Bank of England odmawia wydania złota Wenezueli

[2018-11-13 08:51:04]

Bank of England odmówił przekazania Wenezueli zdeponowanych w nim 14 ton złota o wartości ok. 550 mln dolarów. Powodem tej decyzji mają być obawy, dlaczego Nicolas Maduro zamierza sprowadzić wenezuelskie złoto do kraju.

Brytyjscy urzędnicy oświadczyli, iż podjęto wiele środków mających na celu zapobieganie praniu pieniędzy w Wenezueli, dlatego też złoto zostanie dostarczone do Ameryki Południowej tylko wówczas gdy wenezuelskie władze wyjaśnią swoją decyzję i przedstawią im plany wykorzystania złota.

Centralny Bank Wenezueli nie odniósł się sprawy.

Jeszcze w 2014 r. Wenezuela posiadała ponad 360 ton złota, które rozlokowane było w różnych bankach na całym świecie. Rezerwy złota zaczęły szybko topnieć wraz z narastającym kryzysem. Ich poziom w pierwszym kwartale 2018 r. wynosił prawdopodobnie jedynie 150 ton.

Złoto używane jest oczywiście w celu zapewnienia jakiejkolwiek płynności finansowej poprzez sprzedaż, zastaw lub zastaw zakończony sprzedażą z powodu braku możliwości spłaty. Sankcje nakładane przez USA powodują, że rezerwy dewiz Wenezueli topnieją w bardzo szybkim tempie. Wśród najnowszych sankcji jest m.in. zakaz kupowania złota przez obywateli USA od obywateli czy rządu Wenezueli.

wch

fot. Wikimedia Commons

WARTOŚCI RODZINNE I PRAWICOWA POLITYKA NIENAWIŚCI
ZOOM
8 lipca (środa), godz. 18.30

8 lipca:

1917 - PPS przeszło do opozycji wobec państw centralnych.

1945 - Urodziła się Micheline Calmy-Rey, szwajcarska działaczka polityczna, członkini Szwajcarskiej Partii Socjaldemokratycznej. W 2007 r. pełniła funkcję prezydenta tego kraju.

1950 - Urodziła się Ewa Hołuszko, działaczka "Solidarności" w okresie PRL, badaczka mniejszości narodowych, działaczka na rzecz osób transpłciowych.

1980 - Rozpoczął się strajk w zakładach WSK w Świdniku zapoczątkowujący falę strajków w Polsce i przemiany polityczne.

2004 - Socjaldemokrata Heinz Fischer został prezydentem Austrii.

2015 - Raimonds Vējonis, lider Łotewskiej Partii Zielonych, został prezydentem Łotwy.