Blood & Honour popiera Marsz Niepodległości

[2011-11-03 09:35:58]

Organizacja Blood & Honour zachęcała na swej stronie internetowej do udziału w Marszu Niepodległości. Plakat reklamujący to wydarzenie, który wcześniej zamieściły m.in. "Uważam Rze" i "Najwyższy CZAS!", zniknął z witryny neonazistów po reakcji organizatorów marszu. Wykluczamy obecność przedstawicieli środowisk neonazistowskich na Marszu Niepodległości - stwierdzili oni w swym oświadczeniu.

O tym, jak mało wiarygodne jest potępienie nazistów przez ONR i Młodzież Wszechpolską, świadczą kontakty tych organizacji i ich tegoroczny udział w festiwalu Magyar Sziget, gdzie sprzedawano "Mein Kampf" - skomentował Łukasz Korda z Porozumienia 11 listopada.

Decyzja organizatorów Marszu Niepodległości spotkała się z negatywnymi reakcjami w sieci. Chłopaki z B&H dostali maila, żeby zdjąć reklamę marszu. Za chwilę może dostaną, że są niechętnie widziani na Marszu. Zamiast wszystko robić razem, znów podziały - napisał użytkownik Supporter na forum kibice.net. Posty utrzymane w podobnym tonie po kilkudziesięciu minutach zniknęły ze strony.

Podczas Marszu Niepodległości w 2007 r. przedstawiciele Krwi i Honoru przynieśli ze sobą transparenty C18. Combat 18 to bojówka B&H, która w Wielkiej Brytanii podkłada bomby pod kluby gejowskie.

Członkowie Krwi i Honoru propagują hasła neonazistowskie oraz prowadzą serwis RedWatch.

Piotr Kuligowski

CZY KLASA PRACOWNICZA XXI WIEKU MOŻE OBALIĆ KAPITALIZM?
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

18 sierpnia:

1906 - Wanda Krahelska z OB PPS dokonała nieudanego zamachu bombowego na generała-gubernatora warszawskiego G. Skałona.

1919 - Wybuch strajku powszechnego w Zagłębiu Dąbrowskim; żądania ekonomiczne i polityczne - w tym uwolnienia 186 członków Rady Delegatów Robotniczych.

1920 - W więzieniu we Wronkach strażnicy dotliwie pobili więźniarki-komunistki, m.in. Marię Koszutską.

1944 - W obozie koncentracyjnym w Buchenwaldzie został zamordowany Ernst Thälmann, niemiecki polityk, działacz komunistyczny.

1971 - Australia i Nowa Zelandia wycofały swoje wojska z Wietnamu.

1979 - Kanclerz RFN Helmut Schmidt (SPD) złożył oficjalną wizytę w Polsce.

1980 - Rozpoczął się strajk w Stoczni im. Adolfa Warskiego w Szczecinie.