Portugalia: Protesty przeciw szczytowi NATO

[2010-11-21 19:59:25]

20 listopada w stolicy Portugalii, Lizbonie, odbyły się demonstracje przeciwko szczytowi Sojuszu Północnoatlatyckiego. Organizatorem głównej akcji pod hasłem "Pokój tak, NATO nie", w której wzięło udział 10 tysięcy osób, był międzynarodowy komitet koordynacyjny "Nie wojnie, nie NATO". W manifestacji uczestniczyli m.in. działacze organizacji pacyfistycznych i ekologicznych, a także lewicowych partii i związków zawodowych.

Przed szczytem władze portugalskie przywróciły kontrole graniczne. Autokar z 21 działaczami różnych organizacji lewicowych i antywojennych z Hiszpanii został 20 listopada rano przetrzymany trzy godziny na granicy w Vilar Formoso i odesłany z powrotem do Hiszpanii. Łącznie do kraju nie wpuszczono ponad 200 aktywistów. Podczas jednej z demonstracji zatrzymano 42 jej uczestników. Doszło także do starć z demonstrantami, kiedy aktywiści zablokowali jedno z głównych wejść do budynku, gdzie odbywał się szczyt NATO.

Szymon Martys

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30

16 czerwca:

1879 - Z inicjatywy O. Kapeli, J. Jasińskiego i K. Fina powstała pierwsza w Poznaniu socjalistyczna organizacja związkowa.

1944 - W Karolinie Płd. wykonano wyrok śmierci na najmłodszym w historii USA skazańcu. Był nim 14-letni George Junnius Stinney, pochodzący z ubogiej, murzyńskiej rodziny. W 2014 sąd uznał, że chłopiec został skazany niesłusznie i nie miał zapewnionych podstawow

2007 - Zmarł Józef Kaleta, ekonomista, polityk, poseł na Sejm I, II i III kadencji.

2007 - Powstała niemiecka partia lewicowa Die Linke.

2008 - W Kalifornii weszło w życie prawo legalizujące małżeństwa jednopłciowe.

2016 - W Birstall została zamordowana posłanka do brytyjskiej Izby Gmin z ramienia Partii Pracy Jo Cox.