Miller: Platforma liberalna w SLD

[2007-04-23 21:53:08]

Nie ma potrzeby pastwić się nad Leszkiem Millerem i jego pomysłami. On sam kompromituje się w sposób dostateczny i wszyscy, którzy liczyli na lewicowy zwrot sld przejrzą wreszcie na oczy.

Tym bardziej, że charyzmatyczny przewodniczący SLD nie zareagował na słowa Millera obrzydzeniem jakiego mogliby się spodziewać ludzie, którzy ciągle wierzą, że SLD nadal jest lewicą. Zamiast tego, mieliśmy pokaz płaszczenia się przed przedsiębiorcami wśród których SLD chce szukać swojego zaginionego elektoratu.

Ja osobiście się cieszę z inicjatywy Millera. Od dłuższego czasu apeluję, żeby SLD przyjęło nazwę Sojuszu Liberalno-Demokratycznego i odczepiło się od lewicy. Istnieje szansa, że dzięki Leszkowi Millerowi będziemy bliżej tego szczęśliwego momentu.

Bartosz Nowaczyk

Były premier i były szef Sojuszu Lewicy Demokratycznej Leszek Miller opublikował na swojej stronie internetowej manifest, w którym wezwał do mocniejszego podkreślenia liberalnego oblicza SLD.

W jego trzynastopunktowym dokumencie czytamy m.in.: Szybki rozwój nie jest jednak możliwy bez swobody działalności gospodarczej. To z kolei wymaga polityki liberalnej(...) Z tych powodów nie warto spierać się z rynkiem, ale należy go wspierać i rozwijać przedsiębiorczość oraz Spór między wolnym rynkiem, a socjalizmem został rozstrzygnięty a także: Liberalizm gospodarczy i społeczeństwo obywatelskie prowadzą najszybciej do budowy państwa dobrobytu.

Leszek Miller zapowiedział powołanie w ramach SLD Socjalliberalnej Platformy Programowej a o swojej inicjatywie powiadomił kierownictwo SLD. Szef Sojuszu Wojciech Olejniczak powiedział PAP, że popiera projekt Millera, a SLD jest partią opowiadającą się za gospodarką rynkową. Dodał też, że SLD będzie ubiegać się w przyszłości o głosy przedsiębiorców.