Wciąż szybki wzrost cen

[2020-07-15 11:29:00]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane na temat wzrostu cen towarów i usług konsumpcyjnych w czerwcu 2020 roku. W stosunku do czerwca 2019 roku ceny wzrosły o 3,3%. Względem maja bieżącego roku ceny wzrosły o 0,6%.

W czerwcu ceny usług były o 7,4% wyższe niż rok wcześniej. W przypadku towarów zmiana wyniosła 1,8%. GUS wskazuje, że w ciągu ostatniego roku nastąpił znaczący wzrost cen żywności i napojów bezalkoholowych – o 5,7%, a samej żywności o 6,1%. Znacząco wzrosły też koszty użytkowania mieszkania lub domu i nośniki energii – o 7,5%, restauracji i hoteli – o 6,0%, zdrowia i edukacji – po 5,6%. Spadły ceny transportu – o 11,4% oraz odzieży i obuwia – o 3,2%.

W bardziej szczegółowych danych GUS pokazuje, że w ciągu ostatniego roku nastąpił wysoki wzrost cen owoców – o 27,7%, pieczywa – 9,0%, ryżu i mleka – po 8,1%, mięsa – 6,7%, w tym wędlin – 10,4%. Spoza żywności nastąpił bardzo duży wzrost cen wywozu śmieci – aż o 54,0% oraz usług finansowych świadczonych przez banki i inne instytucje – o 39,3%, usług stomatologicznych – o 14,7%, energii elektrycznej – o 11,7%.

Piotr Szumlewicz

5 sierpnia:

1895 - W Londynie zmarł Fryderyk Engels.

1908 - Zmarł Walery Wróblewski, działacz rewolucyjno-demokratyczny, dowódca w powstaniu styczniowym, generał Komuny Paryskiej, działacz Związku Zagranicznego Socjalistów Polskich.

1915 - Początek konferencji w Zimmerwaldzie, na której doszło do konsolidacji lewicy antywojennej.

1936 - KCZZ (Komisja Centralna Związków Zawodowych) wezwała związkowców do zbierania funduszy na pomoc dla rodzin poległych obrońców Republiki Hiszpańskiej.

1944 - W Sulejówku zmarł Jędrzej Moraczewski, działacz PPSD i PPS, minister w rządzie Daszyńskiego, następnie premier.

1944 - Poległ Bolesław Dratwa, radny miasta Warszawy, sekretarz Warszawskiego Okręgowego Komitetu Robotniczego PPS, sekretarz Rady Klasowych Związków Zawodowych.

1964 - Lotnictwo amerykańskie rozpoczęło bombardowania Wietnamu Północnego.

1981 - USA: Ronald Reagan nakazał zwolnienie z pracy 11 359 strajkujących kontrolerów lotu.

2005 - Zmarła Françoise d'Eaubonne, francuska pisarka, eseistka i poetka, przeciwniczka wojen i kary śmierci; zapoczątkowała ruch ekofeministyczny.