Niedopracowany program Ruchu Palikota

[2011-11-05 18:50:58]

Jeśli oceniać sam program Ruchu Palikota to jest on mocno liberalny ekonomicznie, nie przewiduje natomiast praktycznie żadnych kompleksowych propozycji socjalnych. Jeśli oceniać wypowiedzi Palikota - typu podniesienie płacy minimalnej, zwolnienie osób najmniej zarabiających z podatku dochodowego czy poszerzenie praw lokatorów - to mają one również wydźwięk socjalny. (Abstrahuję w tym miejscu od słusznych skądinąd postulatów dotyczących ograniczenia nadmiernej biurokracji.)

Przed Tymochowiczem i spółką stoi teraz trudne zadanie, w jaki sposób zadowolić jednocześnie - ultraliberalny - były elektorat Korwina-Mikke oraz - socjaldemokratyczny - były elektorat Samoobrony RP czy po części także SLD. Czy Palikot pozostanie "jednonożnym prawicowcem" i "jednonożnym lewicowcem", idąc w dwóch rozbieżnych kierunkach, czy raczej zdecyduje się na obranie jednego z nich? Warto by również zapytać, czy w ogóle zamierza realizować jakikolwiek program (co w dobie "postpolityki" nie stanowi wszak o jej meritum)?

Anna Kowalczyk

Na oficjalnej stronie partii Ruch Palikota został zamieszczony dokument programowy "Nowoczesna Polska", który był wcześniej programem stowarzyszenia Ruch Poparcia Palikota. Znajdują się w nim takie postulaty, jak m.in. wprowadzenie liniowego podatku 3 x 18 proc. (PIT, CIT, VAT), nie ma natomiast propozycji programowych dotyczących rynku i prawa pracy, polityki społecznej czy płacowej państwa (można w nim znaleźć jedynie wzmiankę o równych płacach dla mężczyzn i kobiet czy wydłużeniu wieku emerytalnego w zamian za "wzrost świadczeń za dłuższą pracę"). Jedyne zaś propozycje o charakterze socjalnym to dostęp za darmo do antykoncepcji i do Internetu, jak również refundacja zapłodnienia metodą in vitro.

Z kolei w programie działającego pod patronatem Ruchu Palikota - Ruchu Poparcia Przedsiębiorców (tutaj: http://ruchpoparciaprzedsiebiorcow.pl/?q=node/4 ) - obok postulatów dotyczących ograniczenia biurokracji - można znaleźć i takie, jak m.in. "uproszczenie kodeksu pracy", którego - jak czytamy - "słabą stroną są przepisy dotyczące czasu pracy".

Czy jest lewica w Polsce ?
Wrocław, ul. Bogusławskiego 41
29 października (niedziela), godz. 17.00
DZIEŃ SPOTKAŃ Z OKAZJI 100. ROCZNICY REWOLUCJI PAŹDZIERNIKOWEJ
Warszawa, ul. Długa, 29, I piętro, sala 115
4 listopada (sobota), godz. 15.00 - 19.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

24 października:

1929 - Krach na giełdzie nowojorskiej zapoczątkował tzw. wielki kryzys.

1934 - Prezydent RP Ignacy Mościcki wydał rozporządzenie o utworzeniu Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (ZUS).

1936 - W Hiszpanii sformowano batalion im. Jarosława Dąbrowskiego pod dowództwem Bolesława (Stanisława) Ulanowskiego.

1942 - Gwardia Ludowa dokonała pierwszego zamachu bombowego na Café Club.

1943 - Oddział GL im. gen. Józefa Bema stoczył całodzienną bitwę z obławą niemiecką w lasach na Diablej Górze na Kielecczyźnie.

1956 - Imre Nagy został premierem Węgier.

1956 - Władysław Gomułka wygłosił przemówienie do kilkuset tysięcy osób podczas wiecu na Placu Defilad w Warszawie.

1970 - Salvador Allende został wybrany prezydentem Chile.

2005 - W Detroit zmarła Rosa Parks, amerykańska działaczka na rzecz praw człowieka, będąca symbolem walki z segregacją rasową.