Iran na celowniku

[2005-01-17 21:58:21]

Czyżby ekipa Busha, nie bacząc na niekończące się, krwawe uwikłanie w Iraku, zamierzała zaangażować się w kolejną wojenną awanturę? Świadczyłoby to o całkowitym zaślepieniu i oderwaniu tych ludzi od realiów. Zagrożenie nuklearne ze strony Iranu jest równie wydumane, jak w przypadku Iraku. Jednakże kraj ten może skutecznie zablokować Cieśninę Ormuz - wrota Zatoki Perskiej. Ceny ropy naftowej błyskawicznie poszybowałyby wówczas w górę. Wchodzi w rachubę cena nawet 100 dol. za baryłkę. Neokonserwatyści nie biorą również pod uwagę, że w obliczu faktycznego ataku Irańczycy najprawdopodobniej poparliby jednak swoje władze. Iran jest trzykrotnie ludniejszy i czterokrotnie większy od Iraku. Tej wojny Amerykanie nie będą w stanie wygrać. Będzie tlić się całymi latami.

Waldemar Chamala

W najnowszym numerze "The New Yorker" znany amerykański dziennikarz śledczy Seymour Hersh twierdzi, że w Iranie już od pół roku działają amerykańscy komandosi. Ich zadaniem ma być wyznaczenie celów do przyszłego uderzenia z powietrza.

Według Hersha źródła wywiadowcze potwierdzają, że Iran jest kolejnym celem strategicznym administracji George'a Busha.

W artykule znalazło się również stwierdzenie, że amerykańskie siły specjalne otrzymały zgodę na prowadzenie tajnych operacji w 10 państwach Bliskiego Wschodu i południowej Azji.

Dziennikarz sugeruje, że celem tych działań może być nie tylko uderzenie na irańskie instalacje nuklearne, ale także ofensywa porównywalna z iracką, której celem byłoby obalenie obecnych władz irańskich.

Rekrutacja na Podyplomowe Gender Studies IBL PAN - do 19 października!
Warszawa, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72
do 19 października 2018 roku
Spotkania z kandydatami na prezydenta Warszawy: Rafał Trzaskowski
Warszawa, ul. Kopernika 36/40 (OPZZ, II piętro, sala im. Wiadernego)
1 października (poniedziałek), godz. 16.30
Co po turbokapitaliźmie?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
27 września (czwartek), godz. 17.00
Pokaz filmu "Solidarność według kobiet" w Amsterdamie
Amsterdam, Cinema of the Dam'd, ul. Overtoom 301
29 września (sobota), godz. 19.00

25 września:

1906 - Urodził się José Figueres Ferrer, polityk kostarykański. W latach 40-tych założył Partię Socjalemokratyczną, a następnie Partię Wyzwolenia Narodowego (PLN). W latach 1948-49, 1953-58 i 1970-74 prezydent Kostaryki.

1939 - Podczas nalotu lotnictwa niemieckiego na Warszawę zniszczony został dom przy ul. Wareckiej 7, siedziba CKW PPS, redakcji i drukarni "Robotnika".

1962 - Proklamowanie Algierskiej Republiki Ludowo-Demokratycznej.

1981 - Sandra Day O'Connor jako pierwsza kobieta została wybrana sędzią Sądu Najwyższego USA.

1996 - W Irlandii zamknięto ostatnie azyle sióstr magdalenek.

2003 - Zmarł Edward Said, amerykański teoretyk postkolonializmu. Autor m.in. "Orientalizmu".

2005 - W wyborach do Sejmu PiS zdobyło 26,99% (155 mandatów), PO - 24,14% (133), Samoobrona - 11,41% (56), SLD - 11,31% (55).

2008 - RPA: Kgalema Motlanthe został wybrany na prezydenta, zastępując na tym stanowisku Thabo Mbekiego.

2010 - We Wrocławiu odbył się II Marsz Równości, którego tematem przewodnim było poparcie dla związków partnerskich.