II Marsz Równości przeszedł przez Wrocław

[2010-09-25 16:50:32]

25 września o godzinie 14.00 z wrocławskiego rynku ruszył II Marsz Równości, którego tematem przewodnim było poparcie dla związków partnerskich. Ulicami Wrocławia pośród kolorowych balonów i w towarzystwie samby według wstępnych szacunków przeszło około 200-300 osób.

Skandowano hasła o tolerancji i walce z homofobią. Nie zabrakło odniesień do ostatnich wydarzeń - domagano się także odejścia minister Elżbiety Radziszewskiej. Kontrmanifestacja liczyła około 10 osób, jednak nie obeszło się bez aktów agresji. Rozchodząc się, kilku uczestników Marszu zostało obiektem próby ataku, interweniowała policja.

Marsz Równości jest jednym z wydarzeń w ramach Festiwalu Równych Praw, odbywającego się w ten weekend we Wrocławiu. Zaplanowano wykłady i dyskusje, a także wystawę fotograficzną i projekcje filmowe dotyczące problematyki praw osób homoseksualnych. Organizatorem jest Kampania Przeciwko Homofobii.

Maria Skóra

CZY GROZI NAM WOJNA ? (debata)
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
Czwartek, 25.11.2021, h. 17.00

30 listopada:

1786 - Kodeks karny dla Toskanii - "Leopoldina" - zniósł jako pierwszy karę śmierci oraz wszelkie kary cielesne i hańbiące.

1906 - Ukazał się pierwszy numer "Robotnika" (przy zachowanej starej numeracji) PPS-Frakcji Rewolucyjnej. Odtąd obie PPS wydają pisma "Robotnik".

1964 - W Warszawie zmarła Natalia Gąsiorowska-Grabowska, historyczka, badaczka dziejów ruchu robotniczego, prof. Uniwersytetu Łódzkiego i Uniwersytetu Warszawskiego, prof. i rektor WSP w Łodzi, członkini PAN.

1970 - Uchwalono lewicową konstytucję Ludowo-Demokratycznej Republiki Jemenu.

1988 - Miała miejsce debata telewizyjna Lech Wałęsa - Alfred Miodowicz.

1999 - "Bitwa o Seattle" - masowe demonstracje przeciwko szczytowi Światowej Organizacji Handlu stały się symbolicznym początkiem ruchu alterglobalistycznego.

2014 - Sprawujący urząd prezydenta w latach 2005-10 Tabaré Vázquez wygrał po raz drugi wybory prezydenckie w Urugwaju.

2017 - Katrín Jakobsdóttir (VG) objęła urząd premiera Islandii.