Blood & Honour popiera Marsz Niepodległości

[2011-11-03 09:35:58]

Organizacja Blood & Honour zachęcała na swej stronie internetowej do udziału w Marszu Niepodległości. Plakat reklamujący to wydarzenie, który wcześniej zamieściły m.in. "Uważam Rze" i "Najwyższy CZAS!", zniknął z witryny neonazistów po reakcji organizatorów marszu. Wykluczamy obecność przedstawicieli środowisk neonazistowskich na Marszu Niepodległości - stwierdzili oni w swym oświadczeniu.

O tym, jak mało wiarygodne jest potępienie nazistów przez ONR i Młodzież Wszechpolską, świadczą kontakty tych organizacji i ich tegoroczny udział w festiwalu Magyar Sziget, gdzie sprzedawano "Mein Kampf" - skomentował Łukasz Korda z Porozumienia 11 listopada.

Decyzja organizatorów Marszu Niepodległości spotkała się z negatywnymi reakcjami w sieci. Chłopaki z B&H dostali maila, żeby zdjąć reklamę marszu. Za chwilę może dostaną, że są niechętnie widziani na Marszu. Zamiast wszystko robić razem, znów podziały - napisał użytkownik Supporter na forum kibice.net. Posty utrzymane w podobnym tonie po kilkudziesięciu minutach zniknęły ze strony.

Podczas Marszu Niepodległości w 2007 r. przedstawiciele Krwi i Honoru przynieśli ze sobą transparenty C18. Combat 18 to bojówka B&H, która w Wielkiej Brytanii podkłada bomby pod kluby gejowskie.

Członkowie Krwi i Honoru propagują hasła neonazistowskie oraz prowadzą serwis RedWatch.

Piotr Kuligowski

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

23 stycznia:

1793 - Konwencja podziałowa rosyjsko-pruska w Petersburgu w sprawie II rozbioru Polski, motywowana szerzeniem się "zarazy jakobińskiej".

1873 - W Błażkowej urodził się Karol Irzykowski, prozaik, dramaturg, krytyk literacki, teoretyk filmu, współpracownik "Robotnika".

1891 - W Ales na Sardynii urodził się Antonio Gramsci działacz robotniczy, teoretyk marksizmu, filozof.

1898 - W Rydze urodził się Siergiej Eisenstein, wybitny radziecki reżyser, scenarzysta, montażysta, operator filmowy, scenograf filmowy i teatralny oraz teoretyk filmu.

1940 - NKWD aresztowała we Lwowie grupę lewicowych pisarzy polskich, m.in. Władysława Broniewskiego, Aleksandra Wata, Tadeusza Peipera i Anatola Sterna.

1998 - W wyniku poparzeń zmarł Alfredo Ormando, włoski pisarz, który podpalił się na Placu św. Piotra w Watykanie w proteście przeciwko postawie i polityce Kościoła katolickiego wobec chrześcijan o orientacji homoseksualnej.

2002 - W Paryżu zmarł Pierre Bourdieu, wybitny francuski socjolog, twórca teorii władzy symbolicznej.

2007 - W Warszawie zmarł Ryszard Kapuściński, wybitny reportażysta, dziennikarz, publicysta, poeta i fotografik.

2014 - Catherine Samba-Panza jako pierwsza kobieta w historii kraju przejęła obowiązki prezydenta Republiki Środkowoafrykańskiej.