Iran na celowniku

[2005-01-17 21:58:21]

Czyżby ekipa Busha, nie bacząc na niekończące się, krwawe uwikłanie w Iraku, zamierzała zaangażować się w kolejną wojenną awanturę? Świadczyłoby to o całkowitym zaślepieniu i oderwaniu tych ludzi od realiów. Zagrożenie nuklearne ze strony Iranu jest równie wydumane, jak w przypadku Iraku. Jednakże kraj ten może skutecznie zablokować Cieśninę Ormuz - wrota Zatoki Perskiej. Ceny ropy naftowej błyskawicznie poszybowałyby wówczas w górę. Wchodzi w rachubę cena nawet 100 dol. za baryłkę. Neokonserwatyści nie biorą również pod uwagę, że w obliczu faktycznego ataku Irańczycy najprawdopodobniej poparliby jednak swoje władze. Iran jest trzykrotnie ludniejszy i czterokrotnie większy od Iraku. Tej wojny Amerykanie nie będą w stanie wygrać. Będzie tlić się całymi latami.

Waldemar Chamala

W najnowszym numerze "The New Yorker" znany amerykański dziennikarz śledczy Seymour Hersh twierdzi, że w Iranie już od pół roku działają amerykańscy komandosi. Ich zadaniem ma być wyznaczenie celów do przyszłego uderzenia z powietrza.

Według Hersha źródła wywiadowcze potwierdzają, że Iran jest kolejnym celem strategicznym administracji George'a Busha.

W artykule znalazło się również stwierdzenie, że amerykańskie siły specjalne otrzymały zgodę na prowadzenie tajnych operacji w 10 państwach Bliskiego Wschodu i południowej Azji.

Dziennikarz sugeruje, że celem tych działań może być nie tylko uderzenie na irańskie instalacje nuklearne, ale także ofensywa porównywalna z iracką, której celem byłoby obalenie obecnych władz irańskich.

DLACZEGO POLACY SIĘ NIENAWIDZĄ?
premiera 22 listopada (środa)
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

17 stycznia:

1814 - W Nemours urodził się Ludwik Mierosławski, polski generał, działacz polityczny, członek Centralizacji Towarzystwa Demokratycznego Polskiego, uczestnik powstania listopadowego, jeden z dyktatorów powstania styczniowego.

1840 - Urodził się Stefan Bobrowski, polski działacz niepodległościowy, członek lewicy "czerwonych", powstaniec styczniowy, członek Komitetu Centralnego Narodowego i Tymczasowego Rządu Narodowego.

1919 - Wybuch strajku 30 tys. śląskich górników; postulaty płacowe oraz żądanie odwołania oddziałów Grenzschutzu z terenu Górnego Śląska.

1943 - Zamachy Gwardii Ludowej na kina dla Niemców w Warszawie.

1961 - Zamordowano Patrice'a Lumumbę, pierwszego premiera Demokratycznej Republiki Konga.

1966 - Koło Palomares w Hiszpanii doszło do zderzenia dwóch amerykańskich samolotów wojskowych. W wyniku kolizji z bombowca B-52 wypadły 4 bomby wodorowe.

2011 - Rozpoczęły się antyrządowe protesty w Omanie.