Iran na celowniku

[2005-01-17 21:58:21]

Czyżby ekipa Busha, nie bacząc na niekończące się, krwawe uwikłanie w Iraku, zamierzała zaangażować się w kolejną wojenną awanturę? Świadczyłoby to o całkowitym zaślepieniu i oderwaniu tych ludzi od realiów. Zagrożenie nuklearne ze strony Iranu jest równie wydumane, jak w przypadku Iraku. Jednakże kraj ten może skutecznie zablokować Cieśninę Ormuz - wrota Zatoki Perskiej. Ceny ropy naftowej błyskawicznie poszybowałyby wówczas w górę. Wchodzi w rachubę cena nawet 100 dol. za baryłkę. Neokonserwatyści nie biorą również pod uwagę, że w obliczu faktycznego ataku Irańczycy najprawdopodobniej poparliby jednak swoje władze. Iran jest trzykrotnie ludniejszy i czterokrotnie większy od Iraku. Tej wojny Amerykanie nie będą w stanie wygrać. Będzie tlić się całymi latami.

Waldemar Chamala

W najnowszym numerze "The New Yorker" znany amerykański dziennikarz śledczy Seymour Hersh twierdzi, że w Iranie już od pół roku działają amerykańscy komandosi. Ich zadaniem ma być wyznaczenie celów do przyszłego uderzenia z powietrza.

Według Hersha źródła wywiadowcze potwierdzają, że Iran jest kolejnym celem strategicznym administracji George'a Busha.

W artykule znalazło się również stwierdzenie, że amerykańskie siły specjalne otrzymały zgodę na prowadzenie tajnych operacji w 10 państwach Bliskiego Wschodu i południowej Azji.

Dziennikarz sugeruje, że celem tych działań może być nie tylko uderzenie na irańskie instalacje nuklearne, ale także ofensywa porównywalna z iracką, której celem byłoby obalenie obecnych władz irańskich.

Europejska Wiosna: Razem dla solidarnej Europy!
Warszawa, Kino Wisła, pl. Wilsona
23 czerwca (sobota), godz. 12.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

23 czerwca:

1818 - W Krakowie odbył się uroczysty pogrzeb Tadeusza Kościuszki, przywódcy Insurekcji.

1937 - Decyzją Sztabu Generalnego Hiszpańskiej Armii Ludowej utworzono 150 Brygadę Międzynarodową im. Jarosława Dąbrowskiego, przekształconą następnie w XIII Brygadę Międzynarodową.

1944 - 5 Brygada AK Z. Szendzielarza "Łupaszki" zabiła w zamieszkanej gł. przez Litwinów wsi Dubinki 27 cywilów, w tym kobiety i dzieci.

1950 - Szwajcarskie Zgromadzenie Federalne odmówiło przyznania praw wyborczych kobietom.

1956 - W Egipcie kobiety uzyskały czynne i bierne prawa wyborcze.

1996 - Zmarł Andreas Papandreu, grecki polityk, przywódca socjaldemokratycznej partii PASOK. Stał na czele trzech rządów.

2013 - Opozycyjna lewicowa koalicja wygrała wybory parlamentarne w Albanii.