Portal Lewica Bez Cenzury został zamknięty

[2008-10-16 09:14:38]

15 października administratorzy portalu Lewica Bez Cenzury otrzymali od operatora internetowego zawiadomienie o zablokowaniu serwera, na którym znajdowała się strona. O blokadę portalu wnioskowała Prokuratura Rejonowa Warszawa Śródmieście-Północ. Według Prokuratury, portal zawierał dane o bezprawnym charakterze.

Zamknięcie Lewicy Bez Cenzury jest konsekwencją postępowania karnego, jakie toczyło się przeciwko twórcom portalu z doniesienia Wojciecha Wybranowskiego, redaktora "Naszego Dziennika", który opublikował szereg artykułów wzywających do likwidacji strony i ukarania jej autorów.

Oburzeni zamknięciem portalu są jego autorzy i sympatycy. Portal LBC został zamknięty odgórnie w ramach represji lewicowców przez państwo - napisał w liście do lewica.pl Łukasz Kozłowski. Praca redaktorów i twórców portalu obejmująca tworzenie biblioteki internetowej Archiwum Marksizmu i wolnego forum myśli lewicowej została obrócona wniwecz. Od tego momentu istnieje niebezpieczeństwo, że to tylko wstęp do represji w stosunku do wszystkich stron i organizacji lewicowych - uważa z kolei Dawid Jakubowski.

Osoby związane z Lewicą Bez Cenzury apelują o pomoc w znalezieniu zagranicznego serwera, dzięki któremu mogliby reaktywować portal.

Bartłomiej Kacper Przybylski

Walka z dekomunizacją oraz obrona historii ruchu robotniczego
Warszawa, ul. Kopernika 36/40
30 listopada (sobota), godz. 12.00-16.30

13 listopada:

1887 - Burzliwe demonstracje bezrobotnych i krwawe starcia z policją na Trafalgar Sq. w Londynie.

1904 - W Warszawie na placu Grzybowskim doszło do starcia między robotnikami, a carską policją usiłującą zdobyć sztandar PPS, niesiony w czasie demonstracji przez S. Okrzeję.

1918 - PPS zorganizowała w Warszawie wielką demonstrację przeciwko rządom Rady Regencyjnej.

1945 - We Francji gen. de Gaulle utworzył rząd w którym znalazło się po pięciu komunistów (PCF), socjalistów (SFIO) i postępowych katolików (MRP).

2016 - Igor Dodon (PSRM) wygrał w II turze wybory prezydenckie w Mołdawii.