Portugalia: Protesty przeciw szczytowi NATO

[2010-11-21 19:59:25]

20 listopada w stolicy Portugalii, Lizbonie, odbyły się demonstracje przeciwko szczytowi Sojuszu Północnoatlatyckiego. Organizatorem głównej akcji pod hasłem "Pokój tak, NATO nie", w której wzięło udział 10 tysięcy osób, był międzynarodowy komitet koordynacyjny "Nie wojnie, nie NATO". W manifestacji uczestniczyli m.in. działacze organizacji pacyfistycznych i ekologicznych, a także lewicowych partii i związków zawodowych.

Przed szczytem władze portugalskie przywróciły kontrole graniczne. Autokar z 21 działaczami różnych organizacji lewicowych i antywojennych z Hiszpanii został 20 listopada rano przetrzymany trzy godziny na granicy w Vilar Formoso i odesłany z powrotem do Hiszpanii. Łącznie do kraju nie wpuszczono ponad 200 aktywistów. Podczas jednej z demonstracji zatrzymano 42 jej uczestników. Doszło także do starć z demonstrantami, kiedy aktywiści zablokowali jedno z głównych wejść do budynku, gdzie odbywał się szczyt NATO.

Szymon Martys

Dlaczego młodziez nie głosuje na lewicę ?
Wrocław, ul Kołłątaja 31
28 marca (czwartek), godz. 18.00.
” Świat 10 lat po kryzysie. Co dalej?” -dyskusja
Warszawa, Centrum Konferencyjne Zielna, ul. Zielna 37
26 marca (wtorek), godz. 18.00

26 marca:

1794 - W manufakturze Rehana w Warszawie wybuchł bunt przymusowo umieszczonych w niej robotników, spowodowany potwornymi warunkami bytowymi. Stłumiono go siłą.

1807 - W Lisowie urodził się Bogdan Jański, pierwszy chronologicznie polski socjalista, saintsimonista.

1905 - Zamach bombowy bojowca PPS Stefana Okrzei na cyrkuł policyjny w Warszawie, dokonany w celu zwabienia i zamordowania oberpolicmajstra Nolkena. W toku walki Okrzeja został ranny i aresztowany

1936 - W Częstochowie policja zaatakowała protestujących bezrobotnych, zabijając jedną osobę i raniąc kilka.

1942 - W Nowym Jorku urodziła się Erica Jong, amerykańska poetka, powieściopisarka, eseistka, przedstawicielka nurtu feministycznego w literaturze.

1995 - Zakończenie XXX Kongresu PPS - przyjęcie uchwały o zjednoczeniu PPS Mulaka i Ikonowicza.

2004 - Doszło do rozłamu w SLD. 26 byłych działaczy Sojuszu Lewicy Demokratycznej i Unii Pracy powołało nową partię – Socjaldemokrację Polską (SDPL).

2005 - Zmarł James Callaghan, brytyjski polityk, 1976-79 premier W. Brytanii z ramienia Partii Pracy.