Miller: Platforma liberalna w SLD

[2007-04-23 21:53:08]

Były premier i były szef Sojuszu Lewicy Demokratycznej Leszek Miller opublikował na swojej stronie internetowej manifest, w którym wezwał do mocniejszego podkreślenia liberalnego oblicza SLD.

W jego trzynastopunktowym dokumencie czytamy m.in.: Szybki rozwój nie jest jednak możliwy bez swobody działalności gospodarczej. To z kolei wymaga polityki liberalnej(...) Z tych powodów nie warto spierać się z rynkiem, ale należy go wspierać i rozwijać przedsiębiorczość oraz Spór między wolnym rynkiem, a socjalizmem został rozstrzygnięty a także: Liberalizm gospodarczy i społeczeństwo obywatelskie prowadzą najszybciej do budowy państwa dobrobytu.

Leszek Miller zapowiedział powołanie w ramach SLD Socjalliberalnej Platformy Programowej a o swojej inicjatywie powiadomił kierownictwo SLD. Szef Sojuszu Wojciech Olejniczak powiedział PAP, że popiera projekt Millera, a SLD jest partią opowiadającą się za gospodarką rynkową. Dodał też, że SLD będzie ubiegać się w przyszłości o głosy przedsiębiorców.

5 sierpnia:

1895 - W Londynie zmarł Fryderyk Engels.

1908 - Zmarł Walery Wróblewski, działacz rewolucyjno-demokratyczny, dowódca w powstaniu styczniowym, generał Komuny Paryskiej, działacz Związku Zagranicznego Socjalistów Polskich.

1915 - Początek konferencji w Zimmerwaldzie, na której doszło do konsolidacji lewicy antywojennej.

1936 - KCZZ (Komisja Centralna Związków Zawodowych) wezwała związkowców do zbierania funduszy na pomoc dla rodzin poległych obrońców Republiki Hiszpańskiej.

1944 - W Sulejówku zmarł Jędrzej Moraczewski, działacz PPSD i PPS, minister w rządzie Daszyńskiego, następnie premier.

1944 - Poległ Bolesław Dratwa, radny miasta Warszawy, sekretarz Warszawskiego Okręgowego Komitetu Robotniczego PPS, sekretarz Rady Klasowych Związków Zawodowych.

1964 - Lotnictwo amerykańskie rozpoczęło bombardowania Wietnamu Północnego.

1981 - USA: Ronald Reagan nakazał zwolnienie z pracy 11 359 strajkujących kontrolerów lotu.

2005 - Zmarła Françoise d'Eaubonne, francuska pisarka, eseistka i poetka, przeciwniczka wojen i kary śmierci; zapoczątkowała ruch ekofeministyczny.