Konwencja programowa Lewicy w Poznaniu

[2023-09-10 12:59:50]

W sobotę, 9 września, w Poznaniu odbyła się konwencja programowa Lewicy. Przedstawiono postulaty związane z wynagrodzeniem nauczycieli, artystów i służby zdrowia. Udział wzięli zarówno krajowi liderzy lewicy parlamentarnej, jak Magdalena Biejat i Adrian Zandberg, oraz poznańscy politycy: Katarzyna Uberhan, Katarzyna Kretkowska i Dawid Majewski.

Adrian Zandberg zaakcentował na wstępie, że Lewica nie wejdzie do rządu z Konfederacją, jeśli na to zdecydują się Koalicja Obywatelska i Trzecia Droga.

Na konwencji szeroko podjęto temat pracy i pracowników. Katarzyna Ueberhan wspomniała o konieczności likwidacji luki płacowej, czyli nierówności w wynagradzaniu kobiet i mężczyzn, a także o złożeniu w Sejmie projektu ustawy o powołaniu rzecznika praw pracowniczych. Jak powiedziała: "Mamy w naszym kraju już rzecznika praw obywatelskich, mamy rzecznika przedsiębiorców, mamy inspekcję pracy, ale te instytucje nie chronią wszystkich. Nie chronią tych na "umowach śmieciowych", nie chronią samozatrudnionych, nie chronią tych wykonujących pracę zależną, dlatego zawalczyłam o to by to zmienić".

Po wystąpieniu Ueberhan, na mównicę wszedł Dawid Majewski, który podniósł postulat powszechnych ubezpieczeń artystów i wyższych płac w publicznych instytucjach kulturalnych, które miałyby osiągnąć poziom co najmniej 130 proc. pensji minimalnej w gospodarce.

Kolejną prelegentką była Katarzyna Kretkowska, która zapowiedziała podniesienie pensji w oświacie i odchudzenie programów szkolnych. Skonstatowała, iż za rządów PIS nakłady na edukację spadły poniżej 2 proc PKB. Lewica ma podnieść te nakłady do co najmniej 3 proc., zaś wynagrodzenia nauczycielskie o 20 proc.: "Zadbamy aby tempo wzrostu płac w oświacie było szybsze niż tempo inflacji. Odchudzimy programy szkolne, odchudzimy podręczniki, damy przestrzeń nauczycielom na ich własną kreatywność i własne metody pracy. Wreszcie zasypiemy lukę oświatową, dołożymy samorządom brakujące dzisiaj dramatycznie środki" - stwierdziła.

Na temat sytuacji w służbie zdrowia wypowiedział się z kolei Tadeusz Tomaszewski. Zapowiedział, iż w nowej kadencji Sejmu Lewica podniesie ręce za obywatelskim projektem ustawy o wynagrodzeniach w służbie zdrowia.

W przemówieniu Anny Marii Żukowskiej padła zapowiedź, iż Lewica postara się o to, aby doszło do powszechnej konwersji umów-zleceń na umowy o pracę, jeśli świadczenie pracy jest długotrwałe i odbywa się w stałym miejscu.

Magdalena Biejat zapowiedziała natomiast powstanie 100 tys. nowych miejsc w żłobkach współfinansowanych przez Unię Europejską.

Na końcu, w przemówieniach Anny Marii Żukowskiej i Włodzimierza Czarzastego Lewica zapowiedziała również wprowadzenie minimalnej stawki godzinowej na stażach, zwiększenie ilości wydziałów sądów pracy oraz wprowadzenie 35-godzinnego tygodnia pracy. Wspomniano również o postulacie 35-dniowego urlopu w ciągu roku.

Tomasz Rysz

PROTESTY ROZLEWAJĄ SIĘ W CAŁEJ EUROPIE – O CO WALCZĄ ROLNICY?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
14 lutego 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

25 lutego:

1944 - Powstała Centralizacja Stronnictw Demokratycznych, Socjalistycznych i Syndykalistycznych – porozumienie polityczne skupiające ugrupowania lewicowe: Robotniczą Partię Polskich Socjalistów, Polskie Stronnictwo Demokratyczne, Polską Ludową Akcję Niepod

1950 - Urodził się Néstor Kirchner, polityk argentyński, peronista o odchyleniu lewicowym, gubernator prowincji Santa Cruz; 2003-2007 prezydent Argentyny.

1984 - Ponad 500 osób zginęło w wyniku eksplozji ropociągu w mieście Cubatão w brazylijskim stanie São Paulo.

1986 - Prawicowy, filipiński dyktator Ferdinand Marcos został zmuszony do ucieczki z kraju. Funkcję prezydenta objęła liderka opozycji Corazon Aquino.

1993 - Pod zarzutem przyjęcia łapówki aresztowano Wojciecha Dobrzyńskiego, dyrektora biura Klubu Parlamentarnego Porozumienia Centrum.

1993 - Początek 48-godzinnego strajku generalnego w regionie łódzkim.

1994 - Żydowski osadnik Baruch Goldstein otworzył ogień do modlących się w Grocie Praojców w Hebronie Palestyńczyków, zabijając 29 osób.

1994 - Odbył się Kongres Jedności PPS, w wyniku którego scalono cztery odłamy partii (bez PPS Ikonowicza).

1996 - Kolejny Kongres Jedności PPS - ostateczne scalenie wszystkich partii używających nazwy PPS.

2013 - We Włoszech centrolewicowa koalicja wygrała przedterminowe wybory parlamentarne.