Blood & Honour popiera Marsz Niepodległości

[2011-11-03 09:35:58]

Organizacja Blood & Honour zachęcała na swej stronie internetowej do udziału w Marszu Niepodległości. Plakat reklamujący to wydarzenie, który wcześniej zamieściły m.in. "Uważam Rze" i "Najwyższy CZAS!", zniknął z witryny neonazistów po reakcji organizatorów marszu. Wykluczamy obecność przedstawicieli środowisk neonazistowskich na Marszu Niepodległości - stwierdzili oni w swym oświadczeniu.

O tym, jak mało wiarygodne jest potępienie nazistów przez ONR i Młodzież Wszechpolską, świadczą kontakty tych organizacji i ich tegoroczny udział w festiwalu Magyar Sziget, gdzie sprzedawano "Mein Kampf" - skomentował Łukasz Korda z Porozumienia 11 listopada.

Decyzja organizatorów Marszu Niepodległości spotkała się z negatywnymi reakcjami w sieci. Chłopaki z B&H dostali maila, żeby zdjąć reklamę marszu. Za chwilę może dostaną, że są niechętnie widziani na Marszu. Zamiast wszystko robić razem, znów podziały - napisał użytkownik Supporter na forum kibice.net. Posty utrzymane w podobnym tonie po kilkudziesięciu minutach zniknęły ze strony.

Podczas Marszu Niepodległości w 2007 r. przedstawiciele Krwi i Honoru przynieśli ze sobą transparenty C18. Combat 18 to bojówka B&H, która w Wielkiej Brytanii podkłada bomby pod kluby gejowskie.

Członkowie Krwi i Honoru propagują hasła neonazistowskie oraz prowadzą serwis RedWatch.

Piotr Kuligowski

Rekrutacja na Podyplomowe Gender Studies IBL PAN - do 19 października!
Warszawa, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72
do 19 października 2018 roku
Powyborcze reminiscencje czyli quo vadis wrocławska lewico?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
25 października (czwartek), godz. 18.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

18 października:

1835 - Urodził się Bolesław Limanowski, nestor polskiego ruchu socjalistycznego, przewodniczący kongresu paryskiego, na którym powołano do życia PPS, zesłaniec syberyjski, senator, doktor honoris causa Uniwersytetu Warszawskiego.

1920 - Strajk polityczny w Warszawie i Lwowie zorganizowany przez PPS przeciwko ustanowieniu senatu.

1924 - Hjalmar Branting ze Szwedzkiej Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej został po raz trzeci premierem Szwecji.

1961 - W Turynie została uchwalona Europejska Karta Społeczna.

1981 - Socjaldemokratyczny PASOK wygrał wybory parlamentarne w Grecji, zdobywając 48% głosów.

2007 - Była premier Pakistanu Benazir Bhutto wróciła do kraju po 8 latach wygnania. Tego samego dnia w podwójnym zamachu bombowym na jej konwój zginęło co najmniej 130 osób.