Unia Lewicy III RP popiera w II turze Bronisława Komorowskiego

[2010-07-01 18:01:27]

1 lipca Zarząd Krajowy Unii Lewicy III RP wydał oświadczenie w którym wzywa do głosowania w II turze wyborów prezydenckich na kandydata Platformy Obywatelskiej Bronisława Komorowskiego.

Zdaniem partii w sprawach światopoglądowych Komorowski wykazuje zrozumienie i deklaruje tolerancyjną postawę wobec przekonań innych, niż własne, podczas gdy kandydat Prawa i Sprawiedliwości Jarosław Kaczyński jest, zdaniem UL III RP, znany z konserwatyzmu, a jego fundamentalistyczne poglądy w sferze wolności i wpływów kościoła na świeckie państwo, stanowią zagrożenie dla rozwoju kraju.

Partia podkreśla, że Bronisław Komorowskie nie jest człowiekiem lewicy i ciężko jest im znaleźć wspólne elementy programowe. Zarząd UL dodaje jednak, że należy wznieść się ponad interesy partii politycznych i pomyśleć przede wszystkim o Polsce. Według Unii Lewicy zwycięstwo Komorowskiego pozwoli uniknąć rozbójnictwa politycznego, z jakim mieliśmy do czynienia jeszcze 3 lata temu i kompromitacji Polski na arenie międzynarodowej.

Unia Lewicy III RP powstała na kongresie założycielskim 7 maja 2005 roku z koalicji w skład której wchodziło kilka podmiotów (zarejestrowano ją sądownie 15 czerwca 2005 roku). Pierwszą przewodniczącą partii była Izabela Jaruga-Nowacka, która jednak wystąpiła z tego ugrupowania. Od 10 grudnia 2005 roku przewodniczącym partii jest Piotr Musiał.

Michał Warecki

Konferencja "Kto zagraża pokojowi?"
Wrocław
29 września (sobota)

20 września:

1835 - Rozpoczęło się tzw. powstanie Farrapos – zryw społeczny farmerów i biedoty przeciwko władzom Cesarstwa Brazylii.

1870 - Wojska włoskie zajęły Rzym, stolicę Państwa Kościelnego.

1878 - Urodził się Upton Sinclair, pisarz amerykański o lewicowych poglądach. Autor wstrząsającej powieści "The Jungle" (w Polsce wydana pt. "Grzęzawisko").

1923 - 38 górników zginęło w pożarze w Kopalni Węgla Kamiennego Reden w Dąbrowie Górniczej.

1984 - Argentyna: Zakończyła pracę Narodowa Komisja ds. Osób Zaginionych (CONADEP). Badała gwałcenie praw człowieka w czasach prawicowej dyktatury wojskowej w latach 1976-83. Udokumentowała 8.960 przypadków "zaginięć".

2008 - RPA: Prezydent Thabo Mbeki ogłosił rezygnację ze stanowiska.