Demokratyczna Partia Lewicy popiera Komorowskiego w wyborach prezydenckich

[2010-05-10 21:44:37]

Rozumiem polityczny pragmatyzm. Jednak poparcie dla kandydata, który umożliwi probiznesowemu rządowi PO prywatyzację służby zdrowia, a być może szkolnictwa wyższego, wydaje się posunięciem sprzecznym z realizacją egalitarnych celów, jakie zazwyczaj przyświecają lewicy. Może – przy braku przekonania do kandydatury Napieralskiego – pozostawienie wyboru prezydenta sumieniu wyborców byłoby lepszym rozwiązaniem?

Jarosław Klebaniuk

Na stronie dpl.org.pl partia zamieściła apel wyborczy o poparcie w wyborach prezydenckich kandydata Platformy Obywatelskiej Bronisława Komorowskiego. W dokumencie znajduje się uzasadnienie tej decyzji. Kandydaturę Grzegorza Napieralskiego odrzucono, gdyż została zgłoszona bez jakichkolwiek konsultacji z ugrupowaniami i środowiskami wchodzącymi w skład Porozumienia Społecznego.

Zarząd Krajowy Demokratycznej Partii Lewicy wyraził też niepokój o to, że poparcie niemającego jego zdaniem szans na elekcję Napieralskiego może doprowadzić do powrotu IV Rzeczypospolitej i zalecił głosowanie na Komorowskiego, by zmniejszyć szanse na wybór Jarosława Kaczyńskiego, a także zaoszczędzić kilkadziesiąt milionów złotych, które kosztować może przeprowadzenie drugiej tury wyborów.

W odezwie wielokrotnie wspominany jest też z żalem Jerzy Szmajdziński, którego kandydaturę DPL popierała.

Dlaczego młodziez nie głosuje na lewicę ?
Wrocław, ul Kołłątaja 31
28 marca (czwartek), godz. 18.00.
Zapraszam

19 marca:

1844 - Urodziła się Minna Canth, dramatopisarka fińska; akcenty krytyki społecznej oraz problem równouprawnienia kobiet.

1900 - Urodził się Frédéric Joliot-Curie, francuski fizyk, laureat Nagrody Nobla w dziedzinie chemii, członek Francuskiej Partii Komunistycznej.

1965 - Jacek Kuroń i Karol Modzelewski ogłosili list otwarty skierowany do działaczy partyjnych PZPR i młodzieży ZMS.

1993 - Sejm odrzucił Program Powszechnej Prywatyzacji.

2017 - Frank-Walter Steinmeier (SPD) objął urząd prezydenta Niemiec.