Unia Lewicy III RP popiera w II turze Bronisława Komorowskiego

[2010-07-01 18:01:27]

1 lipca Zarząd Krajowy Unii Lewicy III RP wydał oświadczenie w którym wzywa do głosowania w II turze wyborów prezydenckich na kandydata Platformy Obywatelskiej Bronisława Komorowskiego.

Zdaniem partii w sprawach światopoglądowych Komorowski wykazuje zrozumienie i deklaruje tolerancyjną postawę wobec przekonań innych, niż własne, podczas gdy kandydat Prawa i Sprawiedliwości Jarosław Kaczyński jest, zdaniem UL III RP, znany z konserwatyzmu, a jego fundamentalistyczne poglądy w sferze wolności i wpływów kościoła na świeckie państwo, stanowią zagrożenie dla rozwoju kraju.

Partia podkreśla, że Bronisław Komorowskie nie jest człowiekiem lewicy i ciężko jest im znaleźć wspólne elementy programowe. Zarząd UL dodaje jednak, że należy wznieść się ponad interesy partii politycznych i pomyśleć przede wszystkim o Polsce. Według Unii Lewicy zwycięstwo Komorowskiego pozwoli uniknąć rozbójnictwa politycznego, z jakim mieliśmy do czynienia jeszcze 3 lata temu i kompromitacji Polski na arenie międzynarodowej.

Unia Lewicy III RP powstała na kongresie założycielskim 7 maja 2005 roku z koalicji w skład której wchodziło kilka podmiotów (zarejestrowano ją sądownie 15 czerwca 2005 roku). Pierwszą przewodniczącą partii była Izabela Jaruga-Nowacka, która jednak wystąpiła z tego ugrupowania. Od 10 grudnia 2005 roku przewodniczącym partii jest Piotr Musiał.

Michał Warecki

Militaryzacja w Europie
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
23 lutego (sobota), godz. 16.00-19.30
Zapraszam

22 lutego:

1840 - W Deutz urodził się August Bebel, jeden z twórców i liderów niemieckiej socjaldemokracji.

1846 - Rewolucja krakowska: Rząd Polski ogłosił zniesienie poddaństwa i pańszczyzny, obiecał parobkom uposażenie z dóbr narodowych, a rzemieślnikom utworzenie warszatów narodowych.

1848 - Wiosna Ludów: we Francji wybuchła rewolucja lutowa.

1900 - Likwidacja drukarni "Robotnika" przez carską policję.

1922 - Powstała Robotnicza Partia Kanady.

1943 - Urodził się Terry Eagleton, brytyjski filozof neomarksistowski i teoretyk kultury, literaturoznawca.

1948 - 58 osób zginęło, a 123 zostały ranne w zamachu bombowym w Jerozolimie, przeprowadzonym przez żydowską organizację terrorystyczną Irgun.

1949 - Zawieszenie broni w wojnie izraelsko-arabskiej.