Nowy zarząd Razem

[2020-08-27 19:58:59]

26 sierpnia zakończyły się wybory do władz krajowych partii Razem. Członkinie i członkowie partii wybrali nowy skład Zarządu Krajowego, Rady Krajowej, Komisji Rewizyjnej i Sądu Koleżeńskiego.

Wybory odbywały się zdalnie. Kadencja nowo wybranych władz krajowych partii potrwa dwa lata. We wszystkich organach statutowych ugrupowania obowiązuje parytet płci.

W Zarządzie Krajowym znaleźli się ponownie: posłanka Razem z Kutna, Paulina Matysiak, socjolog, filozof i ekspert od dochodu podstawowego, Maciej Szlinder, olsztyński samorządowiec Bartosz Grucela. W nowej kadencji dołączą do nich Joanna Wicha, pielęgniarka, działaczka Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Pielęgniarek i Położnych oraz aktywistka sektora pozarządowego, Anna Górska.

W partii Razem można pełnić konkretną funkcję maksymalnie przez dwie dwuletnie kadencje z rzędu. Limit obowiązuje zarówno na szczeblu krajowym, jak i na poziomie władz regionalnych.

Zgodnie z tą zasadą, do Zarządu Krajowego nie kandydowali posłowie Adrian Zandberg, Marcelina Zawisza i Maciej Konieczny. W nowej kadencji będą oni członkami Rady Krajowej.

Rada Krajowa to najwyższy organ partyjny pomiędzy kongresami. Odpowiada za strategiczne decyzje polityczne i stanowiska w sprawach bieżących, a także tworzy program partii. Zarząd, będący częścią Rady, sprawuje władzę wykonawczą.

wch

17 stycznia:

1814 - W Nemours urodził się Ludwik Mierosławski, polski generał, działacz polityczny, członek Centralizacji Towarzystwa Demokratycznego Polskiego, uczestnik powstania listopadowego, jeden z dyktatorów powstania styczniowego.

1819 - Simón Bolívar proklamował Republikę Kolumbii.

1840 - Urodził się Stefan Bobrowski, polski działacz niepodległościowy, członek lewicy "czerwonych", powstaniec styczniowy, członek Komitetu Centralnego Narodowego i Tymczasowego Rządu Narodowego.

1919 - Wybuch strajku 30 tys. śląskich górników; postulaty płacowe oraz żądanie odwołania oddziałów Grenzschutzu z terenu Górnego Śląska.

1940 - Urodził się Tabaré Vazquez, urugwajski polityk centrolewicowy, lekarz, były prezydent Urugwaju.

1961 - Zamordowano Patrice'a Lumumbę, pierwszego premiera Demokratycznej Republiki Konga.

1966 - Koło Palomares w Hiszpanii doszło do zderzenia dwóch amerykańskich samolotów wojskowych. W wyniku kolizji z bombowca B-52 wypadły 4 bomby wodorowe.

2015 - Carlos Agostinho do Rosário z centrolewicowej partii FRELIMO został premierem Mozambiku.