Niedopracowany program Ruchu Palikota

[2011-11-05 18:50:58]

Jeśli oceniać sam program Ruchu Palikota to jest on mocno liberalny ekonomicznie, nie przewiduje natomiast praktycznie żadnych kompleksowych propozycji socjalnych. Jeśli oceniać wypowiedzi Palikota - typu podniesienie płacy minimalnej, zwolnienie osób najmniej zarabiających z podatku dochodowego czy poszerzenie praw lokatorów - to mają one również wydźwięk socjalny. (Abstrahuję w tym miejscu od słusznych skądinąd postulatów dotyczących ograniczenia nadmiernej biurokracji.)

Przed Tymochowiczem i spółką stoi teraz trudne zadanie, w jaki sposób zadowolić jednocześnie - ultraliberalny - były elektorat Korwina-Mikke oraz - socjaldemokratyczny - były elektorat Samoobrony RP czy po części także SLD. Czy Palikot pozostanie "jednonożnym prawicowcem" i "jednonożnym lewicowcem", idąc w dwóch rozbieżnych kierunkach, czy raczej zdecyduje się na obranie jednego z nich? Warto by również zapytać, czy w ogóle zamierza realizować jakikolwiek program (co w dobie "postpolityki" nie stanowi wszak o jej meritum)?

Anna Kowalczyk

Na oficjalnej stronie partii Ruch Palikota został zamieszczony dokument programowy "Nowoczesna Polska", który był wcześniej programem stowarzyszenia Ruch Poparcia Palikota. Znajdują się w nim takie postulaty, jak m.in. wprowadzenie liniowego podatku 3 x 18 proc. (PIT, CIT, VAT), nie ma natomiast propozycji programowych dotyczących rynku i prawa pracy, polityki społecznej czy płacowej państwa (można w nim znaleźć jedynie wzmiankę o równych płacach dla mężczyzn i kobiet czy wydłużeniu wieku emerytalnego w zamian za "wzrost świadczeń za dłuższą pracę"). Jedyne zaś propozycje o charakterze socjalnym to dostęp za darmo do antykoncepcji i do Internetu, jak również refundacja zapłodnienia metodą in vitro.

Z kolei w programie działającego pod patronatem Ruchu Palikota - Ruchu Poparcia Przedsiębiorców (tutaj: http://ruchpoparciaprzedsiebiorcow.pl/?q=node/4 ) - obok postulatów dotyczących ograniczenia biurokracji - można znaleźć i takie, jak m.in. "uproszczenie kodeksu pracy", którego - jak czytamy - "słabą stroną są przepisy dotyczące czasu pracy".

Europejska Wiosna: Razem dla solidarnej Europy!
Warszawa, Kino Wisła, pl. Wilsona
23 czerwca (sobota), godz. 12.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

18 czerwca:

1929 - Urodził się Jürgen Habermas, niemiecki filozof i socjolog, kontynuator szkoły frankfurckiej, gł. przedstawiciel teorii krytycznej.

1929 - Początek VI plenum KC KPP odbywającego się w Berlinie, na którym działacze "większości" odsunięci zostają od kierowania partią; Julian Leszczyński-Leński sekretarzem generalnym.

1974 - Zachodnioniemiecki Bundestag przyjął legalizację aborcji na żądanie w pierwszych trzech miesiącach ciąży.

2007 - W Hawanie zmarła Vilma Espín, kubańska działaczka państwowa, rewolucjonistka, wieloletnia przewodnicząca Kubańskiej Federacji Kobiet.