Iran na celowniku

[2005-01-17 21:58:21]

Czyżby ekipa Busha, nie bacząc na niekończące się, krwawe uwikłanie w Iraku, zamierzała zaangażować się w kolejną wojenną awanturę? Świadczyłoby to o całkowitym zaślepieniu i oderwaniu tych ludzi od realiów. Zagrożenie nuklearne ze strony Iranu jest równie wydumane, jak w przypadku Iraku. Jednakże kraj ten może skutecznie zablokować Cieśninę Ormuz - wrota Zatoki Perskiej. Ceny ropy naftowej błyskawicznie poszybowałyby wówczas w górę. Wchodzi w rachubę cena nawet 100 dol. za baryłkę. Neokonserwatyści nie biorą również pod uwagę, że w obliczu faktycznego ataku Irańczycy najprawdopodobniej poparliby jednak swoje władze. Iran jest trzykrotnie ludniejszy i czterokrotnie większy od Iraku. Tej wojny Amerykanie nie będą w stanie wygrać. Będzie tlić się całymi latami.

Waldemar Chamala

W najnowszym numerze "The New Yorker" znany amerykański dziennikarz śledczy Seymour Hersh twierdzi, że w Iranie już od pół roku działają amerykańscy komandosi. Ich zadaniem ma być wyznaczenie celów do przyszłego uderzenia z powietrza.

Według Hersha źródła wywiadowcze potwierdzają, że Iran jest kolejnym celem strategicznym administracji George'a Busha.

W artykule znalazło się również stwierdzenie, że amerykańskie siły specjalne otrzymały zgodę na prowadzenie tajnych operacji w 10 państwach Bliskiego Wschodu i południowej Azji.

Dziennikarz sugeruje, że celem tych działań może być nie tylko uderzenie na irańskie instalacje nuklearne, ale także ofensywa porównywalna z iracką, której celem byłoby obalenie obecnych władz irańskich.

PPS dlaczego się nie udało, kupię!!!
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

13 grudnia:

1797 - W Düsseldorfie urodził się Heinrich Heine, poeta niemiecki, przyjaciel Karola Marksa.

1914 - Urodził się Alan Bullock, historyk brytyjski, autor znanej książki "Hitler i Stalin - żywoty równoległe". W 1977 r. opracował dla rządu laburzystowskiego raport, w którym postulował obsadzanie kierowniczych stanowisk robotnikami.

1923 - Polska uznała ZSRR.

1936 - W katowickiej kopalni "Eminencja" rozpoczął się strajk okupacyjny w obronie 220 górników zagrożonych zwolnieniem.

1937 - Chiny: Armia japońska zdobyła Nankin i dokonała masakry ludności cywilnej, mordując ok. 150 tys. ludzi.

1973 - 47 osób zginęło, a 17 zostało rannych w wyniku wybuchu gazu w hotelu robotniczym w czeskim Tachovie.

1981 - W Polsce wprowadzono stan wojenny.