Kaganiec Wolności
2009-11-07 09:07:06

Uchwała Rady Naczelnej PPS Nr 2/3
w sprawie reprezentacji PPS na zewnątrz
z dnia 26 września 2009 roku

(...)
Prezydium RN uchwałą udziela pełnomocnictw i upoważnień osobom fizycznym w sprawie reprezentacji politycznej PPS, określając cel, zakres i czas trwania reprezentacji.
CKW uchwałą udziela pełnomocnictw i upoważnień osobom fizycznym w sprawie reprezentacji PPS, w tym reprezentacji w sprawach cywilno-prawnych, określając cel, zakres i czas trwania tej reprezentacji.
Wszelkie samowolne - indywidualne bądź grupowe – występowanie w imieniu partii, używanie nazwy lub logo partii stanowi naruszenie Statutu PPS oraz niesie konsekwencje cywilno-prawne.
Rada Naczelna PPS cofa i odwołuje wszystkie upoważnienia i pełnomocnictwa do występowania w imieniu PPS, używania nazwy lub logo PPS wydane przed XL Kongresem PPS.

Do wczoraj byłem w stanie traktować ten zapis jako bubel prawny, dopóki nie został wywarty na mnie nacisk abym usunął z "avatara" bloga znak PPS (notabene ta interpretacja znaku graficznego partii jest dziełem mojej żony Anety i podlega zgodnie z jej decyzją częściowej ochronie prawnej - chodzi o podanie autora i źródła, o czym zdają się zapominać niektórzy pretorianie nowego porządku). Nie zwykłem sprawiać przykrości moim lubelskim towarzyszom i dlatego znak zmienię, nie jest to dla mnie rzecz, która jakoś we mnie uderzy. Natomiast uchwała jaką wydała Rada Naczelna, pod wpływem szerzących wolność i demokrację nowych członków PPS, powoduje, że chęć użycia logo np. na plakacie informującym o debacie czy zaproszeniu na lokalną konferencję itp. wymagać będzie pełnomocnictwa RN. Czy noszenie znaczka PPS w klapie jest też "samowolnym indywidualnym użyciem logo"? Bo znaczek w klapie, który sugeruje członkostwo w PPS jest takim "avatarem" osoby, która go nosi. Mam nadzieję, że skrupulatność z jaką zadziałano w moim przypadku dotyczyć będzie także moich nowych współtowarzyszy w całym kraju, którzy chętnie wypowiadają się w imieniu PPS.

poprzedninastępny komentarze