Miller: Platforma liberalna w SLD

[2007-04-23 21:53:08]

Były premier i były szef Sojuszu Lewicy Demokratycznej Leszek Miller opublikował na swojej stronie internetowej manifest, w którym wezwał do mocniejszego podkreślenia liberalnego oblicza SLD.

W jego trzynastopunktowym dokumencie czytamy m.in.: Szybki rozwój nie jest jednak możliwy bez swobody działalności gospodarczej. To z kolei wymaga polityki liberalnej(...) Z tych powodów nie warto spierać się z rynkiem, ale należy go wspierać i rozwijać przedsiębiorczość oraz Spór między wolnym rynkiem, a socjalizmem został rozstrzygnięty a także: Liberalizm gospodarczy i społeczeństwo obywatelskie prowadzą najszybciej do budowy państwa dobrobytu.

Leszek Miller zapowiedział powołanie w ramach SLD Socjalliberalnej Platformy Programowej a o swojej inicjatywie powiadomił kierownictwo SLD. Szef Sojuszu Wojciech Olejniczak powiedział PAP, że popiera projekt Millera, a SLD jest partią opowiadającą się za gospodarką rynkową. Dodał też, że SLD będzie ubiegać się w przyszłości o głosy przedsiębiorców.

20 stycznia:

1801 - Urodził się Jan Czyński, socjalista, demokrata (fourierysta), zwolennik zakładania wolnych zrzeszeń przez robotników, rzecznik emancypacji mieszczaństwa, autor pojęcia "Polacy wyznania mojżeszowego".

1859 - Zmarła Bettina von Arnim, niemiecka pisarka. Występowała na rzecz zniesienia ucisku Polaków, emancypacji kobiet i szerzenia oświaty wśród ludu.

1892 - Urodził się Bronisław Taraszkiewicz, białoruski działacz polityczny, filolog; 1922–27 poseł na Sejm RP, 1925–27 przewodn. lewicowej "Hromady", od 1925 w KP Zach. Białorusi, więziony; od 1933 w ZSRR, 1937 aresztowany i stracony.

1943 - Urodził się Armando Guebuza, polityk mozambijski, działacz lewicowej partii FRELIMO; od 2005 prezydent Mozambiku.

1949 - Urodził się Göran Persson, w latach 1996-2006 premier Szwecji i lider Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej (SAP).

1973 - W wyniku zamachu zginął Amilcar Cabral, jeden z przywódców ruchu wyzwoleńczego w Gwinei-Bissau, założyciel i sekretarz generalny lewicowej PAIGC.

1996 - Na terenach Autonomii Palestyńskiej zostały przeprowadzone wybory. Prezydentem został Jaser Arafat.

2009 - Na Gwadelupie wybuchły rozruchy społeczne.