Portugalia: Protesty przeciw szczytowi NATO

[2010-11-21 19:59:25]

20 listopada w stolicy Portugalii, Lizbonie, odbyły się demonstracje przeciwko szczytowi Sojuszu Północnoatlatyckiego. Organizatorem głównej akcji pod hasłem "Pokój tak, NATO nie", w której wzięło udział 10 tysięcy osób, był międzynarodowy komitet koordynacyjny "Nie wojnie, nie NATO". W manifestacji uczestniczyli m.in. działacze organizacji pacyfistycznych i ekologicznych, a także lewicowych partii i związków zawodowych.

Przed szczytem władze portugalskie przywróciły kontrole graniczne. Autokar z 21 działaczami różnych organizacji lewicowych i antywojennych z Hiszpanii został 20 listopada rano przetrzymany trzy godziny na granicy w Vilar Formoso i odesłany z powrotem do Hiszpanii. Łącznie do kraju nie wpuszczono ponad 200 aktywistów. Podczas jednej z demonstracji zatrzymano 42 jej uczestników. Doszło także do starć z demonstrantami, kiedy aktywiści zablokowali jedno z głównych wejść do budynku, gdzie odbywał się szczyt NATO.

Szymon Martys

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

22 stycznia:

1858 - Urodziła się Beatrice Webb, brytyjska socjalista i ekonomistka, współzałożycielka Towarzystwa Fabiańskiego, żona laburzystowskiego polityka i ministra Sidneya Webba.

1862 - Abraham Lincoln ogłosił proklamację emancypacyjną (obowiązującą od 1 stycznia 1863); oznaczała ona przyznanie wolności niewolnikom na obszarze podległym Konfederatom.

1863 - Wybuchło powstanie styczniowe, będące bezpośrednim impulsem powstania I Międzynarodówki.

1905 - Krwawa niedziela w Petersburgu. Wojsko otworzyło ogień do pokojowej demonstracji robotników. Zginęło ok. 1000 osób.

1911 - W Wiedniu urodził się Bruno Kreisky, działacz Socjalistycznej Partii Austrii, 1970-83 kanclerz Austrii.

1923 - W Warszawie urodził się Krzystof Dunin-Wąsowicz, historyk , działacz PPS, odznaczony medalem Sprawiedliwego wśród Narodów Świata.

1993 - W Tokio zmarł Abe Kōbō, japoński pisarz; w latach 1951-62 członek Japońskiej Partii Komunistycznej.

2006 - Zaprzysiężenie Evo Moralesa na stanowisko prezydenta Boliwii.