Blood & Honour popiera Marsz Niepodległości

[2011-11-03 09:35:58]

Organizacja Blood & Honour zachęcała na swej stronie internetowej do udziału w Marszu Niepodległości. Plakat reklamujący to wydarzenie, który wcześniej zamieściły m.in. "Uważam Rze" i "Najwyższy CZAS!", zniknął z witryny neonazistów po reakcji organizatorów marszu. Wykluczamy obecność przedstawicieli środowisk neonazistowskich na Marszu Niepodległości - stwierdzili oni w swym oświadczeniu.

O tym, jak mało wiarygodne jest potępienie nazistów przez ONR i Młodzież Wszechpolską, świadczą kontakty tych organizacji i ich tegoroczny udział w festiwalu Magyar Sziget, gdzie sprzedawano "Mein Kampf" - skomentował Łukasz Korda z Porozumienia 11 listopada.

Decyzja organizatorów Marszu Niepodległości spotkała się z negatywnymi reakcjami w sieci. Chłopaki z B&H dostali maila, żeby zdjąć reklamę marszu. Za chwilę może dostaną, że są niechętnie widziani na Marszu. Zamiast wszystko robić razem, znów podziały - napisał użytkownik Supporter na forum kibice.net. Posty utrzymane w podobnym tonie po kilkudziesięciu minutach zniknęły ze strony.

Podczas Marszu Niepodległości w 2007 r. przedstawiciele Krwi i Honoru przynieśli ze sobą transparenty C18. Combat 18 to bojówka B&H, która w Wielkiej Brytanii podkłada bomby pod kluby gejowskie.

Członkowie Krwi i Honoru propagują hasła neonazistowskie oraz prowadzą serwis RedWatch.

Piotr Kuligowski

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

15 sierpnia:

1886 - Urodził się Karl Korsch, wybitny filozof marksistowski, działacz ruchu robotniczego, atakował zarówno leninizm jak i centryzm i rewizjonizm.

1905 - Organizacja Bojowa PPS dokonała w 18 miejscowościach Królestwa Polskiego serii jednoczesnych zamachów na szpiclów, żandarmów i policjantów. Akcja ta przeszła do historii pod nazwą "krwawa środa".

1937 - Władze SL proklamowały strajk chłopski - największy w dziejach II RP; w starciach z policją zginęło 41 osób; aresztowano przeszło 4 tysiące osób. W Krakowie. Kielcach, Tarnowie i Bochni odbyły się strajki solidarnościowe robotników z PPS.

1947 - Indie uzyskały niepodległość.

1952 - W Londynie zmarła Dora Diamant, komunistka, partnerka Franza Kafki, przechowywała część jego dzieł dopóki nie zostały skonfiskowane przez Gestapo w 1933 r.

1954 - Urodził się Stieg Larsson, szwedzki pisarz zaangażowany w ruch antyfaszystowski, autor kryminalnej trylogii „Millenium”.

1984 - Rebelianci z Partii Pracujących Kurdystanu (PKK) rozpoczęli powstanie.

2004 - Wenezuela: Referendum ws. skrócenia kadencji Cháveza. Przy 90-procentowej frekwencji, 58% głosujących opowiedziało się za pozostawieniem go na stanowisku.

2008 - Paragwaj: Fernando Lugo został prezydentem.