10. rocznica śmierci Jolanty Brzeskiej

[2021-03-01 11:28:01]

W 10. rocznicę zamordowania Jolanty Brzeskiej odbędzie się w Warszawie szereg wydarzeń upamiętniających:

13:00 - na mokotowskim skwerze Jolanty Brzeskiej odbędzie się składanie kwiatów. Iwicka 19 (z udziałem posłanek i posłów partii Razem)

14:30 - składanie zniczy pod siedzibą Ministerstwa Sprawiedliwości i apel o przeprowadzenia śledztwa. Al. Ujazdowskie 11 (organizuje WSL i anarchiści)

18:00 - upamiętnienie Jolanty Brzeskiej pod jej domem organizowane przez Komitet Obrony Praw Lokatorów. Nabielaka 9

19:00 - hołd Brzeskiej po prawej stronie Wisły - Szmulki, Łochowska 1/29 (organizuje Stowarzyszenie Dla Pragi)

Jolanta Brzeska, działaczka Warszawskiego Stowarzyszenia Lokatorów pozostawała w konflikcie z Markiem Mossakowskim, jednym z najbardziej znanych warszawskich kamieniczników, próbującym wyrzucić ją z mieszkania w którym zamieszkiwała. Dzięki reprywatyzacji Mossakowski stał się właścicielem kilkudziesięciu budynków w całej Warszawie.

Spalone ciało Jolanty Brzeskiej zostało znalezione 1 marca 2011 r. w znajdującym się na obrzeżach Warszawy Lesie Kabackim. Policja nie ustaliła w jaki sposób się tam znalazła.

Przez długi czas policja i prokuratura utrzymywały, że doszło do samobójstwa. Dopiero w marcu 2013 r. biegli sądowi wydali ekspertyzę, z której wynikało, że Jolanta Brzeska nie miała skłonności samobójczych i doszło najprawdopodobniej do zabójstwa.

lr, pc, wch

DLACZEGO MÓWIMY „OTWORZYĆ GRANICE”?
ZOOM
15 września (środa), godz. 18.30
NOWA ZIMNA WOJNA A WOJNA O KLIMAT
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
Czwartek,23.09.2021
20 LAT „WOJNY Z TERRORYZMEM" – WOJNA, OPÓR I KLĘSKI IMPERIALIZMU
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
8 września (środa), godz. 18.30

19 września:

1893 - Urodził się Mieczysław Niedziałkowski, działacz PPS, najmłodszy poseł w pierwszym sejmie II RP, 1927-39 redaktor naczelny "Robotnika".

1893 - Nowa Zelandia, jako pierwszy kraj na świecie, przyznała kobietom prawa wyborcze.

1938 - Hiszpania: Początek ciężkich walk XIII Brygady Międzynarodowej nad Ebro.

1946 - Islandia: Amerykańskie wojska okupacyjne opuściły wyspę.

1953 - W fabryce na Żeraniu wyprodukowano pierwszy polski silnik do samochodu FSO Warszawa M-20.

1976 - Szwecja: Po 44 latach nieprzerwanego sprawowania rządów socjaldemokraci (SAP) przegrali wybory parlamentarne.

1982 - Szwecja: Socjaldemokraci powrócili do władzy.

1985 - Zmarł Italo Calvino, jeden z najważniejszych włoskich pisarzy i eseistów XX wieku; 1945-56 dziennikarz komunistycznego dziennika "L'Unita".

1987 - Zmarł Einar Gerhardsen, norweski polityk, trzykrotny premier Norwegii w latach 1945-51, 1955-63 oraz 1963-65, członek Norweskiej Partii Pracy. Stworzył plan odbudowy Norwegii po drugiej wojnie światowej.

1993 - W wyborach parlamentarnych w Polsce SLD uzyskało 20,4% głosów (171 mandatów), PSL - 15,4% (132), UD - 10,6% (74), UP - 7,28% (41).

2004 - Niemcy: Wybory do Landtagu Brandenburgii wygrała SPD przed PDS.