Demokratyczna Partia Lewicy popiera Komorowskiego w wyborach prezydenckich

[2010-05-10 21:44:37]

Rozumiem polityczny pragmatyzm. Jednak poparcie dla kandydata, który umożliwi probiznesowemu rządowi PO prywatyzację służby zdrowia, a być może szkolnictwa wyższego, wydaje się posunięciem sprzecznym z realizacją egalitarnych celów, jakie zazwyczaj przyświecają lewicy. Może – przy braku przekonania do kandydatury Napieralskiego – pozostawienie wyboru prezydenta sumieniu wyborców byłoby lepszym rozwiązaniem?

Jarosław Klebaniuk

Na stronie dpl.org.pl partia zamieściła apel wyborczy o poparcie w wyborach prezydenckich kandydata Platformy Obywatelskiej Bronisława Komorowskiego. W dokumencie znajduje się uzasadnienie tej decyzji. Kandydaturę Grzegorza Napieralskiego odrzucono, gdyż została zgłoszona bez jakichkolwiek konsultacji z ugrupowaniami i środowiskami wchodzącymi w skład Porozumienia Społecznego.

Zarząd Krajowy Demokratycznej Partii Lewicy wyraził też niepokój o to, że poparcie niemającego jego zdaniem szans na elekcję Napieralskiego może doprowadzić do powrotu IV Rzeczypospolitej i zalecił głosowanie na Komorowskiego, by zmniejszyć szanse na wybór Jarosława Kaczyńskiego, a także zaoszczędzić kilkadziesiąt milionów złotych, które kosztować może przeprowadzenie drugiej tury wyborów.

W odezwie wielokrotnie wspominany jest też z żalem Jerzy Szmajdziński, którego kandydaturę DPL popierała.

Zapraszam

23 maja:

1842 - W Suwałkach urodziła się Maria Konopnicka, poetka i nowelistka, krytyczka literacka, publicystka, tłumaczka.

1863 - Ferdynard Lassalle powołał do życia Powszechny Niemiecki Związek Robotniczy, będący prekursorem SPD.

1871 - Na barykadzie rewolycyjnego Paryża zginął Jarosław Dąbrowski, polski generał, powstaniec styczniowy, komunard paryski; pochowany na cmentarzu Pere Lachaise.

1920 - Powstała Komunistyczna Partia Indonezji (PKI).

1924 - Urodził się Karlheinz Deschner, niemiecki pisarz, krytyk Kościoła katolickiego.

1926 - Urodził się Joe Slovo, południowoafrykański prawnik i lewicowy działacz polityczny.

1931 - Początek XXII Kongresu PPS w Krakowie; lewe skrzydło partii krytykuje taktykę Centrolewu.

1978 - W Warszawie zmarł Stanisław Bieniek, ps. Szela, partyzant GL i AL, lewicowy polityk i działacz spółdzielczy.