Dariusz Zalega: Czy to lud amerykański szturmował Kapitol?

[2021-01-07 21:31:26]

Lud w obronie Trumpa – takie pierwsze komentarze mogą przyjść do głowy dziennikarzom mediów bogoojczyźnianych w Polsce. Rzecz w tym, że pojęcie ludu jest dość nieprecyzyjne. Wprawdzie najbardziej folklorystyczni z okupantów Kapitolu wyglądają raczej na niską, niską, bardzo niską klasę średnią, ale kobieta, która zginęła była akurat właścicielką firmy i miała za sobą służbę w wojskach lotniczych USA (a więc i sporą kasę). To specyficzny lud Trumpowy, który sam sobie ukształtował Trump, podobnie jak swój lud chcą sobie wymodelować Orban czy Kaczyński.

O wiele bardziej ludowa była jednak ostatnia fala protestów BLM w Stanach Zjednoczonych. Bo lud amerykański to nie tylko mieszkańcy zapadłych wsi w Idaho, ale też pracownicy służby zdrowia, nauczyciele, czarni robotnicy zakładów motoryzacyjnych, latynoscy robotnicy rolni, czy nawet biali studenci, którzy nie mają z czego spłacić swoich kredytów uczelnianych. Tak samo zresztą ostatnie protesty kobiet w Polsce pokazały, że ten prawdziwy lud jest daleki od mitycznego budowanego przez obóz władzy.

Tragifarsa w Kapitolu pokazuje jednak jeszcze coś innego – to konsekwencja wejścia w świat postpolityki, TINy (Świata bez alternatywy). Kiedyś wszystko było łatwe – któraś partia coś zapewniała, miała poparcie określonej grupy społecznej, miała program (choć tego nie idealizuję). Dziś liczą się emocje, bo wszak nie ma alternatywy... I wiele środowisk żądnych władzy (i związanych z tym pieniędzy), dostrzegła, że łatwo można do tego dojść kierując głos części społeczeństwa przeciwko elitom, których granice sami określają (bo wszak sami do nich należą).

Rzut oka wstecz… Lewica i ruch robotniczy rodziły się kiedyś na polu racjonalnym. Walki o podział wypracowanego bogactwa, walki o dostęp do sfery publicznej. Był w tym racjonalizm, choć okraszony i romantyzmem i mesjanizmem. Obecne ruchy „antysystemowe” (piszę w cudzysłowie, bo tak naprawdę dominującego systemu nie podważają, tylko mają zapewnić dominację określonej grupie oligarchów) wychodzą poza te racjonalne podziały. Tym bardziej, że zawarte są w nich istniejące od dawna na prawicy wizje spiskowe – antyżydowskie, antymasońskie, a obecnie antyszczepionkowe, itp. Nie na darmo większość wierzących i praktykujących spiskowców sytuuje się w Europie, jak i w Polsce na prawicy i to skrajnej.

Podczas protestów w USA udało się rozbroić dwie bomby. Niedawno w Polsce zatrzymano grupę, która szykowała zamachy przeciwko „islamizacji Europy”. Te skrajnie prawicowe ruchy są bowiem przesiąknięte kultem siły i przemocy. I to kolejny odnośnik do czasów, gdy niejaki Mussolini niemal 99 lat temu prowadził marsz na Rzym.

Dariusz Zalega

Konferencja "Związki zawodowe w II RP (1918-1939)"
Warszawa, X Pawilon Cytadeli
3 grudnia (sobota), godz. 12.00-15.00
Lewica po neoliberalizmie
Wrocław, Wydział Nauk Społecznych Uniwersyteu Wrocławskiego
25.11.2022 (piątek), od godz. 10.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

1 grudnia:

1929 - W Warszawie ukonstytuowało się Robotnicze Towarzystwo Służby Społecznej powstałe z inicjatywy Centralnego Wydziału Kobiecego CKW PPS.

1934 - W Leningradzie zamordowano na polecenie Stalina członka Biura Politycznego i sekretarza KC WKP(b) Siergieja Kirowa; początek represji przeciwko działaczom partyjnym i kadrze Armii Czerwonej.

1955 - Czarnoskóra Rosa Parks nie ustąpiła białemu miejsca w autobusie w Montgomery (Alabama). Początek bojkotu autobusów, który trwał 381 dni i uczynił Martina Luthera Kinga przywódcą ruchu na rzecz równouprawnienia czarnej ludności w USA.

1987 - Zmarł James Baldwin, pisarz afroamerykański. Aktywnie wspierał działalność Martina Luthera Kinga i ruch praw obywatelskich.

1996 - Zmarła Zofia Wasilkowska, polityk polskiej lewicy, wieloletnia sędzia Izby Cywilnej Sądu Najwyższego, pierwsza kobieta-minister w historii Polski.

2011 - Zmarła Christa Wolf, niemiecka pisarka, czołowa postać literatury NRD.

2011 - Ałmazbek Atambajew (SDPK) został prezydentem Kirgistanu.

2018 - Andrés Manuel López Obrador (MORENA) został prezydentem Meksyku.