Protest bezrobotnych

[2003-08-27 18:14:45]

Około pół tysiąca bezrobotnych z całej Polski demonstruje w Warszawie przed siedzibą premiera. Protest jest zwieńczeniem "marszu gwiaździstego", zorganizowanego przez Ruch Obrony Bezrobotnych, który domaga się m.in. powołania zespołu kryzysowego ds. bezrobocia, wprowadzenia bezpłatnych przejazdów PKP, PKS i środkami komunikacji miejskiej dla osób poszukujących pracy oraz większego zainteresowania ze strony rządu problemami związanymi z bezrobociem. Demonstrujący pragnęli wręczyć petycje premierowi, ale premier nie okazał zainteresowania i do bezrobotnych nie wyszedł.

Zainteresowanie okazali natomiast funkcjonariusze policji spisujący uczestników protestu, którzy na trawniku naprzeciw kancelarii premiera rozbili dwa namioty. "Zostaną skierowane wnioski do sądu grodzkiego przeciw tym osobom" - zapowiedziała nadkomisarz Grażyna Nożewska ze śródmiejskiej policji - zgodnie z Kodeksem Wykroczeń do 1 listopada chronimy zieleń. Dlatego na trawnikach nie wolno stawiać samochodów ani tym bardziej rozkładać namiotów". Policja poinformowała także, że bezrobotni nie wnieśli stosownych opłat, związanych z wydaniem pozwolenia na demonstrację, co sprawia, że demonstracja jest nielegalna.

Według ostatnich danych bez pracy jest w Polsce 3 miliony 123 tysiące osób, czyli prawie 18 procent aktywnych zawodowo obywateli kraju.

Adam Sochaczewski

2 czerwca:

1882 - Zmarł Giuseppe Garibaldi, włoski rewolucjonista, żołnierz i polityk, działacz i bojownik na rzecz zjednoczenia Włoch.

1916 - Zakończył się strajk warszawskich tramwajarzy, złamany represjami policji.

1941 - W odwecie za opór stawiany przez miejscową ludność niemieckim spadochroniarzom podczas desantu na Kretę rozstrzelali oni kilkudziesięciu mężczyzn z wioski Kondomari.

1946 - Włosi opowiedzieli się w referendum za zniesieniem monarchii i ustanowieniem republiki.

1967 - Jedna osoba zginęła, a 60 zostało rannych w wyniku starć lewicowej młodzieży z policją w trakcie demonstracji przeciwko wizycie szacha Iranu Rezy Pahlawiego w Berlinie Zachodnim.

2007 - W Rostocku (płn. Niemcy) 80 tys. alterglobalistów demonstrowało przeciwko szczytowi G8. Doszło do gwałtownych starć z policją.

2018 - Pedro Sánchez (PSOE) został premierem Hiszpanii.