Bank of England odmawia wydania złota Wenezueli

[2018-11-13 08:51:04]

Bank of England odmówił przekazania Wenezueli zdeponowanych w nim 14 ton złota o wartości ok. 550 mln dolarów. Powodem tej decyzji mają być obawy, dlaczego Nicolas Maduro zamierza sprowadzić wenezuelskie złoto do kraju.

Brytyjscy urzędnicy oświadczyli, iż podjęto wiele środków mających na celu zapobieganie praniu pieniędzy w Wenezueli, dlatego też złoto zostanie dostarczone do Ameryki Południowej tylko wówczas gdy wenezuelskie władze wyjaśnią swoją decyzję i przedstawią im plany wykorzystania złota.

Centralny Bank Wenezueli nie odniósł się sprawy.

Jeszcze w 2014 r. Wenezuela posiadała ponad 360 ton złota, które rozlokowane było w różnych bankach na całym świecie. Rezerwy złota zaczęły szybko topnieć wraz z narastającym kryzysem. Ich poziom w pierwszym kwartale 2018 r. wynosił prawdopodobnie jedynie 150 ton.

Złoto używane jest oczywiście w celu zapewnienia jakiejkolwiek płynności finansowej poprzez sprzedaż, zastaw lub zastaw zakończony sprzedażą z powodu braku możliwości spłaty. Sankcje nakładane przez USA powodują, że rezerwy dewiz Wenezueli topnieją w bardzo szybkim tempie. Wśród najnowszych sankcji jest m.in. zakaz kupowania złota przez obywateli USA od obywateli czy rządu Wenezueli.

wch

fot. Wikimedia Commons

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

23 stycznia:

1793 - Konwencja podziałowa rosyjsko-pruska w Petersburgu w sprawie II rozbioru Polski, motywowana szerzeniem się "zarazy jakobińskiej".

1873 - W Błażkowej urodził się Karol Irzykowski, prozaik, dramaturg, krytyk literacki, teoretyk filmu, współpracownik "Robotnika".

1891 - W Ales na Sardynii urodził się Antonio Gramsci działacz robotniczy, teoretyk marksizmu, filozof.

1898 - W Rydze urodził się Siergiej Eisenstein, wybitny radziecki reżyser, scenarzysta, montażysta, operator filmowy, scenograf filmowy i teatralny oraz teoretyk filmu.

1940 - NKWD aresztowała we Lwowie grupę lewicowych pisarzy polskich, m.in. Władysława Broniewskiego, Aleksandra Wata, Tadeusza Peipera i Anatola Sterna.

1998 - W wyniku poparzeń zmarł Alfredo Ormando, włoski pisarz, który podpalił się na Placu św. Piotra w Watykanie w proteście przeciwko postawie i polityce Kościoła katolickiego wobec chrześcijan o orientacji homoseksualnej.

2002 - W Paryżu zmarł Pierre Bourdieu, wybitny francuski socjolog, twórca teorii władzy symbolicznej.

2007 - W Warszawie zmarł Ryszard Kapuściński, wybitny reportażysta, dziennikarz, publicysta, poeta i fotografik.

2014 - Catherine Samba-Panza jako pierwsza kobieta w historii kraju przejęła obowiązki prezydenta Republiki Środkowoafrykańskiej.