańsku urodził się Günter Grass, pisarz niemiecki, laureat Nagrody Nobla, zwolennik SPD.

1934 - W Chinach 100 tys. żołnierzy Chińskiej Robotniczo-Chłopskiej Armii Czerwonej dowodzonej przez Mao Zedonga rozpoczęło tzw. Wielki Marsz.

1937 - Utworzenie Klubu Demokratycznego w Warszawie, skupiającego postępową inteligencję; prezesem został Mieczysław Michałowski.

1983 - Zmarł Willi Ritschard, polityk szwajcarski, członek Szwajcarskiej Rady Związkowej (rządu) z ramienia Partii Socjaldemokratycznej, w 1978 prezydent Szwajcarii.

1984 - Pokojową Nagrodę Nobla otrzymał Desmond Tutu, południowoafrykański biskup anglikański, działacz na rzecz praw człowieka, przeciwnik apartheidu, zwolennik małżeństw homoseksualnych.