Unia Lewicy III RP popiera w II turze Bronisława Komorowskiego

[2010-07-01 18:01:27]

1 lipca Zarząd Krajowy Unii Lewicy III RP wydał oświadczenie w którym wzywa do głosowania w II turze wyborów prezydenckich na kandydata Platformy Obywatelskiej Bronisława Komorowskiego.

Zdaniem partii w sprawach światopoglądowych Komorowski wykazuje zrozumienie i deklaruje tolerancyjną postawę wobec przekonań innych, niż własne, podczas gdy kandydat Prawa i Sprawiedliwości Jarosław Kaczyński jest, zdaniem UL III RP, znany z konserwatyzmu, a jego fundamentalistyczne poglądy w sferze wolności i wpływów kościoła na świeckie państwo, stanowią zagrożenie dla rozwoju kraju.

Partia podkreśla, że Bronisław Komorowskie nie jest człowiekiem lewicy i ciężko jest im znaleźć wspólne elementy programowe. Zarząd UL dodaje jednak, że należy wznieść się ponad interesy partii politycznych i pomyśleć przede wszystkim o Polsce. Według Unii Lewicy zwycięstwo Komorowskiego pozwoli uniknąć rozbójnictwa politycznego, z jakim mieliśmy do czynienia jeszcze 3 lata temu i kompromitacji Polski na arenie międzynarodowej.

Unia Lewicy III RP powstała na kongresie założycielskim 7 maja 2005 roku z koalicji w skład której wchodziło kilka podmiotów (zarejestrowano ją sądownie 15 czerwca 2005 roku). Pierwszą przewodniczącą partii była Izabela Jaruga-Nowacka, która jednak wystąpiła z tego ugrupowania. Od 10 grudnia 2005 roku przewodniczącym partii jest Piotr Musiał.

Michał Warecki

11 grudnia:

1856 - W Gudałowce urodził Gieorgij Plechanow, rosyjski rewolucjonista i teoretyk marksizmu.

1917 - Litwa ogłosiła niepodległość.

1922 - Urodziła się Grace Paley, amerykańska pisarka, poetka i działaczka pacyfistyczna. Potępiała interwencję wojsk amerykańskich w Wietnamie oraz militaryzację USA i rozwój broni atomowej.

1936 - Rząd RP wydał oficjalny zakaz wywozu broni i wyjazdu ochotników do Hiszpanii.

1946 - Powstał UNICEF.

1981 - Salwador: Około 900 osób zginęło podczas dokonanej przez żołnierzy prawicowej junty masakry w El Mozote.

1996 - Japonia: Zakończono negocjacje ws. traktatu nt. zmian klimatycznych (protokół z Kioto).