Poznań: Demonstracja w obronie Rozbratu

[2010-03-21 12:30:57]

20 marca przed 18.00 rozpoczęła się demonstracja pod hasłem "Rozbrat - decydujące starcie". Wzięło w niej udział ok. 1500-2000 osób, w tym m.in. działacze Federacji Anarchistycznej, Inicjatywy Pracowniczej, Lewicowej Alternatywy, Młodych Socjalistów i "Krytyki Politycznej" oraz wielu gości z zagranicy.

Powodem akcji była mająca się odbyć 26 marca licytacja terenu, na którym znajduje się skłot. Był to również wyraz niezgody na lekceważenie przez władze miasta głosu mieszkańców i na prywatyzację przestrzeni publicznej.

Demonstranci zebrani na Placu Dwóch Krzyży początkowo wysłuchali kilku krótkich przemówień, po czym powoli, w dźwiękach samby, ruszyli w stronę Starego Rynku. Skandowano hasła: "Politycy i deweloperzy, takim świniom nikt nie wierzy!", "Miasto to nie firma!", "Miasto obronimy, deweloperów stąd wygonimy", "Kupując Rozbrat kupujesz kłopoty!" oraz "Rozbrat zostaje".

Ok. 19.30 na jednej z kamienic Starego Rynku, po przemówieniach przedstawicieli Lewicowej Alternatywy oraz skłotu CRK z Wrocławia, wyświetlono trzy krótkie filmy na temat Rozbratu. Były one na bieżąco komentowane przez organizatorów.

Następnie w dymie rac i dźwiękach wysuniętej na czoło demonstracji samby aktywiści udali się na Plac Kolegiacki, gdzie spalono kukłę prezydenta Ryszarda Grobelnego i ostrzelano racami Urząd Miasta oraz wywieszono na nim czarno-czerwoną flagę.

Demonstracja przebiegła spokojnie, policja na krótko zatrzymała kilka osób.

27 lipca:

1794 - Przewrót 9 thermidora we Francji i aresztowanie Maksymiliana Robespierre'a.

1830 - Francja: Rewolucja Lipcowa. W dzień po tym jak król Karol X podjął decyzję o rozwiazaniu parlamentu, znacznym ograniczeniu praw wyborczych i zaostrzeniu cenzury, paryscy robotnicy i studenci wznieśli na ulicach barykady.

1904 - W Tomaszowie Mazowieckim urodził się Oskar Lange, wybitny polski ekonomista i polityk. W latach 1927-48 w PPS, następnie w PZPR.

1946 - W Paryżu zmarła Gertrude Stein, amerykańska pisarka, poetka i feministka.

1993 - Cła nałożone przez USA na polską stal uczyniły jej eksport do tego kraju nieopłacalnym.

1996 - 2 osoby zginęły, a ponad 100 zostało rannych w zamachu bombowym w trakcie koncertu zorganizowanego z okazji odbywających się w Atlancie igrzysk olimpijskich.

2006 - 4 górników zginęło w wyniku tąpnięcia w KWK "Pokój" w Rudzie Śląskiej.