Powstał Ruch im. Edwarda Gierka

[2004-12-22 12:59:57]

17 grudnia we Włocławku powołano do życia Ruch Odrodzenia Gospodarczego im. Edwarda Gierka. Ruch widzi swoje zaplecze w Unii Pracy i nie wyklucza startu w wyborach. W styczniu ma ogłosić swój program gospodarczy.

Organizacje założyli członkowie działającego od blisko czterech lat w Sosnowcu Społecznego Ogólnopolskiego Stowarzyszenia im. Edwarda Gierka. Zrzesza ono w całej Polsce około 6 tysięcy członków.

ROG nie ma być partią, ale ruchem społecznym. Wniosek o jego rejestrację będzie złożony po świętach. Przewodniczącym Ruchu został prof. Paweł Bożyk - ekonomista, niegdyś szef doradców I sekretarza KC PZPR Edwarda Gierka. Udział w ROG zapowiedział starszy syn Edwarda Gierka, europoseł Unii Pracy prof. Adam Gierek.

Jak powiedział wiceszef stowarzyszenia Dariusz Szustik wśród inicjatorów powołania Ruchu są m.in. członkowie Unii Pracy, Polskiej Partii Socjalistycznej i Sojuszu Lewicy Demokratycznej. Ruch nie wyklucza startu w wyborach parlamentarnych, swoje miejsce na scenie politycznej widząc w pobliżu Unii Pracy oraz utworzonej z jej inicjatywy Unii Lewicy.

Szymon Martys

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

23 stycznia:

1793 - Konwencja podziałowa rosyjsko-pruska w Petersburgu w sprawie II rozbioru Polski, motywowana szerzeniem się "zarazy jakobińskiej".

1873 - W Błażkowej urodził się Karol Irzykowski, prozaik, dramaturg, krytyk literacki, teoretyk filmu, współpracownik "Robotnika".

1891 - W Ales na Sardynii urodził się Antonio Gramsci działacz robotniczy, teoretyk marksizmu, filozof.

1898 - W Rydze urodził się Siergiej Eisenstein, wybitny radziecki reżyser, scenarzysta, montażysta, operator filmowy, scenograf filmowy i teatralny oraz teoretyk filmu.

1940 - NKWD aresztowała we Lwowie grupę lewicowych pisarzy polskich, m.in. Władysława Broniewskiego, Aleksandra Wata, Tadeusza Peipera i Anatola Sterna.

1998 - W wyniku poparzeń zmarł Alfredo Ormando, włoski pisarz, który podpalił się na Placu św. Piotra w Watykanie w proteście przeciwko postawie i polityce Kościoła katolickiego wobec chrześcijan o orientacji homoseksualnej.

2002 - W Paryżu zmarł Pierre Bourdieu, wybitny francuski socjolog, twórca teorii władzy symbolicznej.

2007 - W Warszawie zmarł Ryszard Kapuściński, wybitny reportażysta, dziennikarz, publicysta, poeta i fotografik.

2014 - Catherine Samba-Panza jako pierwsza kobieta w historii kraju przejęła obowiązki prezydenta Republiki Środkowoafrykańskiej.