Unia Lewicy III RP popiera w II turze Bronisława Komorowskiego

[2010-07-01 18:01:27]

1 lipca Zarząd Krajowy Unii Lewicy III RP wydał oświadczenie w którym wzywa do głosowania w II turze wyborów prezydenckich na kandydata Platformy Obywatelskiej Bronisława Komorowskiego.

Zdaniem partii w sprawach światopoglądowych Komorowski wykazuje zrozumienie i deklaruje tolerancyjną postawę wobec przekonań innych, niż własne, podczas gdy kandydat Prawa i Sprawiedliwości Jarosław Kaczyński jest, zdaniem UL III RP, znany z konserwatyzmu, a jego fundamentalistyczne poglądy w sferze wolności i wpływów kościoła na świeckie państwo, stanowią zagrożenie dla rozwoju kraju.

Partia podkreśla, że Bronisław Komorowskie nie jest człowiekiem lewicy i ciężko jest im znaleźć wspólne elementy programowe. Zarząd UL dodaje jednak, że należy wznieść się ponad interesy partii politycznych i pomyśleć przede wszystkim o Polsce. Według Unii Lewicy zwycięstwo Komorowskiego pozwoli uniknąć rozbójnictwa politycznego, z jakim mieliśmy do czynienia jeszcze 3 lata temu i kompromitacji Polski na arenie międzynarodowej.

Unia Lewicy III RP powstała na kongresie założycielskim 7 maja 2005 roku z koalicji w skład której wchodziło kilka podmiotów (zarejestrowano ją sądownie 15 czerwca 2005 roku). Pierwszą przewodniczącą partii była Izabela Jaruga-Nowacka, która jednak wystąpiła z tego ugrupowania. Od 10 grudnia 2005 roku przewodniczącym partii jest Piotr Musiał.

Michał Warecki

PPS dlaczego się nie udało, kupię!!!
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

16 grudnia:

1918 - Z połączenia SDKPiL i i PPS Lewica powstała Komunistyczna Partia Robotnicza Polski (od 1925 Komunistyczna Partia Polski, KPP).

1922 - Nacjonalista E. Niewiadomski zastrzelił Prezydenta RP Gabriela Narutowicza.

1937 - W całej Polsce odbyły się zorganizowane przez PPS demonstracje, wiece i strajki przeciwko faszyzmowi i endecji, nawiązujące do rocznicy zamordowania pierwszego prezydenta RP Gabriela Narutowicza.

1943 - W Wygodzie pod Częstochową 20 partyzantów AL i AK zostało rozstrzelanych przez hitlerowców za sabotaż w hucie "Raków".

1946 - Léon Blum został przewodniczącym tymczasowego rządu francuskiego.

1948 - Ukazał się pierwszy numer "Trybuny Ludu".

1998 - Rozpoczęły się amerykańsko-brytyjskie naloty na Irak (operacja „Pustynny Lis”).

2011 - Kazachstan: W Żanaozen trakcie tłumienia zamieszek siły porządkowe użyły ostrej amunicji, w wyniku czego zginęło od 14 do kilkudziesięciu osób.