Niedopracowany program Ruchu Palikota

[2011-11-05 18:50:58]

Jeśli oceniać sam program Ruchu Palikota to jest on mocno liberalny ekonomicznie, nie przewiduje natomiast praktycznie żadnych kompleksowych propozycji socjalnych. Jeśli oceniać wypowiedzi Palikota - typu podniesienie płacy minimalnej, zwolnienie osób najmniej zarabiających z podatku dochodowego czy poszerzenie praw lokatorów - to mają one również wydźwięk socjalny. (Abstrahuję w tym miejscu od słusznych skądinąd postulatów dotyczących ograniczenia nadmiernej biurokracji.)

Przed Tymochowiczem i spółką stoi teraz trudne zadanie, w jaki sposób zadowolić jednocześnie - ultraliberalny - były elektorat Korwina-Mikke oraz - socjaldemokratyczny - były elektorat Samoobrony RP czy po części także SLD. Czy Palikot pozostanie "jednonożnym prawicowcem" i "jednonożnym lewicowcem", idąc w dwóch rozbieżnych kierunkach, czy raczej zdecyduje się na obranie jednego z nich? Warto by również zapytać, czy w ogóle zamierza realizować jakikolwiek program (co w dobie "postpolityki" nie stanowi wszak o jej meritum)?

Anna Kowalczyk

Na oficjalnej stronie partii Ruch Palikota został zamieszczony dokument programowy "Nowoczesna Polska", który był wcześniej programem stowarzyszenia Ruch Poparcia Palikota. Znajdują się w nim takie postulaty, jak m.in. wprowadzenie liniowego podatku 3 x 18 proc. (PIT, CIT, VAT), nie ma natomiast propozycji programowych dotyczących rynku i prawa pracy, polityki społecznej czy płacowej państwa (można w nim znaleźć jedynie wzmiankę o równych płacach dla mężczyzn i kobiet czy wydłużeniu wieku emerytalnego w zamian za "wzrost świadczeń za dłuższą pracę"). Jedyne zaś propozycje o charakterze socjalnym to dostęp za darmo do antykoncepcji i do Internetu, jak również refundacja zapłodnienia metodą in vitro.

Z kolei w programie działającego pod patronatem Ruchu Palikota - Ruchu Poparcia Przedsiębiorców (tutaj: http://ruchpoparciaprzedsiebiorcow.pl/?q=node/4 ) - obok postulatów dotyczących ograniczenia biurokracji - można znaleźć i takie, jak m.in. "uproszczenie kodeksu pracy", którego - jak czytamy - "słabą stroną są przepisy dotyczące czasu pracy".

Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

25 czerwca:

1678 - Wenecjanka Elena Cornaro Piscopia jako pierwsza kobieta otrzymała stopień naukowy doktora.

1903 - W Motihari w Bengalu urodził się George Orwell (właśc. Eric Arthur Blair), pisarz, socjalista; walczył w czasie wojny domowej w Hiszpanii w szeregach Milicji Robotniczej POUM.

1976 - Po zapowiedzi podwyżki cen żywności w całym kraju wybuchły strajki. Protestowało łącznie ok. 80 tys. osób w ponad 50 zakładach, w 24 województwach. Najgwałtowniejszy przebieg miały protesty w Radomiu, Ursusie oraz Płocku.

1984 - Zmarł na AIDS Michel Foucault, francuski filozof i historyk. Przedstawiciel poststrukturalizmu. W latach 1950-53 członek Francuskiej Partii Komunistycznej.

2003 - Holenderskie feministki z organizacji Kobiety na falach wpłynęły statkiem Langenort do portu we Władysławowie.