Miller: Platforma liberalna w SLD

[2007-04-23 21:53:08]

Były premier i były szef Sojuszu Lewicy Demokratycznej Leszek Miller opublikował na swojej stronie internetowej manifest, w którym wezwał do mocniejszego podkreślenia liberalnego oblicza SLD.

W jego trzynastopunktowym dokumencie czytamy m.in.: Szybki rozwój nie jest jednak możliwy bez swobody działalności gospodarczej. To z kolei wymaga polityki liberalnej(...) Z tych powodów nie warto spierać się z rynkiem, ale należy go wspierać i rozwijać przedsiębiorczość oraz Spór między wolnym rynkiem, a socjalizmem został rozstrzygnięty a także: Liberalizm gospodarczy i społeczeństwo obywatelskie prowadzą najszybciej do budowy państwa dobrobytu.

Leszek Miller zapowiedział powołanie w ramach SLD Socjalliberalnej Platformy Programowej a o swojej inicjatywie powiadomił kierownictwo SLD. Szef Sojuszu Wojciech Olejniczak powiedział PAP, że popiera projekt Millera, a SLD jest partią opowiadającą się za gospodarką rynkową. Dodał też, że SLD będzie ubiegać się w przyszłości o głosy przedsiębiorców.

CZY KLASA PRACOWNICZA XXI WIEKU MOŻE OBALIĆ KAPITALIZM?
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

20 sierpnia:

1618 - Król Zygmunt III Waza wydał dekret zabraniający drukowania i sprzedaży antysemickiego dzieła "Zwierciadło Korony Polskiej" S. Miczyńskiego, które przyczyniło się do pogromu Żydów w Krakowie.

1940 - Meksyk: Na rozkaz Stalina agent NKWD Ramon Mercader dokonał zamachu na Lwa Trockiego.

1944 - W Pokrytkach k. Mławy oddziały Armii Ludowej stoczyły największą bitwę partyzancką na wcielonych do Rzeszy ziemiach polskich.

1952 - Zmarł Kurt Schumacher, jeden z przywódców powojennej SPD.

1955 - Wybuchły kilkudniowe antyfrancuskie zamieszki w Algierii i Maroku, w których zginęło ponad 500 osób.